НОВИНИ
Националният военен учебен комплекс "Чаралица" навърши 35 години

На 22.08.2016 г. личният състав на Националния военен учебен комплекс „Чаралица” отбеляза своя празник. Създаден със заповед на министъра на отбраната през далечната 1981 година, днес, учебният комплекс е военно формирование от състава на Съвместното командване на силите, което участва в подготовката на щабове и формирования от всички нива с използване на трите вида системи за моделиране и симулации /конструктивни, виртуални и реални/.

        „Тридесет и петата годишнина, която честваме днес е един сравнително кратък период от време за едно военно формирование, но тези години са изключително динамични за Националния военен учебен комплекс ,,Чаралица”. Само за последните три години с участието на личния състав от формированието са проведени  59 национални и международни мероприятия, а за 2016 г. са планирани за провеждане още 21 такива", отбеляза началника на НВУК „Чаралица” полковник Мирослав Маринов. Днес,  учебния комплекс разполага със системите от целия спектър на симулациите: конструктивна (JCATS), виртуална (CGS и VBS2) и реална (DITS), което позволява подготовката на военнослужещи, формирования и щабове за изпълнение на всички мисии на Въоръжените сили, допълни той.

Придобиването на способности за развръщане и използване на архитектура от по-високо ниво, чрез използване на симулационната система (JCATS), системата за командване и управление и 3D генериращи системи за индивидуална подготовка, както и разширяването на функционалните възможности на симулационните системи и съвместното им използване за подготовка на военнослужещи, формирования и щабове, усъвършенстване на способностите и повишаване нивото на оперативна съвместимост са амбициозните задачи пред личния състав на формированието, подчерта полковник Маринов.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командващия на Съвместното командване на силите бяха отличени с предметни и морални награди военнослужещи и цивилни лица от военното формирование.

Заместник-министърът на отбраната Антанас Запрянов връчи предметна награда на началника на НВУК „Чаралица” полковник Мирослав Маринов и грамоти на старши сержант Драгомир Драголов и ц.сл. Тодорка Тодорова. Той приветства личния състав с празника и подчерта, че  Националния военен учебен комплекс е символ на ролята и значението на командването и управлението на въоръжените сили. Той е резултат на виждането за развитието на този процес, утвърди се през годините като уникален център за тестване и развитие на системите за симулации. „Чаралица” е флагмана на командването и управлението, обобщи заместник-министър Запрянов. Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов награди с предметни награди и грамоти четирима военнослужещи и поздрави личния състав. „Само, който не е участвал, той не може да оцени какво предимство за подготовката на щабовете и формированията са съвременните системи за моделиране и симулации, с които разполага учебния комплекс”, подчерта генерал - майор Атанасов.

Със заповед на командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров бяха отличени с предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност  11 офицери и  сержанти. Заместник-командващият на СКС генерал-майор Златко Златев поздрави личния състав от името на ръководството на СКС и отбеляза: „Вие сте безценни за Българската армия. Вашата дейност и експертиза дава възможност на военнослужещите от всички нива да се учат и усъвършенстват.”

Присъстващите изгледаха й специалните видеопоздрави изпратени от Съвместния многонационален симулационен център /JMSC/ в Графенвьор, Германия и  Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша. (NATO JFTC ), с които НВУК „Чаралица” работи съвместно при подготовката и провеждането на различни учения и тренировки през последните години.

Сред гостите на тържеството бяха още началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, заместник-командирът на Военноморските сили комодор Никола Каранов, началникът на щаба на Съвместното командване на силите комодор Димитър Йорданов, командирът 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, командирът 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев,  началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, офицери от дирекции и отдели в МО, Щаба на отбраната и Съвместното командване на силите, командири на военни формирования от състава на Съвместното командване на силите, кметовете на община Елин Пелин и Горна Малина, много ветерани и партньори.

Празникът завърши с прескрасните изпълнения на артистите от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Р България, с началник госпожа Снежина Темелкова.

„Ние имаме основание да се гордеем и да говорим за вас с благодарност и признание, защото благодарение на вашата всеотдайна и напрегната работа вземаме решения и градим нашите военни и оперативни планове. От вашата дейност, свързана с оценка на обстановката и тенденциите в кризисните райони, от навременна и достоверна информация за рисковете и заплахите зад граница зависи и животът на нашите колеги в българските контингенти.“ Това каза командващият на Съвместното командване на ... още
Днес, 8 януари 2018 г., с тържествени церемонии във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите беше открита новата учебна година. Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров прие тържествения строй на военнослужещите от военно формирование 28860 – Горна Малина и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той приветства личния състав с откриването на учебната година като изрази своята благодарност, за ... още
Заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев се срещна днес, 22.12.2017 година, с военнослужещи – медици, завърнали се снощи в България от участие в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.  В продължение на 6 месеца българските военнослужещи от 15-я военно-медицински екип в Мали в състав: майор Паулин Тодоров, старши сержант Евелина Стоева, старши сержант Виктория-Мартина Петрова и младши сержант Христо ... още
Днес, 21.12.2017 година, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев ръководи видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Събитието беше организирано по повод предстоящите коледни и новогодишни празници. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и ... още
На 15 декември 2017 г. в района на военно формирование  28860 – Горна Малина, комисия с председател подполковник Георги Иванов – главен експерт в сектор „Сертификация и поуки от практиката“ проведе сертификация на Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на националния мобилен модул по КИС от Мобилна КИС, с командир офицерски кандидат Иван Тодоров. Целта беше да се провери и оцени готовността на Групата за участие към силите за отговор на НАТО от ... още