ИНТЕРВЮТА
Интервю на генерал–майор Златко Златев - вестник „Българска армия” – 29 април 2015 г.

ОЧИ В ОЧИ

 

Генерал-майор Златко Златев:

 

Спецсилите минават към нас, градим разузнавателен център

 

Съвместното командване на силите увеличава своите възможности, казва ВРИД командващ на СКС генерал-майор Златко Златев

 

 

- Г-н генерал-майор, сега, когато ръководите СКС, намирате ли време за полети?

- Трябва да летя, да. Макар че сега е малко по-трудно. Но все пак по време на експерименталните стрелби на Шабла и Балчик имах възможност да се включа, тъй като това е един нов вид подготовка. Трябваше да се направят полети с летци от авиобазата в Крумово. После се проведоха самостоятелни полети. Така че – да, имах тази възможност.

- Обществото ви познава като генерала, който от въздуха се бори с бедствията и спасява хора...

- Доста хора спасихме, доста хора обучихме в Крумово.

- Кое е по-трудно за вас – полетите над потопи и пожари, или да ръководите една такава голяма система като СКС?

- СКС и 24-а авиобаза са коренно различни. Все пак в Крумово стъпките, които съм направил, са от старши пилот до командир на авиобаза - постепенно, в продължение на 20 години, непрекъснато съм се развивал. Нещата са ставали плавно.

Докато в СКС, и то - като ВРИД командващ, за тези 4 месеца осъзнах колко много неща има в БА, различни от авиацията. И колко са важни и едните, и другите. СКС е голяма организация, изключително важна структура на оперативно ниво. Така че нещата са много различни и същевременно - много интересни!

- Кои постижения на СКС през последната година бихте отличили като най-значими за цялата БА?

- На сегашната длъжност съм от 21 февруари тази година. СКС е един много добре работещ щаб, перфектно структуриран, с много подготвени командващи, зам.-командващи, началник-щабове преди аз да заема този пост.

Всички началници на отдели и на сектори са изключително високо подготвени теоретично и практически. Така че за мен беше лесно встъпването в длъжността. Получих необходимата подкрепа от всички, за което им благодаря.

Сред по-важните събития през 2014-а и до средата на 2015-бих отличил завършването на мисията ИСАФ в Афганистан в края на 2014 г. В нея за 12 години участваха над 9000 български военнослужещи в 27 контингента. В края на миналата година в страната бяха върнати 20 единици техника и 140 тона материални средства.

Важно формирование като националния мобилен комуникационно-информационен модул на НАТО, което е в състава на СКС, миналата година имаше възможност да участва в две мисии. В операцията на НАТО „Active fence” в Турция се включиха 14 военнослужещи на две ротации. Същият модул на 12 юли ще се присъедини към операцията „Решителна подкрепа” в Афганистан, като ще осигурява комуникациите в щаба в Кабул.

През миналата година БА участва много успешно при оказване на помощ на населението. В проведените 154 спасителни акции действаха над 100 формирования, повече от 1600 военнослужещи и над 400 единици техника.

Ще спомена и едно командно-щабно учение – „Съвместна поддръжка 2014”, в което участваха повече от 500 души от СКС, 130 единици бойна и специална техника. Най-важното е, че беше развърнат район за приемане и временно настаняване на формирования на НАТО при активиране на чл. 5 от Вашингтонския договор.

- Как протича българското участие в международните операции?

- БА участва в 9 мисии в чужбина. От тях 3 са на НАТО, 5 – на ЕС и една – на ООН. Най-голямо е участието в „Решителна подкрепа” в Афганистан, къдетоимаме 110 военнослужещи. Както казах, там очакваме от 12 юли да се включат още 18 военнослужещи от модула за развръщане на КИС.

В мисията в Косово участваме с 10 военнослужещи. Български морски офицер служи на борда на флагманския кораб на постоянната военноморската група на НАТО  (Standing NATO Maritime Group 2). 

 В операции на ЕС участваме с 19 военнослужещи. Десет са в Босна и Херцеговина, а трима -  в Грузия.

По един военнослужещ имаме във военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратските действия край бреговете на Сомалия, - „Аталанта” и в европейската военнополицейска мисия в Афганистан. Четирима лекари са на мисия в Мали. В операцията на ООН в Либерия участваме с двама военни наблюдатели.

- Ще има ли промяна в мястото на СКС в системата на БА, след като бъде приета Програмата за развитие на отбранителните способности?

