НОВИНИ
Сдаване и приемане на длъжността "Командващ на Съвместното командване на силите"

Днес, 31 август 2021 г. в Съвместното командване на силите, в присъствието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и комисията по приемане и сдаване, с председател заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, беше подписан акта за сдаване и приемане на длъжността „Командващ на Съвместното командване на силите“ между генерал-лейтенант Любчо Тодоров и генерал-майор Валери Цолов и акта за сдаването и преподчиняването на военни формирования от командващия на Съвместното командване на силите на командира на Командването за логистична поддръжка (КЛП), бригаден генерал Тодор Тодоров.

 След подписването, и утвърждаването на Актовете, в присъствието на министъра на отбраната Георги Панайотов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, беше проведена официална церемония по представянето на новия командир на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов и заместник-командира на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Лазаров.   

За доказан професионализъм, отлично изпълнение на задълженията отговорност, последователност и целенасоченост, решителност и високо чувство на отговорност, съществен принос в издигането на въоръжените сили, Министерството на отбраната и Българската армия пред партньорите ни от НАТО и ЕС, генерал-лейтенант Тодоров беше награден от министъра на отбраната с награден знак „За вярна служба под знамената- I степен“ и с предметна награда “7,62мм карабина обр. 1944 г. “ от началника на отбрана.

„Изказвам моята най-сърдечна благодарност към висшето военно и политическо  ръководство в лицето на адмирал Ефтимов и министъра на отбраната Георги Панайотов за гласуваното доверие и назначаването ми на длъжност „Съветник  на Върховния главнокомандващ по военната сигурност“. Сдавам длъжността с дълбоко чувство на удовлетвореност от постигнатото и от това, че имах възможност да работя през последните шест години с един отлично сглобен,  мобилизиран и високо мотивиран щаб и с командири на пряко подчинени на Съвместното командване на силите. Всички резултати, които постигнахме през годините се дължат на целия личен състав на СКС, за което изказвам моята най-сърдечна благодарност.

Атестат за високите резултати са наградите, с които днес бях удостоен от министъра на отбраната и  началника на отбраната. Моята съвет към генерал-майор Цолов е: пазете високия интелектуален потенциал на Щаба на СКС и на командирите на пряко подчинените военни формирования и ги развивайте. Нашите военнослужещи и цивилни служители са доказали вярност и преданост към Българската армия и Родината.“

В края на обръщението си генерал-лейтенант Тодоров пожела на всички здраве, късмет и благополучие, нови успехи, да бъдат все така всеотдайни и да запазят своя професионализъм.

„За мен е чест да приема длъжността „Командир на Съвместното командване на силите“. Насоките, по които ще се движим са ясно дефинирани в „Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026“. Задачите по планиране и провеждане на съвместни операции по трите мисии на ВС, организиране и ръководство на съвместната подготовка, разузнаване и КИП на операциите, както и администриране и национален контрол на военните контингенти, участващи в мисии и операции извън страната, не са нови за Съвместното командване на силите. Ново е мястото на СКС в организационната структура на Българската армия. В работата си ще разчитаме на координацията и взаимодействието с видовете Въоръжени сили, на традициите и добрите практики създадени в СКС“, заяви генерал-майор Валери Цолов.

В своето приветствие началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов изказа своята благодарност към генерал-лейтенант Любчо Тодоров за работата и положените усилия  за развитието на СКС и подчинените формирования, за ръководството на контингентите ни в мисиите и операциите зад граница и за успешното приключване на мисията в Афганистан.

 „Днешния ден маркира фазата на реализация на „Програмата за развитие на отбранителните способности на  Въоръжените сили на Р България 2032“ и на „Плана за развитие на Въоръжените сили на Р България до 2026“. Благодаря сърдечно на генерал-лейтенант Любчо Тодоров за безупречната и емблематична служба. Той допринесе много както за успехите, така и за авторитета на Българската армия и Въоръжените сили.

 Изпълнението на вашите задачи изисква подход, който излиза извън стереотипите. Времената, в които живеем, са такива, че изискват нестандартни решения. Аз съм сигурен, че вашата подготовка, вашия опит и натрупаната мъдрост ще ви помогнат в предизвикателствата. Във ваше лице и в лицето на командирите в Българската армия аз виждам мъже и жени в униформа и цивилни служители, които поставят на първо място България. Това е единственият път към сигурно бъдеще. Това неразривно е свързано с модернизацията на Българската армия и нейното превъоръжаване“, заяви в обръщението си към новите командири министърът на отбраната Георги Панайотов.    

 На церемонията присъстваха още заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов, командирът на СВ генерал-майор Михаил Попов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров,  командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, новоназначеният заместник-командир на СКС бригаден генерал Васил Лазаров, началника на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев и заместник-началника на щаба на СКС полковник Христо Христов, началници на отдели и сектори в Съвместното командване на силите и командирите на подчинените военни формирования.    

    

Тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Мобилна КИС“ се проведе на 7 октомври 2021 година, на строевия плац на формированието в Горна Малина.  В присъствието на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, временно изпълняващият длъжността майор Даниел Димчев сдаде длъжността на полковник Теодор Тодоров. “Назначаването на полковник Тодоров на тази длъжност е израз на висока оценка от досегашната му дейност. ... още
Тренировка на тема “Действие на органите от АИС „Преслав” в осигуряването на Съвместни сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и провеждане на операция по защита на Република България“ се проведе в периода  23 и 24 септември 2021 г, под ръководството на Съвместното командване на силите.  По време на тренировката бяха активирани и трите подсистеми на АИС ... още
На 16 септември 2021 г. в Съвместното командване на силите (СКС) бе дадено началото на учебно-методическият сбор на главния сержант старшина Петър Симеонов с главни сержанти от пряко подчинените на СКС формирования. Сборът беше открит от заместник-командира на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Лазаров, който акцентира върху обучението и подготовката на сержантите и изграждането им като способни лидери. Той подчерта ролята на главните сержанти при подпомогане на ... още
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината от новоназначени войници в Мобилна КИС се проведе на 2 септември 2021 г. Двадесет и осем военнослужещи прекрачиха прага на военното формирование за първи път в края на м. юли тази година, след проведен конкурс. Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на формированието. Клетвата бе ръководена от ВРИД командира на Мобилната КИС майор Даниел Димчев. Началникът на щаба на ... още
Ротация на българския военен контингент в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ в Босна и Херцеговина се извърши в района на база Бутмир, Сараево. Новият национален командир, той и заместник-началник на щаба на операцията полковник Иван Иванов от Дирекция „Логистика“ на Щаба на отбраната прие правомощията от полковник Атанас Бакалов. По време на процеса на ротацията новият контингент се запозна с обстановката и изпълнението на задачите в района на ... още
СКС В МЕДИИТЕ