НОВИНИ
Сертификати за групите за контрол на придвижването в София и Горна Оряховица

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров на официална церемония днес, 9 юни 2021 г., връчи сертификати за готовност за участие в колективната отбрана на НАТО на командирите на 31-ва и 181-ва група майор Ангел Стефанов и майор Венцислав Венциславов, от състава на 30-ти отряд за контрол на придвижването.

Той поздрави военнослужещите с успешната сертификация и благодари за перфектно изпълнените задачи.

“Вие за пореден път демострирахте способностите си за осъществяване на различни транспортни задачи на територията на страната и показахте добра координация и взаимодействие с всички национални структури”, подчерта генерал-лейтенант Тодоров.

Националната сертификация на двете формирования се проведе на фона на най - мащабните за годината учения на НАТО ,,Steadfast Defender 21”, ,,Noble Jump 21”  и ,,Saber Guardian 21”, които се провеждат в периода май – юни 2021 г.

Комисия от Съвместното командване на силите, с председател полковник Георги Христов – началник на сектор „Придвижване и транспортиране” в отдел „Логистика” проведе сертификацията през м.май и в началото на м.юни, в присъствието на наблюдатели от Щаба на отбраната. Те провериха и оцениха готовността на формированията за дежурство в състава на усилените сили за отговор на НАТО (еNRF) през 2022 г.

За тази цел групите за контрол на придвижването проведоха две тактико-специални учения и реално осъществиха връзка и организираха взаимодействието с местните власти, летищни и ж.п. администрации, представители на ГД „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“;

Оцениха състоянието и готовността на транспортната инфраструктура на основните входни точки за приемане и обработка на пристигащите участници в ученията, както и критичните точки по маршрутите за придвижване и предлагане на обходи и алтернативни маршрути.

Организираха се процедурите по извършване на граничен и митнически контрол на пристигащите сили и средства. Водеше се оперативен контрол на придвижванията в зоните им за отговорност. Успоредно с това се изготвяха стандартизирани доклади за състоянието на транспортите, транспортната инфраструктура, основните линии за комуникация и изпълнението на задачите.

Групите за контрол на придвижването демонстрираха способностите, декларирани и заложените в пакета „ЦС-2017”-способности за изпълнение на задачите по транспортно осигуряване и готовността им за дежурство в състава на усилените сили за отговор на НАТО, за което получиха оценка „Боеготов”.

Сертификацията се проведе в пунктовете за постоянна дислокация на формированията в гр. Горна Оряховица и гр.София и в транспортни възли в зоната за отговорност на групите.

На зенитния полигон  'Шабла" с откриваща церемония бе даден старт на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“, като част от серията учения „Defender Europe 2021“ В него участват повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на България и САЩ. Директор на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Същевременно се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО - ЗРВ и авиация с участието ... още
Командващият  на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров присъства на деня за демонстриране на способности на Националното тактическо учение с бойни стрелби с международно участие "Strike Back 21", което се проведе на полевия учебен полигон "Корен" край Хасково. Заключителния етап на учението бе наблюдавано от Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министъра  на отбраната Георги Панайотов, началника на ... още
На 1 юни – Международния ден на детето се проведе Ден на отворените врати във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите. В днешния ден, ученици от СУ „Христо Ботев“ – с. Горна Малина, НУ „Христо Ботев“ – гр. Елин Пелин и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Доганово посетиха Мобилната комуникационно-информационна система и се запознаха с изложената на показ комуникационно-информационна, автомобилна техника и ... още
Днес, 31 май, на учебен полигон „Ново село“ се проведе деня за демонстриране на способности пред  високопоставени гости и медии на тактическото учение с бойни стрелби   „Balkan Sentinel 21”.  Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов бе сред гостите, които уважиха с присъствието си участниците в учението.   На събитието присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант ... още
СКС В МЕДИИТЕ