НОВИНИ
Бригада „Логистика” отбеляза своята 10-та годишнина

На 01.06.2016 г. личният състав на бригада „Логистика” отбеляза своя празник. На тържествената церемония по случай 10-та годишнина от създаването на бригадата, заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев поздрави личния състав от името на политическото ръководство на министерството на отбраната и даде висока оценка на бригада „Логистика”. Той говори за предизвикателствата пред личния състав на бригадата във връзка с усложнената среда за сигурност. Особено е важно, подчерта г-н Кюмюрджиев,  да се подготвят специалисти, които да работят съвместно със Силите на НАТО за отговор и тези, които ще бъдат разположени на наша територия за обучение и тренировки. В този смисъл,  професионализмът на личния състав на бригадата е необходим и за съвместната работа със съюзническите войски, допълни той. Министър Кюмюрджиев връчи на заместник-командира на бригадата полковник Йончо Макариев награден знак „За отлична служба” – първа степен за офицери, с който е удостоен от министъра на отбраната Николай Ненчев.

Началникът на щаба на Съвместното командване на силите комодор Димитър Йорданов изрази своето уважение и признание за неуморния труд и положените усилия на целия личен състав за изграждането и утвърждаването на бригада „Логистика” през годините и за достойното й място във Въоръжените сили на Република България, като основна изпълнителна структура за логистично осигуряване. Той връчи награди от името на началника на отбраната генерал Константин Попов и командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров. С предметни награди – „Бинокъл Б8x30”  и „Сувенирни ножове АК 47 и АК 74” , от началника на отбраната бяха удостоени подполковник Петьо Недялков – началник на отделение „Продоволствено и вещево осигуряване” в щаба на бригадата, подполковник Яни Янев – началник на в.ф. 22060 – В. Търново, старши сержант Емил Занев от в.ф.52480- София. Със заповед на командващия на Съвместното командване на силите също с предметни награди бяха отличени подполковник Георги Николов – началник на отделение „ГСМ” в щаба на бригадата, подполковник Стоян Николов – командир на в.ф. 48940 - Бургас, майор Динко Динев – старши помощник-началник на отделение „Транспортно” на бригадата и старши сержант Светлан Вучоглавски от в.ф.52480 - София .

В словото си по случай празника командирът на бригада „Логистика” полковник Иван Сотиров запозна присъстващите с историята, задачите и новите предизвикателства пред най-голямото логистично формирование в Българската армия  и подчерта: „Равносметката за този кратък исторически период е, че успяхме да приведем всички военни формирования съгласно изискванията на регламентиращите документи. Въоръжението, боеприпасите, техниката и другите материални ресурси бяха настанени в новоотремонтирани хранилища и гаражи, включително и със собствени средства”. „Уверен съм, че постигнатото до този момент ще бъде „трамплин” за нови успехи при осъществяване на логистичното осигуряване на БА, при всякакви условия на обстановката, при спазване на девиза„ Доставка на материалните ресурси на точното място, в точното време, в заповяданите количества”, допълни той.

Личният състав на бригада „Логистика” бе поздравен и от началника на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, който още веднъж подчерта важното място и роля на бригадата в структурата на Българската армия и тясната й връзка с катедра „Логистика” на Академията.  Генерал-майор Дочев подари на командира на бригада „Логистика” икона на „Св. Иван Рилски”, с пожелание да ги закриля и направлява по пътя на тяхната  професионална реализация.

Поздравителни адреси бяха изпратени от министъра на отбраната, началника на отбраната, Инспектората на МО, командващия Съвместното командване на силите, командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС,  Комисията по отбрана в парламента, директора на дирекция „КИС”, заместник-директора на дирекция „Логистика”, директора на дирекция „Стратегическо планиране”, директора на дирекция „Управление на човешките ресурси”, директора на дирекция „Операции и подготовка”, директора на дирекция „Планиране, програмиране и бюджетиране”, началника на НГЧ, командири и началници на формирования. Тържеството завърши с чудесните изпълнения на Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Сред гостите на празника бяха директори на дирекции в Щаба на отбраната, началници на отдели и офицери от Съвместното командване на силите, командири на военни формирования, офицери от запаса – бивши командири на бригада „Логистика”.

 

В изпълнение на “Плана за организационното изграждане и модернизация на Въоръжените сили до 2015 г.”, със заповед на министъра на отбраната на Република България, ОХ № 06/15.02.2006г., Командване на Материално – техническото осигуряване се трансформира и се създава бригада „Логистика”.

Бригада „Логистика” е тактическо военно формирование от състава на Съвместното командване на силите.  Тя е основна структура за логистично осигуряване на Българската  армия. Подготвя и поддържа в готовност логистични военни формирования за участие в международни операции в отговор на кризи извън територията на страната и за оказване на помощ на населението на Р България при тежки зимни условия.

Има способности за придобиване, приемане, водене на отчет, съхранение на въоръжение и бойни припаси, обслужване, ремонт и поддръжка, разпределение, доставка, транспортиране, бракуване и сдаване на излишните техника и други материални ресурси.

 

 

 

 

 

 

 

Ден за демонстриране на способности пред политическото и военно ръководство на министерството на отбраната се проведе днес, 8 ноември 2018 г., по време на националното тристепенно командно-щабно компютърно подпомагано учение „Есен-2018” в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Ученията от поредицата „Есен“ се провеждат веднъж на три години и са част от подготовката на щабовете и формированията от състава на въоръжените сили на Република България ... още
Военнослужещи от щаба на Съвместното командване на силите и подчинените му военни формирования участват в национално тристепенно командно-щабно компютърно подпомагано учение „Есен - 2018” . То се  провежда за времето от   5 до 9 ноември 2018 г. на Националния военен учебен комплекс „Чаралица” и в пунктовете за постоянна дислокация на военните формирования в осем гарнизона в страната. Офицер, планиращ учението е началникът на отбраната генерал Андрей ... още
Kомандващият генерал-лейтенант Любчо Тодоров посрещна днес, 24.10.2018 г., в Съвместното командване на силите и награди военнослужещи, участвали в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа” през последните шест месеца. Със заповед на министъра на отбраната, с награден знак за участие в мисия бяха наградени полковник Николай Киров от щаба на Сухопътните войски, който изпълняваше длъжността заместник-началник на щаба по поддръжката на операцията, той и национален ... още
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината се проведе днес, 11 октомври 2018 година в Мобилна КИС. Към строя на военното формирование се присъединиха осем военнослужещи, назначени от 1 октомври, след проведен конкурс през м. юни тази година. „В живота на човек има няколко събития, които се съизмерват с думата „избор” и едно от тези събития е изборът на професия. Поздравявам ви с това, че сте избрали професията на войник от Българската ... още
Десет военнослужещи от българския военен контингент получиха отличия  по време на церемонията по връчване на медали на повече от 190 военнослужещи,  участващи в операция „АЛТЕА“ в Босна и Херцеговина, на 10.10.2018 г. в база Бутмир, гр. Сараево. Медалите бяха връчени лично от генерал Сър Джеймс Еверард – заместник върховен командващ обединените сили на НАТО в Европа и командващ операция „АЛТЕА“, генерал-майор Мартин Дорфер – командир на EUFOR и ... още