НОВИНИ
Съвместното командване на силите отбеляза 10 години от създаването си

„Създаването на Съвместното командване на силите през 2011 година е важен етап от развитието на Българската армия. Наследници на Съвместното оперативно командване, днес ние посрещаме празника със самочувствието, че притежаваме необходимите способности успешно и ефективно да изпълняваме своята основна роля, свързана с командването, управлението и ръководството на Българската армия на оперативно ниво. За тези 10 години се изгради един добре организиран щаб от професионалисти, за които каузата утвърждаване авторитета на Съвместно командване на силите се превърна в мисия, а изграждането на доверие по между ни в ценност.“ Това каза командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров на тържеството по случай празника и 10-годишнината от създаването на командването.

Генерал-лейтенант Любчо Тодоров изрази своята искрена благодарност за достойната служба, професионализма и старанието, чувството за дълг и отговорност, които личния състав на СКС и подчинените военни формирования проявяват при  изпълнението на сложните и динамични задачи, и подчерта, че от своето създаване до днес, Съвместното командване на силите натрупа опит и изгради традиции, които ще му позволят уверено да погледне напред към бъдещето.

В поздравителния адрес получен от началника на отбраната, адмирал Емил Ефтимов изразява своето уважение и признателност към личния състав на СКС, ангажиран с подготовката, ротацията и осигуряването на българските контингенти зад граница, както и приноса им за провеждането на едни от най-мащабните съюзни учения в последните години – „Steadfast Defender 21“  “Defender Europe 21. „Пожелавам на личния състав на Съвместното командване на силите да прилага богатия си 10-годишен опит и знания в интерес на сигурността и отбраната на Република България. Със самочувствие от постигнатото, с мотивация за надграждане и още успехи“, казва адмирал Ефтимов.

По повод празника и за постигнати високи резултати в служебната дейност, генерал-лейтенент Любчо Тодоров връчи от името на министъра на отбраната и началника на отбраната предметни награди на 9 военнослужещи.  Със своя заповед той награди още 13 военнослужещи и цивилни служители от командването и подчинените военни формирования.

По време на мероприятието бяха обявени и заповедите за повишаване в следващо военно звание и назначаване на военнослужещи в редовете на Съвместното командване на силите. За дългогодишна професионална дейност в Българската армия с нагръден знак „За доблестна служба“ от министъра на отбраната беше награден и цивилен служител Вилхелм Йоцов – военен фотограф от СКС.

По случай празника поздравления бяха отправени от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, началници и директори на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната,  командири на бригади и бази от видовете въоръжени сили и командирите на пряко подчинените на командващия на СКС военни формирования.

Тържествена церемония по изпращането на група от националния мобилен  модул по КИС (DCM-F) за участие в небойната мисия на НАТО в Ирак се проведе днес, 7 юли 2021 година, в района на Мобилната КИС. Заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов бе сред гостите, които присъстваха на церемонията. На събитието бяха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Калчо Атанасов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на ... още
Комисия от Съвместното командване на силите и Командването на Сухопътните войски, с председател подполковник Юлиян Борисов-главен експерт в  сектор „Сертификация и поуки от практиката” на отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите и контролна група от Щаба на отбраната с ръководител полковник Павел Мрънков, за времето от 22 до 24 юни провери степента на подготовката, уменията и способностите на командния и личния състав за изпълнение на ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров посрещна военнослужещите от 42-ия военен контингент, които се завърнаха на 23 юни вечерта в нашата страна след участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.  „Добре дошли на родна земя! Изказвам най-сърдечна благодарност от името на висшето военно и политическо ръководство на Министерството на отбраната за успешното изпълнение на задачите. Вие достойно представихте ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров се срещна, на 21 юни 2021 г., с главния сержант на Сухопътния компонент на Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ, Майкъл Джентри.  Генерал-лейтенант Тодоров му връчи плакет на СКС за значителния му принос в развитието на двустранното сътрудничество между Съвместното командване на силите и Националната гвардия на щата Тенеси. След срещата главен сержант  Джентри  новоназначеният главен ... още
СКС В МЕДИИТЕ