НОВИНИ
Съвместното командване на силите отбеляза своята 5 -та годишнина

На 29.06.2016 г. личния състав на Съвместното командване на силите отбеляза своя празник – 1 юли.  Създадено със заповед на министъра на отбраната преди 5 години, днес Командването е утвърдена функционално интегрирана структура на оперативно ниво за командване, управление и ръководство на Българската армия.

„С чувство на удовлетворение и гордост искам да подчертая, че от своето създаване до днес Съвместното командване на силите успешно отстоява поставените високи изисквания за изпълнение на възложените ни функции и задачи по пълния спектър от мисии на Въоръжените сили на Република  България”, започна своето приветствие командващият генерал-майор Любчо Тодоров и изтъкна значимите събития от дейността на командването и подчинените формирования, както и предстоящите ангажименти до края на годината.

„Ключовата формула за утвърждаване ролята на Съвместното командване на силите като успешна военна структура за командване и управление на оперативно ниво е в повишаването на качеството на изпълнение на задачите, съобразени със съвременните изисквания на средата за сигурност и най-новите нормативни документи”, отбеляза той.

От името на ръководството на Съвместното командване той изказа благодарност към политическото и военното ръководство на министерството на отбраната и командирите на видовете въоръжени сили за подкрепата и ползотворното съвместно сътрудничество. Думи на благодарност отправи и към военнослужещите от българските контингенти, които защитават честта на Българската армия зад граница, както и към целия личен състав на командването и подчинените формирования.

„Убеден съм, че вашата амбиция за успех няма да намалява с времето и активно и настойчиво ще работите за утвърждаване авторитета на Съвместното командване на силите сред Българската армия и нашите партньори в НАТО И ЕС. Нека вашия хоризонт се разширява непрекъснато, бъдете здрави и уверени в себе си, защото успехите следват тези хора, завърши словото си генерал-майор Тодоров.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност със заповед на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха отличени с предметни  награди 16 военнослужещи от щаба на Съвместното командване на силите и подчинените му формирования, които бяха връчени от началника на отбраната генерал Константин Попов.

Той поздрави ръководството и личния състав на Съвместното командване на силите и подчерта, че тази структура се  е наложила благодарение на работата на хората в нея. Ние, посочи генерал Попов не можем да си представим управлението на армията без СКС.

От министъра на отбраната с награден знак „За вярна служба под знамената” ІІІ степен бяха отличени полковник Пламен Йорданов и полковник Димчо Алексиев, със знак на Министерство на отбраната - цивилен служител Севдалина Стоянова.

Награден знак „За принос към Министерството на отбраната” от министъра на отбраната бе връчен на о. з. генерал-лейтенант Атанас Самандов, пръв командващ на СКС и секретар по отбрана и сигурност на президента. 

Със заповед на началника на отбраната бяха наградени с предметни награди 6 офицери  и 7 офицери с грамоти.

По случай празника със заповед на командващия на Съвместното командване на силите с предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност бяха отличени 23 офицери, сержанти и цивилни служители от Командването и подчинените военни формирования.

Сред гостите на тържеството бяха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командирите на Сухопътни войски и Военноморските сили генерал-майор Андрей Боцев и контраадмирал Митко Петев, заместник-командващият на СКС генерал-майор Златко Златев, началникът на Щаба на СКС комодор Димитър Йорданов, началникът на НВУ „В. Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, директорът на служба „Военна полиция” - бригаден генерал Борислав Сертов, директори на дирекции в МО и Щаба на отбраната, членове на Асоциацията на военните аташета, командири на военни формирования от Българската армия и подчинените на Съвместното командване на силите, бившите началници на Генералния щаб и на отбраната генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, генерал от резерва Златан Стойков и генерал от резерва Симеон Симеонов, председатели на военно-патриотични съюзи, представители на обществени организации и партньори.

Поздравителни адреси бяха получени от президента на Р България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Николай Ненчев и заместник-минисътъра на отбраната Орхан Исмаилов, председателя на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов, командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, от началника на Военна академия, началника на НВУ, от началника на ВВМУ, началника на ВМА, директорите на служби „Военна полиция” и „Военна информация”, председателя на държавна агенция „Национална сигурност”, директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР,  директори на дирекции в МО и Щаба на отбраната, Директора на Центъра за изследване и изграждане за способности на НАТО, Началника на Централно военно окръжие, Директора на Националния военноисторически музей, командири на военни формирования и председателите на военно-патриотичните съюзи и много др.

 

„Ние имаме основание да се гордеем и да говорим за вас с благодарност и признание, защото благодарение на вашата всеотдайна и напрегната работа вземаме решения и градим нашите военни и оперативни планове. От вашата дейност, свързана с оценка на обстановката и тенденциите в кризисните райони, от навременна и достоверна информация за рисковете и заплахите зад граница зависи и животът на нашите колеги в българските контингенти.“ Това каза командващият на Съвместното командване на ... още
Днес, 8 януари 2018 г., с тържествени церемонии във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите беше открита новата учебна година. Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров прие тържествения строй на военнослужещите от военно формирование 28860 – Горна Малина и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той приветства личния състав с откриването на учебната година като изрази своята благодарност, за ... още
Заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев се срещна днес, 22.12.2017 година, с военнослужещи – медици, завърнали се снощи в България от участие в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.  В продължение на 6 месеца българските военнослужещи от 15-я военно-медицински екип в Мали в състав: майор Паулин Тодоров, старши сержант Евелина Стоева, старши сержант Виктория-Мартина Петрова и младши сержант Христо ... още
Днес, 21.12.2017 година, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев ръководи видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Събитието беше организирано по повод предстоящите коледни и новогодишни празници. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и ... още
На 15 декември 2017 г. в района на военно формирование  28860 – Горна Малина, комисия с председател подполковник Георги Иванов – главен експерт в сектор „Сертификация и поуки от практиката“ проведе сертификация на Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на националния мобилен модул по КИС от Мобилна КИС, с командир офицерски кандидат Иван Тодоров. Целта беше да се провери и оцени готовността на Групата за участие към силите за отговор на НАТО от ... още