НОВИНИ
Активно участие в 12-та международна изложба на отбранителна техника „Хемус 2016 - Отбрана, антитероризъм и сигурност”

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров участва в официалното откриване на 12-та Международна изложба „Хемус 2016 – Отбрана, антитероризъм и сигурност” на 25 май 2016 година в Пловдив. Той присъства и на демонстрационните стрелби на ЦАТИП "Змейово" и динамичния показ, които бяха част от програмата на изложението.

Съпътстващите мероприятия  тази година бяха статичния показ на съществуващи и придобити нови образци техника и въоръжение във формированията от Българската армия и динамичния показ на тема „Демонстриране на способности за съвместни действия на формирования от въоръжените сили на Република България при провеждане на специални операции”.

 Цялостният процес по планирането, подготовката и участието на техника, въоръжение и личен състав от БА и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната в статичния и динамичния показ бе организиран и осъществен от Съвместното командване на силите. Създадено бе добро взаимодействие с представители на Международния панаир, Община Пловдив и ОД МВР-Пловдив по отношение на съвместните действия и осигуряване безопасността.

В статичния показ бяха представени военни експонати, разпределени по видове в шест обособени изложбени центъра, пред и в Палата № 3 на Международен панаир – Пловдив:  център „Автобронетанкова техника”, център „Специална техника”, център „Авиационна техника”, център „Въоръжение и оптични прибори”, център „Средства за индивидуална и балистична защита”, център „Системи за моделиране и симулации”.

В изложбата участваха шест експоната на бойна бронирана и специална колесна техника, два експоната на авиационна техника, съществуващи и придобити нови образци въоръжение и оборудване във формированията от Сухопътните войски, както и четири системи за моделиране и симулации, които се използват в процеса на колективна подготовка на щабовете и формированията от Въоръжените сили на Република България.

Динамичния показ, който  се проведе на 27.05.2016 г., от 18.00 ч. / в зона за демонстрация над река Марица, южно от Международния панаир/ бе по единен сценарий със следните епизоди:

1. „Търсене, откриване и локализиране на терористи”, изпълняван от вертолет от състава на ВВС, с участие на група за специални операции от състава на Сухопътните войски, съвместно с екип от служба „Военна полиция”.

2. „Прочистване на обект, задържане и неутрализиране на терористи”, изпълняван от група за специални операции от състава на Сухопътните войски.

3. „Действия на EOD тим по откриване и унищожаване на импровизирани взривни устройства”, изпълняван от EOD тим от състава на Сухопътни войски.

В статичния и динамичния показ взеха участие формирования от състава на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Служба „Военна полиция”.

За организиране на взаимодействието и координиране на съвместните действия между участващите военни формирования и органите на местната власт, по време на динамичния показ функционираше Координационен център под ръководството на полковник Георги Кутлев, началник на сектор „Подготовка и учения” в отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите.

 

 

Ден за демонстриране на способности пред политическото и военно ръководство на министерството на отбраната се проведе днес, 8 ноември 2018 г., по време на националното тристепенно командно-щабно компютърно подпомагано учение „Есен-2018” в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Ученията от поредицата „Есен“ се провеждат веднъж на три години и са част от подготовката на щабовете и формированията от състава на въоръжените сили на Република България ... още
Военнослужещи от щаба на Съвместното командване на силите и подчинените му военни формирования участват в национално тристепенно командно-щабно компютърно подпомагано учение „Есен - 2018” . То се  провежда за времето от   5 до 9 ноември 2018 г. на Националния военен учебен комплекс „Чаралица” и в пунктовете за постоянна дислокация на военните формирования в осем гарнизона в страната. Офицер, планиращ учението е началникът на отбраната генерал Андрей ... още
Kомандващият генерал-лейтенант Любчо Тодоров посрещна днес, 24.10.2018 г., в Съвместното командване на силите и награди военнослужещи, участвали в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа” през последните шест месеца. Със заповед на министъра на отбраната, с награден знак за участие в мисия бяха наградени полковник Николай Киров от щаба на Сухопътните войски, който изпълняваше длъжността заместник-началник на щаба по поддръжката на операцията, той и национален ... още
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината се проведе днес, 11 октомври 2018 година в Мобилна КИС. Към строя на военното формирование се присъединиха осем военнослужещи, назначени от 1 октомври, след проведен конкурс през м. юни тази година. „В живота на човек има няколко събития, които се съизмерват с думата „избор” и едно от тези събития е изборът на професия. Поздравявам ви с това, че сте избрали професията на войник от Българската ... още
Десет военнослужещи от българския военен контингент получиха отличия  по време на церемонията по връчване на медали на повече от 190 военнослужещи,  участващи в операция „АЛТЕА“ в Босна и Херцеговина, на 10.10.2018 г. в база Бутмир, гр. Сараево. Медалите бяха връчени лично от генерал Сър Джеймс Еверард – заместник върховен командващ обединените сили на НАТО в Европа и командващ операция „АЛТЕА“, генерал-майор Мартин Дорфер – командир на EUFOR и ... още