НОВИНИ
Активно участие в 12-та международна изложба на отбранителна техника „Хемус 2016 - Отбрана, антитероризъм и сигурност”

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров участва в официалното откриване на 12-та Международна изложба „Хемус 2016 – Отбрана, антитероризъм и сигурност” на 25 май 2016 година в Пловдив. Той присъства и на демонстрационните стрелби на ЦАТИП "Змейово" и динамичния показ, които бяха част от програмата на изложението.

Съпътстващите мероприятия  тази година бяха статичния показ на съществуващи и придобити нови образци техника и въоръжение във формированията от Българската армия и динамичния показ на тема „Демонстриране на способности за съвместни действия на формирования от въоръжените сили на Република България при провеждане на специални операции”.

 Цялостният процес по планирането, подготовката и участието на техника, въоръжение и личен състав от БА и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната в статичния и динамичния показ бе организиран и осъществен от Съвместното командване на силите. Създадено бе добро взаимодействие с представители на Международния панаир, Община Пловдив и ОД МВР-Пловдив по отношение на съвместните действия и осигуряване безопасността.

В статичния показ бяха представени военни експонати, разпределени по видове в шест обособени изложбени центъра, пред и в Палата № 3 на Международен панаир – Пловдив:  център „Автобронетанкова техника”, център „Специална техника”, център „Авиационна техника”, център „Въоръжение и оптични прибори”, център „Средства за индивидуална и балистична защита”, център „Системи за моделиране и симулации”.

В изложбата участваха шест експоната на бойна бронирана и специална колесна техника, два експоната на авиационна техника, съществуващи и придобити нови образци въоръжение и оборудване във формированията от Сухопътните войски, както и четири системи за моделиране и симулации, които се използват в процеса на колективна подготовка на щабовете и формированията от Въоръжените сили на Република България.

Динамичния показ, който  се проведе на 27.05.2016 г., от 18.00 ч. / в зона за демонстрация над река Марица, южно от Международния панаир/ бе по единен сценарий със следните епизоди:

1. „Търсене, откриване и локализиране на терористи”, изпълняван от вертолет от състава на ВВС, с участие на група за специални операции от състава на Сухопътните войски, съвместно с екип от служба „Военна полиция”.

2. „Прочистване на обект, задържане и неутрализиране на терористи”, изпълняван от група за специални операции от състава на Сухопътните войски.

3. „Действия на EOD тим по откриване и унищожаване на импровизирани взривни устройства”, изпълняван от EOD тим от състава на Сухопътни войски.

В статичния и динамичния показ взеха участие формирования от състава на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Служба „Военна полиция”.

За организиране на взаимодействието и координиране на съвместните действия между участващите военни формирования и органите на местната власт, по време на динамичния показ функционираше Координационен център под ръководството на полковник Георги Кутлев, началник на сектор „Подготовка и учения” в отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите.

 

 

В базата Кандахар-Афганистан военнослужещи от 36-ти контингент на Българската армия отбелязаха празника „Успение на Пресвета Богородица”, един от големите християнски празници. На тържеството присъстваха българските военнослужещи и коалиционни партньори от Румъния и САЩ. Командирът на 36-ти контингент полковник Веселин Василев поздрави всички с празника и пожела много здраве, късмет и благополучие на военнослужещите и техните семейства, а на именниците да носят достойно името ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант  Любчо Тодоров проведе днес, 18.07.2018 г., среща с новоназначения военен, военноморски и военновъздушен аташе на Република Румъния в България полковник Йоан Джордже-Адриан Енаке. В срещата участваше и досегашния военен аташе полковник Джеордже-Сорин Раду, който приключи мандата си в страната. По време на разговора генерал-лейтенант Тодоров запозна новия военен аташе с мисията, функциите и задачите на Съвместното ... още
На официална церемония в Кандахар, Афганистан, 36-ят български военен контингент прие изпълнението на задачите в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“. Националните командири на 35-я и 36-я български военни контингенти полковник Георги Маргитин и полковник Веселин Василев подписаха акта за сдаване и приемане на правомощията, в присъствието на председателя на комисията полковник Недко Симеонов от Съвместното командване на силите. Командирът на летище Кандахар полковник Зин, връчи ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров се срещна днес, 12 юли 2018 г., с представителите на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в България. Посещението е част от годишния план на министерството на отбраната за работа с военните аташета. В него участваха представители на Австрия, Великобритания, Виетнам, Гърция, Корейската  народно-демократична република, Полша, Русия, Сърбия, САЩ, Турция, Унгария и Украйна. В своето приветствие към ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров се срещна днес, 10 юли, с командващия на Съвместното командване на силите на НАТО адмирал Джеймс Фого. В хода на разговора бяха разгледани въпроси, свързани с оперативното планиране и ръководство на Въоръжените сили, военната подготовка и участието на българските военнослужещи в мисии и операции зад граница. Обсъдени бяха предстоящите до края на годината международни учения и възможността за бъдещо партньорство в ... още