НОВИНИ
В Съвместното командване на силите организира и проведе видеоконферентната връзка с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии зад граница

Командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов ръководи днес, 05.05.2022 година, видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Драгомир Заков и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с националните командири на военните контингенти в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали.

Събитието беше организирано от Съвместното командване на силите по повод предстоящия  празник на Българската армия и Ден на храбростта – 6-ти май. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и дават своя принос за успеха на операциите. Това подчертаха в докладите си националните командири полковник Иван Иванов (Босна и Херцеговина), подполковник Банко Камбурски (Косово), подполковник Иван Марков (Ирак) и старши лейтенант доктор Георги Семовски (Мали).

 Националните командири информираха за обстановката в района на мисиите и готовността за успешното изпълнение на задачите от контингентите.

''Обстановката в зоната на операцията на силите на Европейския съюз „АЛТЕА“ остава относително спокойна и стабилна. Военнослужещите от българския военен контингент са в добро физическо състояние и изпълняват функционалните си задължения и поставените задачи с висок боен дух, съгласно бойния ритъм и стандартните оперативни процедури на операция „АЛТЕА“,  подчерта в доклада си от Босна и Херцеговина полковник Иванов.          В Косово, военнополитическата обстановка e относително спокойна, но динамичните вътрешнополитически процеси и влошената социално-икономическа обстановка в Косово, продължават да оказват дестабилизиращо влияние върху обстановката по сигурността в страната докладва от Косово подполковник Камбурски.

“Военнослужещите от българския военен контингент успешно изпълняват задълженията си в международна среда, в условията на партньорство, колегиалност и взаимопомощ с военнослужещите от другите страни-членки на Алианса.

По оценка на командването на КFOR, българските военнослужещи се справят отлично със своите задачи и са високо ценени от преките им командири и началници.“-докладва подполковник Камбурски

От Ирак, подполковник Марков докладва, че обстановката в страната се запазва сложна както поради продължаващата политическа криза, нарастващото недоволство от стандарта на живот, безработицата, условията на труд и заплащането му, така и от дейността на Ислямска държава в Сирия и Ирак и на част от про-ирански настроените въоръжени групировки.

Командирът на българския контингент в Мали, старши лейтенант Семовски,  информира, че обстановката в зоната на тренировъчната мисия на силите на Европейския съюз в Мали остава нестабилна, като нивото на риск се оценява на „ВИСОКО“.

Военнослужещите от българския контингент успешно изпълняват своите задачи, съгласно поетите ангажименти от Република България и Стандартните оперативни процедури за мисията, за което свидетелства и високата оценка на ръководството на тренировъчната мисията.

Националните командири изразиха своята благодарност към политическото и военно ръководство на министерството на отбраната и Съвместното командване на силите за непрекъсната подкрепа при разрешаване на проблеми от всякакъв характер и отправиха пожелания към колегите си в България за здраве, успехи и много празнично настроение.

„В навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия се обръщам към всички военнослужещи от контингентите и искам да предам високата си оценка за ролята на всеки един от вас за задачите, които изпълнявате далече от Родината си. Всички вие достойно представяте България като участвате в изпълнението на международните ни ангажименти, които страната ни е поела”, подчерта в обръщението си към националните командири министърът на отбраната  Добромир Заков.

Благодаря ви за професионализма, за отговорността и високия ви боен дух, с които укрепвате и издигате авторитета на Въоръжените сили на Р България в една сложна международна обстановка. Нека Св. Георги закриля вас и вашите семейства. Пожелавам ви здраве и успешна изпълнение на текущите задачи, допълни той.

Началникът на отбраната адмирал Ефтимов изрази добрата оценка на военното ръководство за проявения професионализъм и изказа своята войнска признателност за достойно изпълнения дълг при изпълнението на задачите по време на мисиите и операциите на НАТО и ЕС подчерта адмирал Ефтимов.

Поздравления по повод предстоящите празници и благодарност от министъра на отбраната и началника на отбраната за успешно и достойно изпълнените задачи получиха и националните командири на контингентите в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали.

От името на ръководството на Съвместното командване на силите и лично от свое име генерал-майор Валери Цолов поздрави българските военнослужещи с празника и им пожела здраве, много сили, бодрост и самочувствие за успешно завършване на мисиите зад граница.

 

Към днешна дата, над 140 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България изпълняват, демонстрирайки висок професионализъм и с чувство на отговорност, поставените задачи в 3 операции на НАТО и 5 операции на Европейския съюз, като със своите действия допринасят за утвърждаването на авторитета на нашата страна и Въоръжените сили сред коалиционните партньори в НАТО и Европейския съюз в следните операции и мисии:операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово - KFOR, мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали, операцията на Европейския съюз за военни наблюдатели в Грузия, небойна мисия на НАТО в Ирак (NMI), операцията на Европейския съюз в централната част на Средиземно море (EUNAVFOR операция IRINI), Военноморска операция на Европейския съюз „Аталанта” и плаващия щаб на постоянната военноморска група на НАТО №2 (Standing NATO Maritime Group /SNMG2/)

 


 

 

"Свързочните формирования с достойнство и чест изпълняват поставените задачи по комуникационно-информационното осигуряване на формированията от БА при изпълнение на мисиите на въоръжените сили, дават своя принос при участие в операции и мисии зад граница и към националната сигурност в мирно време в помощ на населението при бедствия. Затова днес, засвидетелствам своето уважение и признание към дейността на офицерите от отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, към всички ... още
В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България. Той беше посрещнат от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на ... още
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 23 август - 1 септември 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Вичо Вичев. На тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в база Бутмир, Сараево, в присъствието на националния командир на българския контингент полковник Красимир Ценов, досегашният помощник-национален командир, той и командир на националния ... още
Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980 - София, военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 52210 - Банкя. Конкурсът за 18 длъжности за войници ще се проведе за времето от 17.10. до 22.10.2022 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и ... още
С посрещане на националното знаме започна тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност пред народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, днес  19 август 2022 година. „Днешният ден е празничен за всички, но e от особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади български граждани, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, ... още
СКС В МЕДИИТЕ