НОВИНИ
Главни сержанти от Националната гвардия на Тенеси посетиха България

Главният сержант на Съвместното командване на силите старшина Петър Симеонов участва в работното посещение на главните сержанти от Националната гвардия на Тенеси, САЩ, което се проведе в периода 8 – 12 юли 2019 г.

Мероприятието се провежда в България за първи път и е част от програмата за сътрудничество между Националната гвардия на щата Тенеси и Българската армия.

По време на визитата бяха посетени военното формирование 28 000 – Граф Игнатиево, 68-ма бригада „Специални сили“, Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, Пункта за базиране – Варна и Професионалния сержантски колеж към Националния военен университет във Велико Търново. 

От американска страна присъстваха 12 главни сержанти от Националната гвардия на Тенеси, с ръководител главният сержант на Сухопътния компонент на Националната гвардия на Тенеси Майкъл Джентри, а от българска страна участие взеха главните сержанти на Българската армия, Съвместното командване на силите, видовете Въоръжени сили и 68-а бригада Специални сили.

Целта на мероприятието беше да се задълбочи сътрудничеството  между американските и българските главни сержанти. Обсъдени бяха бъдещи съвместни насоки за повишаване нивото на подготовката и лидерските качества на главните сержанти от Националната гвардия на Тенеси и главните сержанти (флагманските старшини) от Българска армия. 

Освен различни гледни точки, свързани с развитието на сержантския и войнишки състав, бяха обменени идеи и информация за процеса на набиране и задържане на служба на военнослужещи в Българската армия.

Важен акцент по време на форума беше дефинирането на бъдещи съвместни дейности, свързани с разширяване на възможностите за подготовка и участие в курсове за повишаване на професионалната квалификация на сержантите и войниците от Българската армия и Националната гвардия на Тенеси.

 По време на посещението в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, главният сержант на Сухопътния компонент на Националната гвардия на Тенеси Майкъл Джентри връчи на командира на формированието дарение от комуникационна техника за оборудване на кабинет за езиково обучение, който ще започне да функционира през есента. Дарението е осигурено от „Сержантската асоциация” на Националната гвардия на Тенеси, САЩ.

„Националният военен учебен комплекс е символ на ролята и значението на командването и управлението на Въоръжените сили. Той е резултат на развитието на този процес, утвърди се през годините като уникален и единствен  център за тестване и развитие на системите за симулации в Българската армия, това отбеляза в приветствието си заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, днес, 21.08.2019 г., на празника на формированието. Без вас – ... още
Днес, 07.08.2019 г., на строевия плац във  военно формирование 28860 - Горна Малина, се проведе ритуал по полагане на военна клетва. Младите войници изрекоха текста на клетвата и целунаха бойното знаме. На тържественото обещание за вярност към народ и родина присъстваха представители от Съвместното командване на силите, кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, близки и роднини на военнослужещите.  „В днешно време добродетели като чест, дълг и достойнство все ... още
Днес, 31.07.2019 г., командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров награди офицерите, участвали в небойната мисията на НАТО в Ирак през последните шест месеца. Българските военнослужещи изпълняваха задачи в щаба на мисията в Багдад, а основните им задължения бяха свързани с подпомагане дейността на Националния колеж по отбрана на Ирак и участие в планирането и обобщаването на опита от мисията.           Със ... още
Началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев се срещна днес, 24 юли 2019 г. с бригаден генерал Джон Филипс – началник на отдел „КИС” в Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. Целта на работната среща бе засилване на взаимното сътрудничество в областта на комуникационно-информационните системи. Разгледани бяха теми свързани с постигането на мрежова и оперативна съвместимост, необходима при провеждане на съвместни учения ... още