НОВИНИ
Активно участие в 12-та международна изложба на отбранителна техника „Хемус 2016 - Отбрана, антитероризъм и сигурност”

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров участва в официалното откриване на 12-та Международна изложба „Хемус 2016 – Отбрана, антитероризъм и сигурност” на 25 май 2016 година в Пловдив. Той присъства и на демонстрационните стрелби на ЦАТИП "Змейово" и динамичния показ, които бяха част от програмата на изложението.

Съпътстващите мероприятия  тази година бяха статичния показ на съществуващи и придобити нови образци техника и въоръжение във формированията от Българската армия и динамичния показ на тема „Демонстриране на способности за съвместни действия на формирования от въоръжените сили на Република България при провеждане на специални операции”.

 Цялостният процес по планирането, подготовката и участието на техника, въоръжение и личен състав от БА и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната в статичния и динамичния показ бе организиран и осъществен от Съвместното командване на силите. Създадено бе добро взаимодействие с представители на Международния панаир, Община Пловдив и ОД МВР-Пловдив по отношение на съвместните действия и осигуряване безопасността.

В статичния показ бяха представени военни експонати, разпределени по видове в шест обособени изложбени центъра, пред и в Палата № 3 на Международен панаир – Пловдив:  център „Автобронетанкова техника”, център „Специална техника”, център „Авиационна техника”, център „Въоръжение и оптични прибори”, център „Средства за индивидуална и балистична защита”, център „Системи за моделиране и симулации”.

В изложбата участваха шест експоната на бойна бронирана и специална колесна техника, два експоната на авиационна техника, съществуващи и придобити нови образци въоръжение и оборудване във формированията от Сухопътните войски, както и четири системи за моделиране и симулации, които се използват в процеса на колективна подготовка на щабовете и формированията от Въоръжените сили на Република България.

Динамичния показ, който  се проведе на 27.05.2016 г., от 18.00 ч. / в зона за демонстрация над река Марица, южно от Международния панаир/ бе по единен сценарий със следните епизоди:

1. „Търсене, откриване и локализиране на терористи”, изпълняван от вертолет от състава на ВВС, с участие на група за специални операции от състава на Сухопътните войски, съвместно с екип от служба „Военна полиция”.

2. „Прочистване на обект, задържане и неутрализиране на терористи”, изпълняван от група за специални операции от състава на Сухопътните войски.

3. „Действия на EOD тим по откриване и унищожаване на импровизирани взривни устройства”, изпълняван от EOD тим от състава на Сухопътни войски.

В статичния и динамичния показ взеха участие формирования от състава на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Служба „Военна полиция”.

За организиране на взаимодействието и координиране на съвместните действия между участващите военни формирования и органите на местната власт, по време на динамичния показ функционираше Координационен център под ръководството на полковник Георги Кутлев, началник на сектор „Подготовка и учения” в отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите.

 

 

„Ние имаме основание да се гордеем и да говорим за вас с благодарност и признание, защото благодарение на вашата всеотдайна и напрегната работа вземаме решения и градим нашите военни и оперативни планове. От вашата дейност, свързана с оценка на обстановката и тенденциите в кризисните райони, от навременна и достоверна информация за рисковете и заплахите зад граница зависи и животът на нашите колеги в българските контингенти.“ Това каза командващият на Съвместното командване на ... още
Днес, 8 януари 2018 г., с тържествени церемонии във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите беше открита новата учебна година. Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров прие тържествения строй на военнослужещите от военно формирование 28860 – Горна Малина и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той приветства личния състав с откриването на учебната година като изрази своята благодарност, за ... още
Заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев се срещна днес, 22.12.2017 година, с военнослужещи – медици, завърнали се снощи в България от участие в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.  В продължение на 6 месеца българските военнослужещи от 15-я военно-медицински екип в Мали в състав: майор Паулин Тодоров, старши сержант Евелина Стоева, старши сержант Виктория-Мартина Петрова и младши сержант Христо ... още
Днес, 21.12.2017 година, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев ръководи видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Събитието беше организирано по повод предстоящите коледни и новогодишни празници. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и ... още
На 15 декември 2017 г. в района на военно формирование  28860 – Горна Малина, комисия с председател подполковник Георги Иванов – главен експерт в сектор „Сертификация и поуки от практиката“ проведе сертификация на Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на националния мобилен модул по КИС от Мобилна КИС, с командир офицерски кандидат Иван Тодоров. Целта беше да се провери и оцени готовността на Групата за участие към силите за отговор на НАТО от ... още