НОВИНИ
Съвместното командване на силите отбеляза своята 5 -та годишнина

На 29.06.2016 г. личния състав на Съвместното командване на силите отбеляза своя празник – 1 юли.  Създадено със заповед на министъра на отбраната преди 5 години, днес Командването е утвърдена функционално интегрирана структура на оперативно ниво за командване, управление и ръководство на Българската армия.

„С чувство на удовлетворение и гордост искам да подчертая, че от своето създаване до днес Съвместното командване на силите успешно отстоява поставените високи изисквания за изпълнение на възложените ни функции и задачи по пълния спектър от мисии на Въоръжените сили на Република  България”, започна своето приветствие командващият генерал-майор Любчо Тодоров и изтъкна значимите събития от дейността на командването и подчинените формирования, както и предстоящите ангажименти до края на годината.

„Ключовата формула за утвърждаване ролята на Съвместното командване на силите като успешна военна структура за командване и управление на оперативно ниво е в повишаването на качеството на изпълнение на задачите, съобразени със съвременните изисквания на средата за сигурност и най-новите нормативни документи”, отбеляза той.

От името на ръководството на Съвместното командване той изказа благодарност към политическото и военното ръководство на министерството на отбраната и командирите на видовете въоръжени сили за подкрепата и ползотворното съвместно сътрудничество. Думи на благодарност отправи и към военнослужещите от българските контингенти, които защитават честта на Българската армия зад граница, както и към целия личен състав на командването и подчинените формирования.

„Убеден съм, че вашата амбиция за успех няма да намалява с времето и активно и настойчиво ще работите за утвърждаване авторитета на Съвместното командване на силите сред Българската армия и нашите партньори в НАТО И ЕС. Нека вашия хоризонт се разширява непрекъснато, бъдете здрави и уверени в себе си, защото успехите следват тези хора, завърши словото си генерал-майор Тодоров.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност със заповед на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха отличени с предметни  награди 16 военнослужещи от щаба на Съвместното командване на силите и подчинените му формирования, които бяха връчени от началника на отбраната генерал Константин Попов.

Той поздрави ръководството и личния състав на Съвместното командване на силите и подчерта, че тази структура се  е наложила благодарение на работата на хората в нея. Ние, посочи генерал Попов не можем да си представим управлението на армията без СКС.

От министъра на отбраната с награден знак „За вярна служба под знамената” ІІІ степен бяха отличени полковник Пламен Йорданов и полковник Димчо Алексиев, със знак на Министерство на отбраната - цивилен служител Севдалина Стоянова.

Награден знак „За принос към Министерството на отбраната” от министъра на отбраната бе връчен на о. з. генерал-лейтенант Атанас Самандов, пръв командващ на СКС и секретар по отбрана и сигурност на президента. 

Със заповед на началника на отбраната бяха наградени с предметни награди 6 офицери  и 7 офицери с грамоти.

По случай празника със заповед на командващия на Съвместното командване на силите с предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност бяха отличени 23 офицери, сержанти и цивилни служители от Командването и подчинените военни формирования.

Сред гостите на тържеството бяха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командирите на Сухопътни войски и Военноморските сили генерал-майор Андрей Боцев и контраадмирал Митко Петев, заместник-командващият на СКС генерал-майор Златко Златев, началникът на Щаба на СКС комодор Димитър Йорданов, началникът на НВУ „В. Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, директорът на служба „Военна полиция” - бригаден генерал Борислав Сертов, директори на дирекции в МО и Щаба на отбраната, членове на Асоциацията на военните аташета, командири на военни формирования от Българската армия и подчинените на Съвместното командване на силите, бившите началници на Генералния щаб и на отбраната генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, генерал от резерва Златан Стойков и генерал от резерва Симеон Симеонов, председатели на военно-патриотични съюзи, представители на обществени организации и партньори.

Поздравителни адреси бяха получени от президента на Р България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Николай Ненчев и заместник-минисътъра на отбраната Орхан Исмаилов, председателя на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов, командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, от началника на Военна академия, началника на НВУ, от началника на ВВМУ, началника на ВМА, директорите на служби „Военна полиция” и „Военна информация”, председателя на държавна агенция „Национална сигурност”, директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР,  директори на дирекции в МО и Щаба на отбраната, Директора на Центъра за изследване и изграждане за способности на НАТО, Началника на Централно военно окръжие, Директора на Националния военноисторически музей, командири на военни формирования и председателите на военно-патриотичните съюзи и много др.

 

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината се проведе днес, 11 октомври 2018 година в Мобилна КИС. Към строя на военното формирование се присъединиха осем военнослужещи, назначени от 1 октомври, след проведен конкурс през м. юни тази година. „В живота на човек има няколко събития, които се съизмерват с думата „избор” и едно от тези събития е изборът на професия. Поздравявам ви с това, че сте избрали професията на войник от Българската ... още
Десет военнослужещи от българския военен контингент получиха отличия  по време на церемонията по връчване на медали на повече от 190 военнослужещи,  участващи в операция „АЛТЕА“ в Босна и Херцеговина, на 10.10.2018 г. в база Бутмир, гр. Сараево. Медалите бяха връчени лично от генерал Сър Джеймс Еверард – заместник върховен командващ обединените сили на НАТО в Европа и командващ операция „АЛТЕА“, генерал-майор Мартин Дорфер – командир на EUFOR и ... още
Днес, 19 септември 2018 година в Мобилна КИС от състава на Съвместното командване на силите беше отбелязана 140-годишнина от създаването на Свързочни войски и органите за информационно осигуряване. Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов поздрави присъстващите военнослужещи и ветерани и подчерта важността на органите за комуникационно и информационно осигуряване в БА в процеса на ръководство и контрол на военните формирования. „Засвидетелствам своето и на колегите от ... още
На 9 септември 2018 г. във фитнес залата в района на база „Летище Кандахар“ - Афганистан се проведе състезание по бягане за жени и мъже  5 километра на пътека, в което участваха военнослужещи от  САЩ, Румъния и България. Третото почетно място при мъжете спечели командирът на българския военен контингент полковник Веселин Василев, който беше ветеранът сред участващите. При жените, второ място и сребърен медал извоюва старши сержант Светлана Ботева, а на трето място с ... още
Българският военен контингент в Кандахар, Афганистан отбеляза тържествено 133-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На тържеството бяха прочетени поздравителните адреси от името на началника на отбраната и командващия на Съвместното командване на силите. Командирът на 36-я контингент полковник Веселин Василев награди с „Грамота“ и „Обявяване на благодарност“ отличили се по време на мисията 29 военнослужещи. След ... още