НОВИНИ
Откри се новата учебна 2018 година за военните формирования от състава на Съвместното командване на силите

Днес, 8 януари 2018 г., с тържествени церемонии във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите беше открита новата учебна година.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров прие тържествения строй на военнослужещите от военно формирование 28860 – Горна Малина и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той приветства личния състав с откриването на учебната година като изрази своята благодарност, за успешното и достойно участие през изминалата година в международното учение за сглобяване на мрежата на КИС на НАТО „STEADFAST COBALT 2017”, учението на НАТО с войски за реални действия „NOBLE JUMP 17” на територията на България, многонационалното учение „SABER GUARDIAN 2017” и международното комуникационно учение „CETATEA 2017” в Румъния.

„Пред Съвместното командване на силите предстои планирането, подготовката и участието в национално тристепенно командно-щабно учение „ЕСЕН-18” и в учението на НАТO „TRIDENT JUNCTURE 2018” в Норвегия. Ще продължи процеса на подготовка, сертифициране, развръщане и осъществяване националния контрол на формированията, участващи в текущите операции на НАТО, Европейския съюз, както и сертифицирането на декларираните формирования от Българската армия за силите за отговор на НАТО за 2019 и за колективната отбрана на НАТО. Сред тях е сертифицирането на 30 Щаб за контрол на придвижването и на група за контрол на придвижването за изпълнение на дежурство в състава на Силите с много висока степен на готовност (VJTF) от NRF-19”, очерта приоритетите командващият на Съвместното командване на силите. През 2018 г. Група за КИП от състава на DCM-F ще участва в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „РЕШИТЕЛНА ПОДКРЕПА“ и носене на дежурство в eNRF-2018.

   „Не се предавайте пред трудностите, бъдете непримирими към собствените си слабости и пропуски, стремете се към придобиване на нови знания и усъвършенстване на вашите умения, за да можем да съхраним най-доброто от вече постигнатото и заедно да градим новото и изпълнено с предизвикателства бъдеще”, призова в приветствието си генерал Тодоров.

Той се възползва от възможността да връчи и сертификата на групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на националния мобилен модул по КИС от Мобилна КИС за участие към силите за отговор на НАТО за 2018 година (NRF-18) на нейния командир - офицерски кандидат Иван Тодоров.

Командирът на Мобилната КИС полковник Веселин Василев подчерта приоритетите и новите предизвикателства, свързани с участието на личния състав в множество комплексни тренировки по КИС, подготовката и провеждането на учението за сглобяване на мрежата на КИС на НАТО „Steadfast Cobalt 2018”, участието за втори път в международното комуникационно учение „CETATEA CISEX 2018” в Република Румъния и други. „Убеден съм, че чрез участието във всички тези учения и тренировки ще извлечем повече поуки и практически опит, който ще ни даде повече самочувствие и увереност в собствените ни сили”, изтъкна полковник Василев.

 „Ние вярваме във вас, във вашите способности отговорно да изпълнявате поставените задачи и достойно да защитавате честта на българския воин. Вашите действия са гарант за мира и сигурността на България”, подчерта в приветствието си към личния състав на Мобилната КИС кмета на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов.

Командирът на Мобилна КИС представи пред командващия на Съвместното командване на силите и офицери от командването новия кабинет по цифрови комуникационни мрежи, предназначен за специализирана подготовка на личния състав за участие в международни мисии и учения на НАТО, усвояване на нови услуги и приложения за нуждите на мобилната КИС.

Ученици от СОУ „Христо Ботев” – Горна Малина присъстваха на ритуала и разгледаха учебните места, оборудвани с използваната комуникационна и информационна техника от военното формирование.

