НОВИНИ
Демонстриране на способности по време на учението “Balkan Sentinel 21”

Днес, 31 май, на учебен полигон „Ново село“ се проведе деня за демонстриране на способности пред  високопоставени гости и медии на тактическото учение с бойни стрелби   „Balkan Sentinel 21”.

 Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов бе сред гостите, които уважиха с присъствието си участниците в учението.  

На събитието присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, генерал-майор Иван Лалов, той и директор на националната структура за ръководство и контрол на ученията на територията на България, командирът на Сухопътните войски генера-майор Михаил Попов, той и офицер планиращ учението, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, командири на формирования от Сухопътните войски, съветникът по военна сигурност на президента на Р България бригаден генерал Валери Лазаров. Сред гостите беше заместник-командващият на Националната гвардия на Сухопътните войски на САЩ генерал-майор Джо Джарард, командирът на Командването на Специалните сили на Република Грузия полковник Теймурас Клатеишвили, аташета по отбраната на САЩ и Република Грузия, бивши командири на Сухопътните войски и представ ители на местната власт.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, приветства присъстващите и отбеляза, че по време на учението „Balkan Sentinel 21 ” в продължение на осем дни войниците, сержантите и офицерите от въоръжените сили на трите държави – България, САЩ и Грузия тренираха заедно и на 29 и 30 май успешно проведоха батальонно тактическо учение с бойна стрелба и всички показаха отлични умения и висок боен дух.

 „Това учение е важно поради две причини. Първата е, че повишихме оперативната съвместимост, повишихме уменията на командирите от всички нива да водят бойни действия рамо до рамо с нашите съюзници и партньори.

Втората причина е, че в тази сложна международна обстановка, ние демонстрираме готовността си в съюзен или коалиционен формат, заедно да защитим своите идеали и ценности‘, допълни в заключение генерал-майор Попов.

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов даде положителна оценка на учението. „Днес се показа една добра сработеност, участниците в учението демонстрираха ефективно взаимодействие в изпълнението на задачите си. Това показва, че когато има желание и разбиране, както в съюзен, така и в коалиционен мащаб нашите войски могат да изпълняват своите задължения“.

„От почти две години работим активно, провеждахме учения и стрелби, които не са провеждани през последните 20 години и доказахме, че достойно изпълняваме своя дълг. Тази година отработваме отбраната на страната, възпирането в колективен мащаб. Затова започнахме с ученията „Trojan Footprint - South“ и „Swift Response“, където демонстрирахме, че България може да използва колективните механизми, НАТО може да реагира и в една задаваща се криза бързо се създава възпиращ потенциал. Сега вече сме в друг етап на учението, където демонстрираме способността за отбрана“, отбеляза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков изказа своята благодарност за отличното представяне на командира на 3-ти механизиран батальон подполковник Пейчо Генов затова, че в рамките на няколко дни е успял да сглоби действията на щатните си формирования с тези, които са му придадени и да изпълнят възложените им задачи свързани с учението.

Повече от час продължиха активните бойни действия на подразделения от България, САЩ и Грузия. Демонстрирани бяха способностите за провеждане на настъпателни бойни действия на усилен механизиран батальон.

Това бе кулминацията на учението „Balkan Sentinel 21“ и е резултат от месеци съвместните усилия по планиране и подготовка за  изграждане на съвместни способности и оперативна съвместимост между страните-участнички и техните партньори.

В демонстрациите от българска страна участва 3-ти механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада, самоходна артилерийска батарея от състава на 61-ви самоходен артилерийски дивизион, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти.

От състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа взеха участие една механизирана рота с въоръжение танк „Абрамс“ и бойна машина „Брадли“ и инженерна рота.

Грузия участва с една пехотна рота.

След демострацията бе представен статичен показ на въоръжението и бойната техника на участващите в учението военни формирования.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров на официална церемония днес, 9 юни 2021 г., връчи сертификати за готовност за участие в колективната отбрана на НАТО на командирите на 31-ва и 181-ва група майор Ангел Стефанов и майор Венцислав Венциславов, от състава на 30-ти отряд за контрол на придвижването. Той поздрави военнослужещите с успешната сертификация и благодари за перфектно изпълнените задачи. “Вие за пореден път демострирахте ... още
На зенитния полигон  'Шабла" с откриваща церемония бе даден старт на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“, като част от серията учения „Defender Europe 2021“ В него участват повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на България и САЩ. Директор на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Същевременно се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО - ЗРВ и авиация с участието ... още
Командващият  на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров присъства на деня за демонстриране на способности на Националното тактическо учение с бойни стрелби с международно участие "Strike Back 21", което се проведе на полевия учебен полигон "Корен" край Хасково. Заключителния етап на учението бе наблюдавано от Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министъра  на отбраната Георги Панайотов, началника на ... още
На 1 юни – Международния ден на детето се проведе Ден на отворените врати във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите. В днешния ден, ученици от СУ „Христо Ботев“ – с. Горна Малина, НУ „Христо Ботев“ – гр. Елин Пелин и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Доганово посетиха Мобилната комуникационно-информационна система и се запознаха с изложената на показ комуникационно-информационна, автомобилна техника и ... още
СКС В МЕДИИТЕ