НОВИНИ
Националният мобилен модул по комуникационно-информационни системи заминава за участие в мисията на НАТО в Ирак

Тържествена церемония по изпращането на група от националния мобилен  модул по КИС (DCM-F) за участие в небойната мисия на НАТО в Ирак се проведе днес, 7 юли 2021 година, в района на Мобилната КИС.

Заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов бе сред гостите, които присъстваха на церемонията.

На събитието бяха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Калчо Атанасов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, началникът на отдел КИС на Съвместното командване на силите полковник Димитър Хлебаров, командирът на Мобилна КИС полковник Орлин Гърков, началникът на Националния военен учебен комплекс „Чаралица“ полковник Веселин Василев, началникът на военно формирование 52370 – Негушево подполковник Ангел Петров, директорът на Средно училище „Христо Ботев”–Горна Малина господин  Нако Наков и отец Георги.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев прие строя и приветства военнослужещите, като изрази увереността си, че Групата за комуникационно-информационна поддръжка е отлично подготвена и ще се представи достойно в предстоящата небойна мисия в Ирак.  „Сигурен съм, че наред с професионалните си качества, ще демонстрирате характерните за българските войници дисциплина, ред и отговорност. Вие сте израз на усилията на нашата държава да допринася за международния мир и сигурност в региона“, каза той.

Заминаващите военнослужещи бяха приветствани и от заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов. „За тези десет години, когато беше създаден DCM-F, изпълнихме това, което НАТО очакваше от нас – знания и умения и изпълнение на задачите в международна среда. Знам, че подготовката, която сте провели през изминалите няколко месеца е на ниво и съм уверен, че ще се върнете с гордо вдигнати глави и ще изпълните това, което се очаква от вас. Успешен път и успешно изпълнение на задачите“, пожела той на участниците в мисията.

„Професионалният опит, който натрупахте и високите оценки, които получихте за участието ви в многобройните учения през години от създаването на Националния мобилен модул по КИС, както и опита ви от участието в операциите в Турция и Афганистан са заслужено основание за самочувствие и оптимизъм. Вие доказахте високия си професионализъм и това ми дава увереност, че вие ще изпълнявате достойно поставената ви задача. Вие ще бъдете пратеника на Българската армия, и съм убеден, че ще защитите авторитета на Съвместното командване на силите и Мобилна КИС и ще издигнете престижа на Република България“, подчерта в словото си командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Той връчи сертификат за готовност на контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО в Ирак на командира на групата капитан Георги Иванов.

„Преди малко повече от два месеца започна нашата подготовка за участие в мисията на НАТО в Ирак. През това време преминахме дейности по осигуряването на комуникационно-информационната поддръжка с положено голямо усърдие и желание и силно мотивирани. Затова съм уверен, че ще изпълним в пълен обем поставените задачи по време на мисията“, заяви в отговор капитан Иванов.

Отец Георги отслужи молебен за здраве и благополучно протичане на мисията на нашите военнослужещи.

Групата за комуникационно-информационна поддръжка е в състав от единадесет военнослужещи, от които една жена и ще изпълнява задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка в района на мисията за период до 7 месеца.

 

 

 Националният мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) е част от  състава на 2 свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. DCM е структура осъществяваща комуникационно-информационна поддръжка на щабовете на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения.

 Историята на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F)  започва през месец май 2011 г. с решението  на Министерски съвет на Република България за формиране на Национален мобилен модул по КИС на НАТО (DCM).

 През 2014, 2015, и 2016 модулът участва в мисии на НАТО в Република Турция “Active Fence”, а през 2016, 2018 и 2020 година участва в мисиите на НАТО в Ислямска Република Афганистан.

С решение № 325 от 9 април 2021 г. на Министерския съвет на Република България, група от Модула в състав до 15 военнослужещи от състава на DCM-F ще бъдат командировани, за срок до 7 месеца , за участие в мисия на НАТО в Ирак. Същите ще изпълняват задачи по комуникационно-информационна поддръжка в щаба на мисията.

За командир на групата е назначен капитан Георги Иванов Ивановзаместник-командир на Национален мобилен модул по КИС.

Капитан ИВАНОВ е роден на  11 октомври 1990 г. в гр. Ловеч. През 2015г. завършва Националния военен университет „Васил Левски“ с военна специалност „Организация и управление на комуникационните и информационни системи в тактическите подразделения; компютърни системи и технологии“ и гражданска специалност „комуникационна техника и технологии“ с квалификация инженер по комуникации; компютърен инженер.

Капитан ИВАНОВ заема последователно различни длъжности в Мобилната КИС и националния мобилен модул за КИС и през 2020 г. е назначен за Заместник-командир на Националния  мобилен модул по КИС на НАТО (DCM).

Завършил е множество курсове в областта на комуникационно-информационните системи, владее английски език на много добро ниво.

Капитан ИВАНОВ има богат практически опит в сферата комуникациите придобит чрез участието му в операцията на НАТО в Афганистан през 2016/2017 и 2018 година, както и в множеството международни и национални учения, в които националния мобилен модул по КИС е неизменен участник. 

Награждаван е с множество отличия от министъра на отбраната, началника на отбраната, командващия на Съвестното командване на силите.  

 

 


 


 

„Създаването на Съвместното командване на силите през 2011 година е важен етап от развитието на Българската армия. Наследници на Съвместното оперативно командване, днес ние посрещаме празника със самочувствието, че притежаваме необходимите способности успешно и ефективно да изпълняваме своята основна роля, свързана с командването, управлението и ръководството на Българската армия на оперативно ниво. За тези 10 години се изгради един добре организиран щаб от професионалисти, за които ... още
Комисия от Съвместното командване на силите и Командването на Сухопътните войски, с председател подполковник Юлиян Борисов-главен експерт в  сектор „Сертификация и поуки от практиката” на отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите и контролна група от Щаба на отбраната с ръководител полковник Павел Мрънков, за времето от 22 до 24 юни провери степента на подготовката, уменията и способностите на командния и личния състав за изпълнение на ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров посрещна военнослужещите от 42-ия военен контингент, които се завърнаха на 23 юни вечерта в нашата страна след участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.  „Добре дошли на родна земя! Изказвам най-сърдечна благодарност от името на висшето военно и политическо ръководство на Министерството на отбраната за успешното изпълнение на задачите. Вие достойно представихте ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров се срещна, на 21 юни 2021 г., с главния сержант на Сухопътния компонент на Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ, Майкъл Джентри.  Генерал-лейтенант Тодоров му връчи плакет на СКС за значителния му принос в развитието на двустранното сътрудничество между Съвместното командване на силите и Националната гвардия на щата Тенеси. След срещата главен сержант  Джентри  новоназначеният главен ... още
СКС В МЕДИИТЕ