По-късно, командващият на СКС генерал-лейтенант Тодоров посети 173 Централна снабдителна база от състава на бригада „Логистика” – Негушево, с началник полковник Нено Ненов и приветства личния й състав по случай откриването на учебната година. „За личния състав на бригадата и подчинените военни формирования всеки един момент от войсковия живот е голямо изпитание на духа и професионалните качества”,  изтъкна в словото си генерал Тодоров. През изминалата година изпълнихте комплекс от логистични дейности, свързани със снабдяването на военните формирования с материални ресурси и тяхното безпроблемно съхраняване, организиране на поддръжката и ремонта на въоръжението и техниката, участвахте в непрекъснатия процес по логистично осигуряване на българските военни контингенти зад граница и др. Вие – военнослужещите и цивилните служители от Централната снабдителна база приехте, съхранихте и раздадохте на формированията от Българската армия в пъти повече имущества, в сравнение с предходната година, подчерта той.

„От създаването си на 1 септември 2000 година до днес, Централната снабдителна база е доказла, че е носител на традиции, които непрекъснато развива и прилага в ежедневната си професионална дейност. Благодаря ви за положения труд през изминалата 2017 г. и съм уверен, че през новата 2018 година ще дадете всичко от себе си за повишаване на ефективността и усвояемостта на учебния материал и ще продължите творчески да го прилагате за успешното решаване на предстоящите задачи“, каза в приветствието си началникът на военното формирование полковник Ненов.

Представителят на Българската православна църква Негово Благоговенство отец Серафим отслужи молебени за здраве и успехи на военнослужещите от военните формирования в Горна Малина и Негушево.

Заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев присъства на официалното откриване на учебната година във военно формирование 22980 – Горна баня, а заместник-началникът на щаба на СКС полковник Пламен Йорданов посети и приветства военнослужещите от военното формирование 52210 – Банкя.  

На церемониите по откриването на новата учебна година присъстваха командирът на бригада „Логистика” полковник Иван Сотиров, началникът на в.ф. 22970 полковник Красимир Джуров, началника на отдел „КИС” – полковник Красен Велев, началникът на отдел „Логистика” полковник Пламен Владов, директорът и ученици от СОУ „Христо Ботев” – с. Горна Малина.

 

Групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС (DCM-F) от Въоръжените сили на Република България, която взе участие в годишното учение на НАТО – „DYNAMIC MANTA 2018” в Република Италия се завърна в България. Учението се проведе в района на Военноморската въздушна база „Сигонела” в провинция Катания, Сицилия за времето от 17.02. до 20.03.2018 година. Задачата на десетте КИС специалисти от DCM-F, с командир старши ... още
     Със заповед № ОХ-206/09.03.2018 г. на министъра на отбраната на Република България е разкрита процедура по обявяване на войнишки длъжности в Съвместното командване на силите за приемане на военна служба на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина.      Срокът за подаване на документи от кандидатите е до 09.05.2018 г. чрез структурите на Централното военно окръжие в страната.      С пълния текст на ... още
Днес, на 13 март 2018 година, беше подписан акта за сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 28860” – Горна Малина между полковник  Веселин Василев и полковник Димитър Хлебаров. Актът бе утвърден от kомандващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Пред целия личен състав на военното формирование той изказа своята и на ръководството на СКС сърдечна благодарност към полковник Василев за достойната военна служба, ... още
Със заповед на министъра на отбраната на Република България полковник Кръстю Кръстев е назначен на длъжността - началник на Националния военен учебен комплекс „Чаралица” от 22 февруари 2018 година. Той пое поста от доскорошния началник полковник Мирослав Маринов. Полковник Кръстев е роден на 1 април 1965 година в гр. Пловдив. Завършва ВВОВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново през 1993 г. профил свързочни войски, Военна ... още
Участието на представителна група от Мобилна КИС в честванията по случай националния празник и 140-годишнина от освобождението на България, на 3 март 2018 г., ще започне в 10.30 часа в прохода Арабаконак, където ще  бъде организиран  почетен караул на паметника на победата и ще бъдат поднесени венци и цветя.  Събитието се организира от община Горна Малина. В 10.00 часа военнослужещи от същото формирование ще участват в митинг-шествие в чест на празника в гр. Елин Пелин. Офицери ... още