НОВИНИ
Флотилен адмирал Галин Манев встъпи в длъжност началник на щаба на Съвместното командване на силите

В тържествена обстановка днес, 1 август 2022 година, в Съвместното командване на силите бяха представени новоназначеният  началник на щаба флотилен адмирал Галин Манев и цивилни служители в командването на СКС”.

В присъствието на личния състав на СКС и командирите на подчинените военни формирования, командирът на Съвместното командване генерал-майор Цолов приветства флотилен адмирал Галин Манев с назначаването му на длъжността и изрази своята увереност, че имайки предвид високата оценка на досегашната му дейност и изключителна квалификация, той ще съумее по най-добрия начин, използвайки богатия си образователен и професионален опит, да се справи с предизвикателствата на новата длъжност.

Генерал-майор Валери Цолов поздрави и новоназначените цивилни служители и отбеляза, че с необходимите знания, умения и опит, които притежават ще подпомагат по-нататъшното развитие на Командването.

„За мен е голяма чест да бъда назначен на тази длъжност и да бъда част от семейството на Съвместното командване на силите. В същото време осъзнавам огромната отговорност и това, че предизвикателствата пред Командването са сложни и завладяващи, изискващи пълна концентрация, ефективни партньорства и синхронизирани усилия. Искрено се надявам на Вашата подкрепа, ще разчитам на Вашия професионализъм и работата ни в екип. Щастлив съм да се присъединя към Вас и очаквам с нетърпение всичко, което предстои да изпълним заедно”, подчерта в изказването си флотилен адмирал Галин Манев.

По традиция, командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов връчи нагръдния знак на командването на флотилен адмирал Галин Манев с думите да го носи с гордост и чест и му пожела успешна реализация на новата длъжност.

*************************

Флотилен адмирал Галин Манев е роден на 02.10.1970 г., в гр. Варна. Завършва ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", гр. Варна през 1994 г. със специалност „Корабоводене”, Военна академия „Г. С. Раковски” през 2004 година и Военноморския команден колеж в Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ  през 2017 г.       

 Военната си кариера започва през 1994 година като командир на щурманска бойна част на ракетен катер пр. 1241.1 „Мълния“ - Созопол, където за периода до 2002 година преминава през длъжности от помощник-командир на катер до командир на катер.

След завършване на Военната академия през 2004 година е назначен на длъжността старши помощник-началник по ударните сили на ВМС в отдел „Планиране и управление на операциите“ в Щаба на ВМС, а от 2008 – 2012 г. е командир на фрегата.

В периода от 2012 до 2014 г. е началник на щаба на 18-ти дивизион спомагателни кораби – Варна, а до 2016 г. е командир на същия дивизион.

След завършване на обучението си в САЩ през 2018 г. е назначен на длъжността началник на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на ВМС“ в Щаба на ВМС. През 2021 г. е началник на отдел „НАТО, ЕС и регионални инициативи“ в дирекция „Стратегическо планиране“ в Щаба на отбраната.

От 01.08.2022 г.  година поема поста на началник на щаба на Съвместното командване на силите.

Награждаван е многократно с предметни и морални награди за отлично изпълнение на служебните си задължения, сред които са награден знак „за отлична служба - I степен”,  на министър на отбраната и  награден знак „за доблестна служба“ на министъра на отбраната.

 

„Създаването на Съвместното командване на силите безспорно е един от възловите етапи в развитието на Въоръжените сили и в Българската армия. Днес, ние воините от Съвместното командване на силите сме преки наследници на военнослужещите на Съвместното оперативно командване, структура, която те създадоха, за да отговори на тогавашните реалности по отношение командване, управление и административен контрол на военните формирования, участващи в мисии и операции извън територията на ... още
Комплексна тренировка на комуникационно-информационна система (КИС) на Българската армия се проведе на 1 и 2 юни 2022 година, като елемент от съвместната подготовка на органите и формированията за комуникационно-информационна поддръжка на оперативно ниво. На тренировката се отработиха задачи по изграждане на част от КИС за поддръжка на системата за командване и управление при провеждане на съвместна операция на територията на страната, като за първи път се тренираха въпроси по изграждане на ... още
За поредна година Националният военен учебен комплекс „Чаралица” участва  със свой щанд в  XVI международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 22” в гр. Пловдив. В периода от 1 до 4 юни посетителите ще имат възможността да се запознаят със полевата тренировъчна система за реални симулации (DITS). Тя е предназначена за обучение и тренировка с реални действия на обучаемите, използвайки способностите за симулация и възможността за цялостен анализ ... още
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на щабa на отбраната на Република Румъния генерал Даниел Петреску посетиха Съвместното командване на силите, днес 10.05.2022 г. Генерал Петреску и адмирал Ефтимов бяха посрещнати от командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов във Военния команден център. По време на срещата бяха обсъдени актуални теми от региона, настоящите и бъдещи предизвикателства пред страните-членки на НАТО,  въпроси, свързани ... още
СКС В МЕДИИТЕ