НОВИНИ
Видеоконферентна връзка с българските военни контингенти зад граница по случай Kоледните и новогодишни празници

Днес, 20.12.2018 година, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов ръководи видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

Събитието, превърнало се в традиция беше организирано по повод предстоящите коледни и новогодишни празници от Съвместното командване на силите. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и дават своя принос за успеха на операциите. Това подчертаха в докладите си националните командири полковник Митко Димитров  (Афганистан), полковник Милен Христов (Босна и Херцеговина), подполковник Симеон Иванов (Косово), лейтенант д-р Тодор Ганчев (Мали).

 Те информираха за обстановката в района на мисиите и готовността за изпълнение на задачите от контингентите. Обстановката в Афганистан се запазва сложна, а напрежението остава високо в цялата страна, докладва полковник Димитров. Обстановката в зоната на операцията на силите на Европейския съюз „АЛТЕА“ остава относително спокойна и стабилна, подчерта в доклада си полковник Христов. По оценка на щаба на  Стабилициращите сили на НАТО степента на заплаха на територия на Косово е ниска, но непрекъснатото вътрешно противопоставяне, тежката икономическа обстановка, високата безработица и продължаващите спорове с Република Сърбия, могат да доведат до рязко покачване на напрежението и прояви на етническо или гражданско насилие, докладва от Косово подполковник Иванов.

Командирът на българския контингент в Мали, лейтенант Ганчев, информира, че в зоната на тренировъчната мисия на силите на Европейския съюз в Мали обстановката остава нестабилна с увеличена интензивност на междуетническото противопоставяне и въоръжените сблъсъци на малийски и международни сили за сигурност с терористични групировки на територията на страната.

Националните командири изразиха своята благодарност към политическото и военно ръководство на министерството на отбраната и Съвместното командване на силите за непрекъсната подкрепа при разрешаване на проблеми от всякакъв характер и отправиха пожелания към колегите си в България за здраве, успехи и много празнично настроение.

„Старайте се, така да организирате дейността на контингента, че целият личен състав така, както замина, така и да се върне – живи и здрави. Придобитият опит там ще бъде полезен, когато се завърнете в България, подчерта в обръщението си към националния командир в Афганистан министър Каракачанов. Пожелавам ви приятно и безопасно посрещане на коледните и новогодишни празници, много късмет и успешна мисия, допълни той. Началникът на отбраната генерал Боцев изрази своята войнска признателност за достойно изпълнения дълг в Афганистан в условия на висок риск.  „Не се съмнявам, че 37-я контингент вече се е адаптирал към условията и е встъпил към изпълнение на своите професионални задължения. Пожелавам ви успешна служба и много професионални успехи,  каза генерал Боцев.

Поздравления по повод предстоящите празници и благодарност от името на министъра на отбраната и началника на отбраната за успешно и достойно изпълнените задачи получиха и националните командири на контингентите в Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

От името на ръководството на Съвместното командване на силите и от свое име генерал-майор Иван Лалов поздрави българските военнослужещи с настъпващите коледни и новогодишни празници и им пожела здраве, много сили и самочувствие за успешно завършване на мисиите зад граница.

 

Към днешна дата над 200 български военнослужещи успешно изпълняват съюзните ангажименти на Република България в следните мисии зад граница: мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа”- Афганистан, операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали, операцията на Европейския съюз за военни наблюдатели в Грузия, операцията на Европейския съюз в централната част на Средиземно море (EUNAVFOR операция SOPHIA), Военноморска операция на Европейския съюз „Аталанта”.

 

 

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров наблюдава днес, 12 юни, демонстрация на способности от формированията участващи в тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар 2019”. На учебен полигон „Ново село“ военнослужещите отработиха задачи в съвместни действия по отбрана и контраатака. Министър-председателят на Република България Бойко Борисов бе сред гостите, които уважиха с присъствието си военнослужещите от Въоръжените ... още
Директорът на националната структура за ръководство и контрол на ученията на територията на България през м.юни генерал-майор Иван Лалов присъства днес, 07 юни 2019 г., на официалната церемония по откриването на тактическото учение с бойни стрелби „STRIKE BACK - 2019” на учебен полигон „Ново село“. Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, той и офицер провеждащ учението прие строя с блокове на страните-участничкии приветства всички ... още
От 04 до 06 юни 2019 г в курортен комплекс "Боровец" се проведе Държавния военен шампионат по ориентиране. В шампионата тази година взеха участие 9 отбора от Въоръжените сили на Република България. През първия ден се проведоха състезанията в дисциплините жени и мъже индивидуално. За втора поредна година майор Атанас Пепов Овчаров от щаба на Съвместното командване на силите завоюва първото място и се изкачи на почетната стълбица. Той спечели надпреварата при мъжете с огромната ... още
Директорът на националната структура за ръководство и контрол на ученията, които се провеждат на територията на Република България, генерал-майор Иван Лалов ще присъства на официалната церемония по откриването на тактическото учение с бойни стрелби „STRIKE BACK - 2019”. Събитието ще се проведе на 07.06.2019 г. на Учебен полигон „Ново село“ и в него ще вземат участие до 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България ( 38-ми, 31-ви и 42-ри механизирани батальони и ... още
Методическо съвещание с финансовите органи от 37 военни формирования от състава на Съвместно командване на силите, под ръководството на началника на отдел „Финанси“ полковник Добромир Ангаров проведе на 30 и 31 май 2019 г. Целта на работното съвещание бе повишаване квалификацията на главните счетоводители, подобряване взаимодействието между финансовите структури и оптимизация на процеса по планиране разходване и отчет на утвърдения финансов ресурс. Акцент по време на форума беше ... още