НОВИНИ
Националният военен учебен комплекс "Чаралица" навърши 35 години

На 22.08.2016 г. личният състав на Националния военен учебен комплекс „Чаралица” отбеляза своя празник. Създаден със заповед на министъра на отбраната през далечната 1981 година, днес, учебният комплекс е военно формирование от състава на Съвместното командване на силите, което участва в подготовката на щабове и формирования от всички нива с използване на трите вида системи за моделиране и симулации /конструктивни, виртуални и реални/.

        „Тридесет и петата годишнина, която честваме днес е един сравнително кратък период от време за едно военно формирование, но тези години са изключително динамични за Националния военен учебен комплекс ,,Чаралица”. Само за последните три години с участието на личния състав от формированието са проведени  59 национални и международни мероприятия, а за 2016 г. са планирани за провеждане още 21 такива", отбеляза началника на НВУК „Чаралица” полковник Мирослав Маринов. Днес,  учебния комплекс разполага със системите от целия спектър на симулациите: конструктивна (JCATS), виртуална (CGS и VBS2) и реална (DITS), което позволява подготовката на военнослужещи, формирования и щабове за изпълнение на всички мисии на Въоръжените сили, допълни той.

Придобиването на способности за развръщане и използване на архитектура от по-високо ниво, чрез използване на симулационната система (JCATS), системата за командване и управление и 3D генериращи системи за индивидуална подготовка, както и разширяването на функционалните възможности на симулационните системи и съвместното им използване за подготовка на военнослужещи, формирования и щабове, усъвършенстване на способностите и повишаване нивото на оперативна съвместимост са амбициозните задачи пред личния състав на формированието, подчерта полковник Маринов.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командващия на Съвместното командване на силите бяха отличени с предметни и морални награди военнослужещи и цивилни лица от военното формирование.

Заместник-министърът на отбраната Антанас Запрянов връчи предметна награда на началника на НВУК „Чаралица” полковник Мирослав Маринов и грамоти на старши сержант Драгомир Драголов и ц.сл. Тодорка Тодорова. Той приветства личния състав с празника и подчерта, че  Националния военен учебен комплекс е символ на ролята и значението на командването и управлението на въоръжените сили. Той е резултат на виждането за развитието на този процес, утвърди се през годините като уникален център за тестване и развитие на системите за симулации. „Чаралица” е флагмана на командването и управлението, обобщи заместник-министър Запрянов. Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов награди с предметни награди и грамоти четирима военнослужещи и поздрави личния състав. „Само, който не е участвал, той не може да оцени какво предимство за подготовката на щабовете и формированията са съвременните системи за моделиране и симулации, с които разполага учебния комплекс”, подчерта генерал - майор Атанасов.

Със заповед на командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров бяха отличени с предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност  11 офицери и  сержанти. Заместник-командващият на СКС генерал-майор Златко Златев поздрави личния състав от името на ръководството на СКС и отбеляза: „Вие сте безценни за Българската армия. Вашата дейност и експертиза дава възможност на военнослужещите от всички нива да се учат и усъвършенстват.”

Присъстващите изгледаха й специалните видеопоздрави изпратени от Съвместния многонационален симулационен център /JMSC/ в Графенвьор, Германия и  Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша. (NATO JFTC ), с които НВУК „Чаралица” работи съвместно при подготовката и провеждането на различни учения и тренировки през последните години.

Сред гостите на тържеството бяха още началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, заместник-командирът на Военноморските сили комодор Никола Каранов, началникът на щаба на Съвместното командване на силите комодор Димитър Йорданов, командирът 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, командирът 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев,  началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, офицери от дирекции и отдели в МО, Щаба на отбраната и Съвместното командване на силите, командири на военни формирования от състава на Съвместното командване на силите, кметовете на община Елин Пелин и Горна Малина, много ветерани и партньори.

Празникът завърши с прескрасните изпълнения на артистите от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Р България, с началник госпожа Снежина Темелкова.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант  Любчо Тодоров проведе днес, 18.07.2018 г., среща с новоназначения военен, военноморски и военновъздушен аташе на Република Румъния в България полковник Йоан Джордже-Адриан Енаке. В срещата участваше и досегашния военен аташе полковник Джеордже-Сорин Раду, който приключи мандата си в страната. По време на разговора генерал-лейтенант Тодоров запозна новия военен аташе с мисията, функциите и задачите на Съвместното ... още
На официална церемония в Кандахар, Афганистан, 36-ят български военен контингент прие изпълнението на задачите в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“. Националните командири на 35-я и 36-я български военни контингенти полковник Георги Маргитин и полковник Веселин Василев подписаха акта за сдаване и приемане на правомощията, в присъствието на председателя на комисията полковник Недко Симеонов от Съвместното командване на силите. Командирът на летище Кандахар полковник Зин, връчи ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров се срещна днес, 12 юли 2018 г., с представителите на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в България. Посещението е част от годишния план на министерството на отбраната за работа с военните аташета. В него участваха представители на Австрия, Великобритания, Виетнам, Гърция, Корейската  народно-демократична република, Полша, Русия, Сърбия, САЩ, Турция, Унгария и Украйна. В своето приветствие към ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров се срещна днес, 10 юли, с командващия на Съвместното командване на силите на НАТО адмирал Джеймс Фого. В хода на разговора бяха разгледани въпроси, свързани с оперативното планиране и ръководство на Въоръжените сили, военната подготовка и участието на българските военнослужещи в мисии и операции зад граница. Обсъдени бяха предстоящите до края на годината международни учения и възможността за бъдещо партньорство в ... още
 „Съвместното командване на силите се създаде на основата на Съвместното оперативно командване и трансформацията на Щаба по осигуряването и поддръжката на 1 юли 2011 година. Днес, командването е функционално интегрирана структура на оперативно ниво за командване, управление и ръководство на Българската армия със способности да планира и провежда операции по трите мисии на въоръжените сили и дава своята военна експертиза в тази област.” Това каза командващият на СКС ... още