НОВИНИ
Националният военен учебен комплекс

“В днешния празничен ден, в който отбелязваме 40-годишнина от създаването на Националния военен учебен комплекс „Чаралица”,  засвидетелствам моето, и на ръководството на Съвместното командване на силите, уважение и признание за вашата дейност по подготовката на щабовете и формированията от всички нива с използване на системи за моделиране и симулации”, с тези думи започна приветствието си командващият генерал-лейтенант Любчо Тодоров на тържественото честване на празника на 24.08.2021 г.

“Вие – личният състав на комплекса, с вашия опит, експертиза и поверената ви комуникационно-информационните техника и софтуер, създавате способности за обучение и подготовка на формирования за участие в операции извън територията на страната, Силите за отговор на НАТО (NRF), многонационални формирования и бойни групи на Европейския съюз.  Безценно е участието ви в провеждането на компютърно подпомагани командно-щабни учения с военните формирования от видовете въоръжени сили, в проведените тренировки и сборове не само в района на комплекса, но и в пунктовете за постоянна дислокация на формированията. През годините вие сте успешни домакини на най-големите международни командно-щабни компютърно подпомагани учения в страната” отбеляза генерал-лейтенант Тодоров.

 „Националният военен учебен комплекс разполага със системите от целия спектър на симулациите: конструктивна (JCATS), виртуална (CGS и VBS2) и реална (DITS), което позволява обучението и подготовката на военнослужещи, формирования и щабове за изпълнение на всички мисии на Въоръжените сили За последните години са проведени 74 национални и международни компютърно-подпомагани командно щабни учения, съвместни тренировки, семинари и конференции. Осигурено е провеждането на най-голямото за 2019 година международно командно щабно учение „Балкански мостове”, с участието на 9 държави от Балканския полуостров и Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО, Полша“, отбеляза в своето слово началникът на НВУК „Чаралица” полковник Веселин Василев.

Придобиването на способности за развръщане и използване на архитектура от по-високо ниво, чрез използване на симулационната система (JCATS), системата за командване и управление и 3D генериращи системи за индивидуална подготовка, както и разширяването на функционалните възможности на симулационните        системи и съвместното им използване за подготовка на военнослужещи, формирования и щабове, усъвършенстване на способностите и повишаване нивото на оперативна съвместимост и модернизиране на учебно-материалната база са амбициозните задачи пред личния състав на формированието, подчерта полковник Василев.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров награди военнослужещи и цивилни служители и връчи предметни награди от името на министъра на отбраната и началника на отбраната. Церемонията продължи с отдаване на почести и поднасяне на венец пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски и засаждане на дръвче по повод 40-тата годишнина от създаването на НВУК-Чаралица от настоящия и бившите началници на формированието, след което командващият на СКС генерал-лейтенант Тодоров откри реновираната хотелска част на Учебния комплекс. В края на тържествената част, протойерей Серафим Янков отслужи водосвет за здраве и благоденствие.

Сред гостите на тържеството бяха командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов, командирът на Стационарната комуникационно-информационна система полковник Людмил Стоянов, заместник-началникът на Военна академия „Г.С.Раковски“ полковник Димитър Ташков, заместник-началникът на Централното военно окръжие полковник Бисер Богданов, началникът на катедра КИС на Националния военен университет „Васил Левски“ полковник Живко Проданов, кметът на община Горна Малина инженер Ангел Жиланов,заместник-кметът на община Елин Пелин госпожа Райничка Николова, офицери от щаба на Съвместното командване на силите и бивши командири на формированието.

Националният военен учебен комплекс е символ на ролята и значението на командването и управлението на Въоръжените сили. Той е резултат на развитието на този процес, утвърдил се през годините като уникален и единствен  център за тестване и развитие на системите за симулации в Българската армия.

Създаден със заповед на министъра на отбраната през далечната 1981 година, днес, учебния комплекс е военно формирование от състава на Съвместното командване на силите, което участва в подготовката на щабове и формирования от Българската армия на стратегическо, оперативно и тактическо  ниво с използване на системи за моделиране и симулации.

Тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Мобилна КИС“ се проведе на 7 октомври 2021 година, на строевия плац на формированието в Горна Малина.  В присъствието на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, временно изпълняващият длъжността майор Даниел Димчев сдаде длъжността на полковник Теодор Тодоров. “Назначаването на полковник Тодоров на тази длъжност е израз на висока оценка от досегашната му дейност. ... още
Тренировка на тема “Действие на органите от АИС „Преслав” в осигуряването на Съвместни сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и провеждане на операция по защита на Република България“ се проведе в периода  23 и 24 септември 2021 г, под ръководството на Съвместното командване на силите.  По време на тренировката бяха активирани и трите подсистеми на АИС ... още
На 16 септември 2021 г. в Съвместното командване на силите (СКС) бе дадено началото на учебно-методическият сбор на главния сержант старшина Петър Симеонов с главни сержанти от пряко подчинените на СКС формирования. Сборът беше открит от заместник-командира на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Лазаров, който акцентира върху обучението и подготовката на сержантите и изграждането им като способни лидери. Той подчерта ролята на главните сержанти при подпомогане на ... още
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината от новоназначени войници в Мобилна КИС се проведе на 2 септември 2021 г. Двадесет и осем военнослужещи прекрачиха прага на военното формирование за първи път в края на м. юли тази година, след проведен конкурс. Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на формированието. Клетвата бе ръководена от ВРИД командира на Мобилната КИС майор Даниел Димчев. Началникът на щаба на ... още
Ротация на българския военен контингент в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ в Босна и Херцеговина се извърши в района на база Бутмир, Сараево. Новият национален командир, той и заместник-началник на щаба на операцията полковник Иван Иванов от Дирекция „Логистика“ на Щаба на отбраната прие правомощията от полковник Атанас Бакалов. По време на процеса на ротацията новият контингент се запозна с обстановката и изпълнението на задачите в района на ... още
СКС В МЕДИИТЕ