- Не се предвижда промяна. СКС си остава на същото оперативно ниво. Редуцира се щатът, особено на допълнителното разписание на длъжностите, с немалък брой позиции. Но искам да благодаря и на началника на отбраната и на дирекция „Управление на човешките ресурси”, че приеха нашите аргументи и намаляване на допълнителните бройки беше значително по-малко от предвиденото.

Към СКС се очаква да влязат Силите за специални операции. Това е нещо ново, тъй като СКС вече освен с логистично осигуряване, ще трябва да се занимава и с реална подготовка за участие в мисии.

Ще бъде създаден и разузнавателен оперативен център в състава на СКС. Предвижда се да се формира малък поддържащ елемент. Той ще бъде свръзката между БА, СКС и новосъздадения модул на НАТО (NATO Force Integration Unit – Щабен елемент за интегриране сили на НАТО), който предстои да бъде изграден на територията на страната и към края на годината да постигне начални способности. Така че СКС увеличава своите възможности и това е хубаво за нашето бъдещо развитие.

- Предстои ли преструктуриране на някои от основните елементи, като например бригада „Логистика? Ще бъдат ли закривани поделения и съкращавани хора от строя?

- Като структура бригада „Логистика” си остава, като личен състав – също. Но започнахме освобождаване на складовите бази в Бутово и Лозарево. Първият имот би трябвало да бъде освободен до края на тази година. Докато в Лозарево, където има голям брой инженерни имущества, боеприпаси, освобождаването може би ще продължи до средата на 2016 г. Целта е да се оптимизира личният състав. Но това не значи, че хората ще бъдат уволнени. Засега не се предвижда съкращаване на личен състав.

- Известно е че за по-малко от година настъпи пълна промяна на върха на командването, като от 30 юни СКС ще бъде оглавено от генерал-майор Любчо Тодоров. Вие ще бъдете негов заместник. Какви са основните задачи за близкото бъдеще пред изцяло обновения ръководен екип?

- Действително и аз, и генерал Тодоров сме нови в СКС. Докато комодор Йорданов, който сега е началник-щаб, има немалко години като заместник-началник щаб на СКС. Споменах, че за мен работата в СКС е нещо ново, предполагам, че и за генерал Тодоров ще е така.

Но все пак той е бил заместник-командир на Сухопътните войски и е запознат много детайлно с участието на СВ в мисии зад граница. Мисля, че той също ще навлезе много бързо и лесно във функциите си.

Няколко са предизвикателствата в близък план. На първо място е създаването на този щабен елемент за интегриране сили на НАТО (NFIU). Предстоят и много сериозни съвместни учения: например стрелбите  на Шабла. Основната тежест пада на ВВС, но тъй като ще има участие и на СВ, учението става съвместно. Особено важно е и учението „Есен-2015”, което е тристепенно. Има вероятност то да се слее с едно още по-голямо, натовско учение. За ноември е планирано учението „Балкански мостове 2015”, с което основно е натоварено СКС. Предстои и участието на български военнослужещи в учението на НАТО за демонстриране на способности “TRIDENT JUNCTURE 15” Livex през октомври-ноември, за което СКС има сериозни отговорности по логистиката и др.

Непрекъснато тече процесът по изпращане и приемане на контингенти на мисия зад граница. При нас постоянно има развитие и динамика. Затова сме СКС – съвместно да се справяме с предизвикателствата!       

- Какво ще пожелаете на личния състав за празника на СКС?

- Първо – най-дълбоки благодарности към целия личен състав! На всички от СКС и на техните семейства - много здраве, късмет и благополучие!

Нека да имат нужното спокойствие, което е много необходимо в годините на промени и финансови ограничения. Да бъдат изпълнени с оптимизъм за бъдещето и да вярват, че ще дойдат по-добри времена!

НОВИНИ

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината се проведе днес, 11 октомври 2018 година в Мобилна КИС. Към строя на военното ... още

Десет военнослужещи от българския военен контингент получиха отличия  по време на церемонията по връчване на медали на повече от 190 военнослужещи,  ... още

Днес, 19 септември 2018 година в Мобилна КИС от състава на Съвместното командване на силите беше отбелязана 140-годишнина от създаването на Свързочни войски и ... още

На 9 септември 2018 г. във фитнес залата в района на база „Летище Кандахар“ - Афганистан се проведе състезание по бягане за жени и мъже  5 километра на пътека, в което участваха ... още

Българският военен контингент в Кандахар, Афганистан отбеляза тържествено 133-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На тържеството бяха прочетени ... още