НОВИНИ
Съвместното командване на силите отбеляза своята 5 -та годишнина

На 29.06.2016 г. личния състав на Съвместното командване на силите отбеляза своя празник – 1 юли.  Създадено със заповед на министъра на отбраната преди 5 години, днес Командването е утвърдена функционално интегрирана структура на оперативно ниво за командване, управление и ръководство на Българската армия.

„С чувство на удовлетворение и гордост искам да подчертая, че от своето създаване до днес Съвместното командване на силите успешно отстоява поставените високи изисквания за изпълнение на възложените ни функции и задачи по пълния спектър от мисии на Въоръжените сили на Република  България”, започна своето приветствие командващият генерал-майор Любчо Тодоров и изтъкна значимите събития от дейността на командването и подчинените формирования, както и предстоящите ангажименти до края на годината.

„Ключовата формула за утвърждаване ролята на Съвместното командване на силите като успешна военна структура за командване и управление на оперативно ниво е в повишаването на качеството на изпълнение на задачите, съобразени със съвременните изисквания на средата за сигурност и най-новите нормативни документи”, отбеляза той.

От името на ръководството на Съвместното командване той изказа благодарност към политическото и военното ръководство на министерството на отбраната и командирите на видовете въоръжени сили за подкрепата и ползотворното съвместно сътрудничество. Думи на благодарност отправи и към военнослужещите от българските контингенти, които защитават честта на Българската армия зад граница, както и към целия личен състав на командването и подчинените формирования.

„Убеден съм, че вашата амбиция за успех няма да намалява с времето и активно и настойчиво ще работите за утвърждаване авторитета на Съвместното командване на силите сред Българската армия и нашите партньори в НАТО И ЕС. Нека вашия хоризонт се разширява непрекъснато, бъдете здрави и уверени в себе си, защото успехите следват тези хора, завърши словото си генерал-майор Тодоров.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност със заповед на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха отличени с предметни  награди 16 военнослужещи от щаба на Съвместното командване на силите и подчинените му формирования, които бяха връчени от началника на отбраната генерал Константин Попов.

Той поздрави ръководството и личния състав на Съвместното командване на силите и подчерта, че тази структура се  е наложила благодарение на работата на хората в нея. Ние, посочи генерал Попов не можем да си представим управлението на армията без СКС.

От министъра на отбраната с награден знак „За вярна служба под знамената” ІІІ степен бяха отличени полковник Пламен Йорданов и полковник Димчо Алексиев, със знак на Министерство на отбраната - цивилен служител Севдалина Стоянова.

Награден знак „За принос към Министерството на отбраната” от министъра на отбраната бе връчен на о. з. генерал-лейтенант Атанас Самандов, пръв командващ на СКС и секретар по отбрана и сигурност на президента. 

Със заповед на началника на отбраната бяха наградени с предметни награди 6 офицери  и 7 офицери с грамоти.

По случай празника със заповед на командващия на Съвместното командване на силите с предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност бяха отличени 23 офицери, сержанти и цивилни служители от Командването и подчинените военни формирования.

Сред гостите на тържеството бяха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командирите на Сухопътни войски и Военноморските сили генерал-майор Андрей Боцев и контраадмирал Митко Петев, заместник-командващият на СКС генерал-майор Златко Златев, началникът на Щаба на СКС комодор Димитър Йорданов, началникът на НВУ „В. Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, директорът на служба „Военна полиция” - бригаден генерал Борислав Сертов, директори на дирекции в МО и Щаба на отбраната, членове на Асоциацията на военните аташета, командири на военни формирования от Българската армия и подчинените на Съвместното командване на силите, бившите началници на Генералния щаб и на отбраната генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, генерал от резерва Златан Стойков и генерал от резерва Симеон Симеонов, председатели на военно-патриотични съюзи, представители на обществени организации и партньори.

Поздравителни адреси бяха получени от президента на Р България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Николай Ненчев и заместник-минисътъра на отбраната Орхан Исмаилов, председателя на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов, командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, от началника на Военна академия, началника на НВУ, от началника на ВВМУ, началника на ВМА, директорите на служби „Военна полиция” и „Военна информация”, председателя на държавна агенция „Национална сигурност”, директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР,  директори на дирекции в МО и Щаба на отбраната, Директора на Центъра за изследване и изграждане за способности на НАТО, Началника на Централно военно окръжие, Директора на Националния военноисторически музей, командири на военни формирования и председателите на военно-патриотичните съюзи и много др.

 

На 22.05.2018 г. офицери от щаба на Многонационалната дивизия „Югоизток”(MND-SE) водена от бригаден генерал Даниел ПЕТРЕСКУ посети Съвместното командване на силите. Целта на визитата е фокусиране около общото бъдещо развитие и сътрудничество между Многонационалната дивизия и Съвместното командване на силите. Гостите бяха посрещнати от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван ЛАЛОВ и началника на щаба на Съвместното командване на силите ... още
На 22 май 2018 г. в Съвместното командване на силите(СКС) се проведе финалната планираща конференция за двустепенно командно-щабно учение “Придвижване без граници 2018”. Форумът се проведе под ръководството на директора на учението - началникът на отдел „Логистика“ полковник Пламен Владов и в нея взеха участие офицери от щаба на СКС и 30-ти щаб за контрол на придвижването, които участват в процеса на планиране и подготовка на учението. Целта на предстоящото учение ... още
От 14 до 18.05.2018г. в Националния военен учебен комплекс "Чаралица" се проведе компютърно подпомагано учение с органите за ЯХБЗ на Сухопътните войски „Пролет 18”. С подкрепата на личния състав на комплекса, с началник полковник Кръстьо Кръстев и използвайки възможностите на системата за конструктивни симулации  Joint Conflict and Tactical Simulation (JCATS), по  време на  учението бяха отработени установените процедури за действие по разузнаване, ... още
Във връзка с провеждането на военната подготовка на учениците от средните училища, на 15 май 2018 година, се проведе Ден на отворени врати във военно формирование 28860 – Горна Малина за ученици от 9 и 10 клас от област София. Събитието бе организирано съвместно с отдел „София област“ към Централното военно окръжие. Учениците имаха възможността да посетят няколко учебни центъра и да се запознят с тактико-тактическите данни и бойни възможности на автомат ... още
Комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия се провежда на 16 и 17 май 2018 година.  Ръководител на тренировката е началникът на щаба на Съвместното командване на силите (СКС) – флотилен адмирал Димитър Йорданов, а директор – началникът на отдел „КИС” в СКС полковник Красен Велев. В тренировката участват формирования от Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили, Стационарната КИС и 68-ма бригада ... още