НОВИНИ
Активно участие в 12-та международна изложба на отбранителна техника „Хемус 2016 - Отбрана, антитероризъм и сигурност”

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров участва в официалното откриване на 12-та Международна изложба „Хемус 2016 – Отбрана, антитероризъм и сигурност” на 25 май 2016 година в Пловдив. Той присъства и на демонстрационните стрелби на ЦАТИП "Змейово" и динамичния показ, които бяха част от програмата на изложението.

Съпътстващите мероприятия  тази година бяха статичния показ на съществуващи и придобити нови образци техника и въоръжение във формированията от Българската армия и динамичния показ на тема „Демонстриране на способности за съвместни действия на формирования от въоръжените сили на Република България при провеждане на специални операции”.

 Цялостният процес по планирането, подготовката и участието на техника, въоръжение и личен състав от БА и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната в статичния и динамичния показ бе организиран и осъществен от Съвместното командване на силите. Създадено бе добро взаимодействие с представители на Международния панаир, Община Пловдив и ОД МВР-Пловдив по отношение на съвместните действия и осигуряване безопасността.

В статичния показ бяха представени военни експонати, разпределени по видове в шест обособени изложбени центъра, пред и в Палата № 3 на Международен панаир – Пловдив:  център „Автобронетанкова техника”, център „Специална техника”, център „Авиационна техника”, център „Въоръжение и оптични прибори”, център „Средства за индивидуална и балистична защита”, център „Системи за моделиране и симулации”.

В изложбата участваха шест експоната на бойна бронирана и специална колесна техника, два експоната на авиационна техника, съществуващи и придобити нови образци въоръжение и оборудване във формированията от Сухопътните войски, както и четири системи за моделиране и симулации, които се използват в процеса на колективна подготовка на щабовете и формированията от Въоръжените сили на Република България.

Динамичния показ, който  се проведе на 27.05.2016 г., от 18.00 ч. / в зона за демонстрация над река Марица, южно от Международния панаир/ бе по единен сценарий със следните епизоди:

1. „Търсене, откриване и локализиране на терористи”, изпълняван от вертолет от състава на ВВС, с участие на група за специални операции от състава на Сухопътните войски, съвместно с екип от служба „Военна полиция”.

2. „Прочистване на обект, задържане и неутрализиране на терористи”, изпълняван от група за специални операции от състава на Сухопътните войски.

3. „Действия на EOD тим по откриване и унищожаване на импровизирани взривни устройства”, изпълняван от EOD тим от състава на Сухопътни войски.

В статичния и динамичния показ взеха участие формирования от състава на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Служба „Военна полиция”.

За организиране на взаимодействието и координиране на съвместните действия между участващите военни формирования и органите на местната власт, по време на динамичния показ функционираше Координационен център под ръководството на полковник Георги Кутлев, началник на сектор „Подготовка и учения” в отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите.

 

 

По случай отбелязването на 18-та годишнина от създаването на военно формирование 48940 – Бургас, с командир подполковник  Любомир Люцканов е организирана изложба във военния клуб на град Бургас. В нея се включени  макети от реални действия на формированието по време на занятия. Автор на изложбата е главния сержант на формированието старшина Иван Дуков. Тематичните области са „ Действие на охранителните взводове при нападение на охранявания конвой“, „Действие ... още
Седем военнослужещи от българския национален контингент, участващ в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“ (EUFOR) получиха медали за успешно участие в мисията. Церемонията по награждаване на 91 военнослужещи от Австрия, България, Словакия, Словения, Турция и Унгария, включени в състава на мисията „АЛТЕА“ се проведе на 27.03.2018 година в база „Бутмир“, Сараево. Медалите, върху които е изписан надпис на латински „Pro Pace ... още
Групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС (DCM-F) от Въоръжените сили на Република България, която взе участие в годишното учение на НАТО – „DYNAMIC MANTA 2018” в Република Италия се завърна в България. Учението се проведе в района на Военноморската въздушна база „Сигонела” в провинция Катания, Сицилия за времето от 17.02. до 20.03.2018 година. Задачата на десетте КИС специалисти от DCM-F, с командир старши ... още
     Със заповед № ОХ-206/09.03.2018 г. на министъра на отбраната на Република България е разкрита процедура по обявяване на войнишки длъжности в Съвместното командване на силите за приемане на военна служба на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина.      Срокът за подаване на документи от кандидатите е до 09.05.2018 г. чрез структурите на Централното военно окръжие в страната.      С пълния текст на ... още
Днес, на 13 март 2018 година, беше подписан акта за сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 28860” – Горна Малина между полковник  Веселин Василев и полковник Димитър Хлебаров. Актът бе утвърден от kомандващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Пред целия личен състав на военното формирование той изказа своята и на ръководството на СКС сърдечна благодарност към полковник Василев за достойната военна служба, ... още