НОВИНИ
Сертифицираха националния поддържащ елемент и военното формирование за участие в Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово и в Силите на оперативния резерв на силите на ЕС в Босна и Херцеговина.

Комисия от Съвместното командване на силите и Командването на Сухопътните войски, с председател подполковник Юлиян Борисов-главен експерт в  сектор „Сертификация и поуки от практиката” на отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите и контролна група от Щаба на отбраната с ръководител полковник Павел Мрънков, за времето от 22 до 24 юни провери степента на подготовката, уменията и способностите на командния и личния състав за изпълнение на задачи при евентуалното им активиране за участие в силите на оперативните резерви за Косово и Босна и Херцеговина и постави оценка „БОЕГОТОВ”.

Проверката за готовността на военнослужещите започна с брифинг на командира на 38-ми механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада, назначен за помощник-национален командир на контингента, подполковник Николай Николов, след което продължи със строеви преглед на личния състав, проверка на документи и екипировка и провеждане на специализирани тестове.  През следващите дни, на Учебен център „Люляк” бяха проверени и оценени  способностите на националния поддържащ елемент и военното формирование, съгласно задачите на мисията в рамките на проведеното ротно тактико-специално учение на тема „Действие на оперативния резерв на НАТО и Европейския съюз от въоръжените сили на Република България в операция по поддържане на мира“.

Подготовката на военнослужещите, определени за назначаване на длъжности в състава на Националния поддържащ елемент се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски”, а непосредствената подготовка в 38-ми механизиран батальон-Стара Загора и на Учебен център „Люляк”. Механизираната ротата е с командир капитан Георги Пасков и е комплектувана с военнослужещи от формированията на 2-ра механизирана бригада на Сухопътните войски, а комуникационно-информационният възел от Мобилната КИС, от състава на Съвместното командване на силите.

 

Въоръжените сили участват в оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово и в Силите на оперативния резерв на EUFOR в изпълнение на Решение № 889/04.12.2020 г., с което  Министерския съвет на Република България разрешава изпращането и използването при активиране на Силите на оперативния резерв за срока на операциите (и за тренировки) на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтея”, оръжие и техника считано от 1 януари 2021 г., както следва:

- до 10 военнослужещи в щаба на 2-ри батальон от Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в Силите на оперативния резерв на операцията на ЕС ALTHEA (EUFOR)

- рота с национален поддържащ елемент (до 140 военнослужещи) в състава на Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО (ORF) на KFOR и в Силите на оперативния резерв на EUFOR.

Развръщането на формированието на териториите на Косово или Босна и Херцеговина се извършва в срок до 14 дни, след заповед на командващия на операцията, при влошаване на обстановката и невъзможност за поддържане на безопасна среда за сигурност и свобода на придвижването в зоната на операцията.

Тържествена церемония по изпращането на група от националния мобилен  модул по КИС (DCM-F) за участие в небойната мисия на НАТО в Ирак се проведе днес, 7 юли 2021 година, в района на Мобилната КИС. Заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов бе сред гостите, които присъстваха на церемонията. На събитието бяха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Калчо Атанасов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на ... още
„Създаването на Съвместното командване на силите през 2011 година е важен етап от развитието на Българската армия. Наследници на Съвместното оперативно командване, днес ние посрещаме празника със самочувствието, че притежаваме необходимите способности успешно и ефективно да изпълняваме своята основна роля, свързана с командването, управлението и ръководството на Българската армия на оперативно ниво. За тези 10 години се изгради един добре организиран щаб от професионалисти, за които ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров посрещна военнослужещите от 42-ия военен контингент, които се завърнаха на 23 юни вечерта в нашата страна след участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.  „Добре дошли на родна земя! Изказвам най-сърдечна благодарност от името на висшето военно и политическо ръководство на Министерството на отбраната за успешното изпълнение на задачите. Вие достойно представихте ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров се срещна, на 21 юни 2021 г., с главния сержант на Сухопътния компонент на Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ, Майкъл Джентри.  Генерал-лейтенант Тодоров му връчи плакет на СКС за значителния му принос в развитието на двустранното сътрудничество между Съвместното командване на силите и Националната гвардия на щата Тенеси. След срещата главен сержант  Джентри  новоназначеният главен ... още
СКС В МЕДИИТЕ