НОВИНИ
Демонстриране на способности по време на заключителния етап на учението "Strike Bask 21"

Командващият  на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров присъства на деня за демонстриране на способности на Националното тактическо учение с бойни стрелби с международно участие "Strike Back 21", което се проведе на полевия учебен полигон "Корен" край Хасково.

Заключителния етап на учението бе наблюдавано от Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министъра  на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Н.Пр.посланика на САЩ у нас Херо Мустафа,  Н.Пр. Димитриос Хронопулус, посланик на Гърция  и  Н.Пр Бръндуша Йоана Предеску, посланик на Румъния.

Темата на учението бе „Настъпление на усилен механизиран батальон от непосредствено съприкосновение“, а основните цели повишаване на полевата натренираност на формированията за провеждане на отбранителни и настъпателни бойни действия в многонационален формат; синхронизиране действията на щатните и придадените формирования и повишаване на оперативната съвместимост.

Офицер планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер провеждащ учението е командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, директор на учението е заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Емил Симеонов.

По време на динамичния показ бяха демонстрирани способностите на 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра механизирана бригада усилен с танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, лекопехотен взвод от Румъния, бойна тактическа група от Гърция и вертолети за огнева поддръжка от ВВС на Република България и Сухопътните войски на Република Гърция в отбранителна операция в коалиционен формат, като част от многонационалната дивизия „Югоизток”:

След приключване на динамичния показ ще се проведе статичен показ, на който ще бъдат изложени образци оръжие и оръжейни системи участващи в демонстрацията.


 

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров на официална церемония днес, 9 юни 2021 г., връчи сертификати за готовност за участие в колективната отбрана на НАТО на командирите на 31-ва и 181-ва група майор Ангел Стефанов и майор Венцислав Венциславов, от състава на 30-ти отряд за контрол на придвижването. Той поздрави военнослужещите с успешната сертификация и благодари за перфектно изпълнените задачи. “Вие за пореден път демострирахте ... още
На зенитния полигон  'Шабла" с откриваща церемония бе даден старт на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“, като част от серията учения „Defender Europe 2021“ В него участват повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на България и САЩ. Директор на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Същевременно се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО - ЗРВ и авиация с участието ... още
На 1 юни – Международния ден на детето се проведе Ден на отворените врати във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите. В днешния ден, ученици от СУ „Христо Ботев“ – с. Горна Малина, НУ „Христо Ботев“ – гр. Елин Пелин и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Доганово посетиха Мобилната комуникационно-информационна система и се запознаха с изложената на показ комуникационно-информационна, автомобилна техника и ... още
Днес, 31 май, на учебен полигон „Ново село“ се проведе деня за демонстриране на способности пред  високопоставени гости и медии на тактическото учение с бойни стрелби   „Balkan Sentinel 21”.  Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов бе сред гостите, които уважиха с присъствието си участниците в учението.   На събитието присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант ... още
СКС В МЕДИИТЕ