НОВИНИ
Националният военен учебен комплекс "Чаралица" навърши 35 години

На 22.08.2016 г. личният състав на Националния военен учебен комплекс „Чаралица” отбеляза своя празник. Създаден със заповед на министъра на отбраната през далечната 1981 година, днес, учебният комплекс е военно формирование от състава на Съвместното командване на силите, което участва в подготовката на щабове и формирования от всички нива с използване на трите вида системи за моделиране и симулации /конструктивни, виртуални и реални/.

        „Тридесет и петата годишнина, която честваме днес е един сравнително кратък период от време за едно военно формирование, но тези години са изключително динамични за Националния военен учебен комплекс ,,Чаралица”. Само за последните три години с участието на личния състав от формированието са проведени  59 национални и международни мероприятия, а за 2016 г. са планирани за провеждане още 21 такива", отбеляза началника на НВУК „Чаралица” полковник Мирослав Маринов. Днес,  учебния комплекс разполага със системите от целия спектър на симулациите: конструктивна (JCATS), виртуална (CGS и VBS2) и реална (DITS), което позволява подготовката на военнослужещи, формирования и щабове за изпълнение на всички мисии на Въоръжените сили, допълни той.

Придобиването на способности за развръщане и използване на архитектура от по-високо ниво, чрез използване на симулационната система (JCATS), системата за командване и управление и 3D генериращи системи за индивидуална подготовка, както и разширяването на функционалните възможности на симулационните системи и съвместното им използване за подготовка на военнослужещи, формирования и щабове, усъвършенстване на способностите и повишаване нивото на оперативна съвместимост са амбициозните задачи пред личния състав на формированието, подчерта полковник Маринов.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командващия на Съвместното командване на силите бяха отличени с предметни и морални награди военнослужещи и цивилни лица от военното формирование.

Заместник-министърът на отбраната Антанас Запрянов връчи предметна награда на началника на НВУК „Чаралица” полковник Мирослав Маринов и грамоти на старши сержант Драгомир Драголов и ц.сл. Тодорка Тодорова. Той приветства личния състав с празника и подчерта, че  Националния военен учебен комплекс е символ на ролята и значението на командването и управлението на въоръжените сили. Той е резултат на виждането за развитието на този процес, утвърди се през годините като уникален център за тестване и развитие на системите за симулации. „Чаралица” е флагмана на командването и управлението, обобщи заместник-министър Запрянов. Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов награди с предметни награди и грамоти четирима военнослужещи и поздрави личния състав. „Само, който не е участвал, той не може да оцени какво предимство за подготовката на щабовете и формированията са съвременните системи за моделиране и симулации, с които разполага учебния комплекс”, подчерта генерал - майор Атанасов.

Със заповед на командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров бяха отличени с предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност  11 офицери и  сержанти. Заместник-командващият на СКС генерал-майор Златко Златев поздрави личния състав от името на ръководството на СКС и отбеляза: „Вие сте безценни за Българската армия. Вашата дейност и експертиза дава възможност на военнослужещите от всички нива да се учат и усъвършенстват.”

Присъстващите изгледаха й специалните видеопоздрави изпратени от Съвместния многонационален симулационен център /JMSC/ в Графенвьор, Германия и  Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша. (NATO JFTC ), с които НВУК „Чаралица” работи съвместно при подготовката и провеждането на различни учения и тренировки през последните години.

Сред гостите на тържеството бяха още началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, заместник-командирът на Военноморските сили комодор Никола Каранов, началникът на щаба на Съвместното командване на силите комодор Димитър Йорданов, командирът 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, командирът 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев,  началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, офицери от дирекции и отдели в МО, Щаба на отбраната и Съвместното командване на силите, командири на военни формирования от състава на Съвместното командване на силите, кметовете на община Елин Пелин и Горна Малина, много ветерани и партньори.

Празникът завърши с прескрасните изпълнения на артистите от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Р България, с началник госпожа Снежина Темелкова.

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината се проведе днес, 11 октомври 2018 година в Мобилна КИС. Към строя на военното формирование се присъединиха осем военнослужещи, назначени от 1 октомври, след проведен конкурс през м. юни тази година. „В живота на човек има няколко събития, които се съизмерват с думата „избор” и едно от тези събития е изборът на професия. Поздравявам ви с това, че сте избрали професията на войник от Българската ... още
Десет военнослужещи от българския военен контингент получиха отличия  по време на церемонията по връчване на медали на повече от 190 военнослужещи,  участващи в операция „АЛТЕА“ в Босна и Херцеговина, на 10.10.2018 г. в база Бутмир, гр. Сараево. Медалите бяха връчени лично от генерал Сър Джеймс Еверард – заместник върховен командващ обединените сили на НАТО в Европа и командващ операция „АЛТЕА“, генерал-майор Мартин Дорфер – командир на EUFOR и ... още
Днес, 19 септември 2018 година в Мобилна КИС от състава на Съвместното командване на силите беше отбелязана 140-годишнина от създаването на Свързочни войски и органите за информационно осигуряване. Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов поздрави присъстващите военнослужещи и ветерани и подчерта важността на органите за комуникационно и информационно осигуряване в БА в процеса на ръководство и контрол на военните формирования. „Засвидетелствам своето и на колегите от ... още
На 9 септември 2018 г. във фитнес залата в района на база „Летище Кандахар“ - Афганистан се проведе състезание по бягане за жени и мъже  5 километра на пътека, в което участваха военнослужещи от  САЩ, Румъния и България. Третото почетно място при мъжете спечели командирът на българския военен контингент полковник Веселин Василев, който беше ветеранът сред участващите. При жените, второ място и сребърен медал извоюва старши сержант Светлана Ботева, а на трето място с ... още
Българският военен контингент в Кандахар, Афганистан отбеляза тържествено 133-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На тържеството бяха прочетени поздравителните адреси от името на началника на отбраната и командващия на Съвместното командване на силите. Командирът на 36-я контингент полковник Веселин Василев награди с „Грамота“ и „Обявяване на благодарност“ отличили се по време на мисията 29 военнослужещи. След ... още