ИНТЕРВЮТА
Интервю с контраадмирал Георги МОТЕВ

Вярвам в подкрепата на народа за армията

Двете години в СКС ми дадоха нови хоризонти, казва временно изпълняващият длъжността командващ на Съвместното командване на силите

- Накъде ще отплава корабът ви от утре?

- Както се пее в песента (изпълнена по време на тържеството в СКС за изпращането на контраадмирала от строя – б. р.): „Бургас направи всички ни моряци и винаги се връщаме в Бургас”. Така че моят кораб отива в Бургас.

На първо време ще обърна малко внимание на семейството си. А после вече каквото реши семейният съвет. Ако има възможности, бих се реализирал в цивилни структури, където да съм необходим.

- Имахте ли колебания, когато ви предложиха да дойдете от ВМС в СКС?

- Колебания не съм имал. Това беше предизвикателство пред мен и го приех с чувство за отговорност. Смятам че двете години, през които бях в СКС са ме обогатили с нови знания и виждания, с нови хоризонти, както се казва.

Оценявам това време като ползотворно за мен. Надявам се тези две години да са били такива и за колектива, който ме прие, образно казано, с отворени обятия. Помагаха ми много във всяко отношение. Не съм имал причини да бъда недоволен от колегите, с които съм работил. Същото важи и за генерал Самандов като командващ, който във всяко отношение ме е подкрепял и насочвал.

- Кои са знаковите моменти от службата ви?

- Първият беше когато бях лейтенант. Завършвайки първата си година офицерска служба, участвах като командир на десантен кораб в голямото оперативно-тактическо учение „Щит-82”.

Следващият знаков момент е назначаването ми за командир на среден десантен кораб, приемането му, обучението на екипажа. С този кораб съм плавал и до Севастопол, и до Поти. Много хубав плавателен съд. Жалко, че условията наложиха тези кораби да бъдат изведени от състава на ВМС. Другият ми знаков момент е назначаването ми за командир на тогавашната Военноморска база – Бургас. Като командир – приемането и сертифицирането на фрегатите от проект Е-71 (трите „белгийски” фрегати – „Дръзки”, „Верни” и „Горди” – б. р.). Още пазя снимката от човека, който предаде фрегатата на българския флот (снимката е под стъкления плот на бюрото му – б. р.). Ето, тук има и подпис на командира на фрегатата, който я даде на българския флот, а в последствие стана и командващ на белгийския флот.

През тези две години и три месеца в СКС се стараех да навляза в същността на управлението на контингентите зад граница. Имах възможност да посетя и българската база „Феникс” в Кабул. В СКС за мен върхът бяха ученията „Щит-13” и „Съвместна поддръжка-14”.

- Какви препоръки имате към хората, които ще ръководят СКС от тук нататък?

- Да запазят духа на колективност на СКС, човешките отношения в самото командване. Да обръщат внимание на хората, с които работят непосредствено, на началниците на отдели, на сектори. Да бъдат последователни в действията си и да отстояват мястото на СКС в структурата на БА.

- Как виждате бъдещето на командването и на армията като цяло?

- Вярвам в здравия разум на политическото ръководство на държавата и в подкрепата на българския народ за БА, тъй като предстоят трудни години. Нужно е възстановяване на способности в СВ, ВВС, ВМС, които по независещи от армията причини към момента са загубени. Но те са необходими за отбраната, целостта и суверенитета на българската държава. Народът е казал: „Който не храни своя армия, храни чужда”. В тази връзка пожелавам на военнослужещите от БА по-малко трудности.

- На какво ще посветите повече време сега?

- Първо, искам да обърна вече нужното и необходимо внимание на моята съпруга. Тя може би изживя покрай мен много тежки моменти - с по-малко присъствие вкъщи. Съжалявам, че няма как вече да компенсирам липсата по

отношение на възпитанието на моите деца, тъй като когато бяха малки, аз повечето време бях в морето, отколкото с тях. Но се надявам по някакъв начин да мога да комвпенсирам това по отношение на внучката си, която е на 9 месеца.
- Какво е за вас морето?

- Морето се превърна в начин на живот, на съществуване за мен. Може би още от ранните ми детски години, когато за пръв път с моите родители съм видял морето, това чувство е дошло в мен. С много голямо желание влязох в Морското училище, с много голямо желание служих във ВМБ-Бургас и с още по-голямо желание съм плавал с корабите.

- Бихте ли разказали някоя морска случка?

- Вървяха поредните репетиции за „Щит-82”. Една вечер получихме малко няколко часа свободно време да си отидем вкъщи – живеехме в Атия. След това към полунощ трябваше да сме пак в базата, за да продължим с тренировките. Прибрах се вкъщи към 21-22 ч., където ме посрещнаха съпругата и дъщеричката ми. Казах: „Идвам само да се изкъпя, да си взема чисти дрехи и заминавам”. А съпругата ми отговаря: „Баща ти и майка ти са тук на гости”. Толкова бързах, че имах време само да кажа: „Съжалявам, добър вечер и довиждане!”…

 

- Какви качествата правят от човека достоен офицер?

 

- На първо място военнослужещият трябва да обича професията си, да й бъде отдаден, да бъде трезвомислещ. Трябва да уважава колегите си – началници и подчинени. Да знае, че колегите му също са хора и да ги оценява именно като хора, не само като военнослужещи, защото в структурите на Въоръжените сили освен военнослужещи има и цивилни служители. Ако това военнослужещият го няма предвид и не оценява тези цивилни служители, които понякога вършат много съществена работа, той просто много трудно ще може да работи.

- Имате ли свой девиз, лично парвило?

- Попътен вятър и седем фута под кила!

- Пожелаваме ви да ви се сбъдва девизът!

- Благодаря!

НОВИНИ

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината се проведе днес, 11 октомври 2018 година в Мобилна КИС. Към строя на военното ... още

Десет военнослужещи от българския военен контингент получиха отличия  по време на церемонията по връчване на медали на повече от 190 военнослужещи,  ... още

Днес, 19 септември 2018 година в Мобилна КИС от състава на Съвместното командване на силите беше отбелязана 140-годишнина от създаването на Свързочни войски и ... още

На 9 септември 2018 г. във фитнес залата в района на база „Летище Кандахар“ - Афганистан се проведе състезание по бягане за жени и мъже  5 километра на пътека, в което участваха ... още

Българският военен контингент в Кандахар, Афганистан отбеляза тържествено 133-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На тържеството бяха прочетени ... още