ЛИБИЯ
ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА

В съответствие с приетите резолюции № 1970 и № 1973 от 2011 г. на Съвета за сигурност на ООН за защита на цивилните граждани и на зоните с цивилно население в Либийската арабска джамахирия от заплахи за нападение и за налагане на оръжейно ембарго срещу Либия на 22 март 2011 г. Северноатлантическият съвет на НАТО (NAC) одобрява Изпълнителна директива на Оперативния план (OPLAN) за провеждане на операцията на НАТО “Обединен защитник” (“UNIFIED PROTECTOR”).

От Военноморските сили на Република България участие в операцията взема фрегата “Дръзки” с екипаж и група за специални операции – общо 160 човека. Участието на формированието е за период от 40 дни, от които 10 дни за преход от военноморска база Бургас до залив Сидра и обратно и 30 дни за непосредствено участие в операцията (27.04.2011 г. - 04.06.2011 г.).

Мисия: Подпомагане на оръжейното ембарго срещу Либийската арабска джамахирия, наложено с Резолюции на Съвета за сигурност на ООН №1970 и №1973.

Участие в щабовете на операцията вземат и 5-ма офицери  от БА в периода юли – ноември 2011 г. както следва: един в „Съвместното командване на силите на НАТО в гр. Неапол, двама в Морското командване на НАТО в гр. Неапол и двама в  Обединения център за въздушни операции на НАТО (CAOC–5) в гр. Поджио Ренатико, Република Италия. Същите изпълняват разписаните функционални задължения на длъжностите, на които са назначени. 

   Няма участие на този етап.    Основна задача е извършване на контрол на корабоплаването.    Задачи: Патрулиране в заповядан район и контрол на корабоплаването в международни води пред територията на Либия; Участие в изграждането и поддържането на ясна картина за надводната и въздушна обстановка в зоната на операцията; Разкриване и следене на цели от списъка на кораби със специален интерес за операцията и по заповед извършване на бординг, ... още