НОВИНИ
Видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница

„Към настоящия момент над 160 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България изпълняват с чувство на отговорност поставените задачи в 4 операции на НАТО и 5 операции на Европейския съюз операции. Изпълнявайки професионално своите задължения,  те дават своя принос за утвърждаването на високия авторитет, който има нашата страна и Въоръжените сили сред коалиционните партньори в НАТО и Европейския съюз, като от началото на участието на Българските въоръжени сили в мисии и операции зад граница са участвали над 24100 военнослужещи“. Това каза командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров при откриването на видеоконферентната връзка на министъра на отбраната господин Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Грузия, Косово и Мали, днес, 23 декември 2020 година.

В докладите си националните командири на контингенти полковник полковник Тодор Тодоров (Афганистан), полковник полковник Анастас Бакалов (Босна и Херцеговина), полковник Георги Маргитин (Грузия), подполковник подполковник Петко Поповски (Косово) и лейтенант доктор  Петко Гинев (Мали) докладваха за обстановката и заплахите в района на мисията, здравословното и морално-психическо състояние на съответните контингенти и подчертаха, че въпреки условията на световната пандемия българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и допринасят за успеха на операциите и за издигането на престижа на Българската армия сред коалиционните партньори. Националните командири изразиха своята благодарност към политическото и военно ръководство на министерството на отбраната и Съвместното командване на силите за подкрепата и отправиха пожелания към колегите си в България за здраве, благополучие, успехи и много празнично настроение.

Поздравления по повод предстоящите празници и благодарност от името на министъра на отбраната и началника на отбраната за успешно и достойно изпълнените задачи получиха националните командири на контингентите.

Командирът на българския контингент в Афганистан полковник Тодор Тодоров докладва, че ситуацията в Афганистан остава напрегната,  наблюдава се висока активност на бунтовни групи въпреки постигнатото споразумение за мирни преговори между правителството на Афганистан и талибаните. Българският контингент бе предислоциран и в момента изпълнява задачи по охраната на летище Баграм.

Полковник Тодоров подчерта, че въпреки трудностите военнослужещите изпълняват задълженията си в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ с висок дух; осигурени са условия за комуникация с близките в България.

„Вашата мисия в Афганистан продължава да бъде най-трудната. Пожелавам ви хубаво посрещане и без инциденти по време на празниците“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Командирът на контингента ни в Босна и Херцеговина, който е част от операция „Алтеа“ на Европейския съюз, полковник Анастас Бакалов докладва, че обстановката по сигурността е относително спокойна и стабилна, нивото на риск е ниско и няма докладвани заплахи.

„Радвам се да отбележа, че днес именно военнослужещите допринасят активно за изпълнение на поетия от страната ни ангажимент към Западните Балкани. Доказателство за това е и увеличаването на приноса ни към Силите на оперативния резерв на операциите на Европейския съюз и НАТО в съвместната зона „Балкани“, заяви адмирал Ефтимов.

Подполковник Петко Поповски, командир на националния ни контингент в мисията на НАТО в Косово докладва, че участниците в мисията разполагат с необходимите лични предпазни средства и консумативи, необходими за изпълнението на мисията им в условие на Ковид-19. По думите му към момента ситуацията е стабилна, но се наблюдават противоречия между политическите сили в страната, което носи потенциални рискове.

В приветствието си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че България има амбициите да разшири участието си в мисията в Косово, за което вървят съответните процеси на военно и политическо ниво.

Националният командир в мисията на ЕС за обучение на Силите за сигурност на Мали лейтенант доктор Петко Гинев, докладва, че обстановката в страната е стабилна и няма постъпили сведения за заплахи срещу българския контингент. Той подчерта, че в условията на Ковид-19 българските военни лекари успешно изпълняват своята мисия, а предстоящите коледни и новогодишни празници ще бъдат посрещнати при спазване на всички противоепидемични мерки.

Командирът на българските военнослужещи в наблюдателната мисия на ЕС в Грузия полковник Георги Маргитин докладва, че българските наблюдатели успешно изпълняват своите задачи в условията на Ковид-19. Те участват в патрулирането по административната гранична линия на Грузия с Абхазия, в зоната на отговорност на полевите офиси „Гори“, „Мтсхета” и „Зугдиди”.

От името на ръководството на Съвместното командване на силите и от свое име генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави българските военнослужещи с настъпващите коледни и новогодишни празници и им пожела здраве, много сили, бодрост и самочувствие за успешно завършване на мисиите зад граница.

Тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Мобилна КИС“ се проведе на 7 октомври 2021 година, на строевия плац на формированието в Горна Малина.  В присъствието на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, временно изпълняващият длъжността майор Даниел Димчев сдаде длъжността на полковник Теодор Тодоров. “Назначаването на полковник Тодоров на тази длъжност е израз на висока оценка от досегашната му дейност. ... още
Тренировка на тема “Действие на органите от АИС „Преслав” в осигуряването на Съвместни сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и провеждане на операция по защита на Република България“ се проведе в периода  23 и 24 септември 2021 г, под ръководството на Съвместното командване на силите.  По време на тренировката бяха активирани и трите подсистеми на АИС ... още
На 16 септември 2021 г. в Съвместното командване на силите (СКС) бе дадено началото на учебно-методическият сбор на главния сержант старшина Петър Симеонов с главни сержанти от пряко подчинените на СКС формирования. Сборът беше открит от заместник-командира на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Лазаров, който акцентира върху обучението и подготовката на сержантите и изграждането им като способни лидери. Той подчерта ролята на главните сержанти при подпомогане на ... още
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината от новоназначени войници в Мобилна КИС се проведе на 2 септември 2021 г. Двадесет и осем военнослужещи прекрачиха прага на военното формирование за първи път в края на м. юли тази година, след проведен конкурс. Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на формированието. Клетвата бе ръководена от ВРИД командира на Мобилната КИС майор Даниел Димчев. Началникът на щаба на ... още
Ротация на българския военен контингент в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ в Босна и Херцеговина се извърши в района на база Бутмир, Сараево. Новият национален командир, той и заместник-началник на щаба на операцията полковник Иван Иванов от Дирекция „Логистика“ на Щаба на отбраната прие правомощията от полковник Атанас Бакалов. По време на процеса на ротацията новият контингент се запозна с обстановката и изпълнението на задачите в района на ... още
СКС В МЕДИИТЕ