НОВИНИ
Видеоконферентна връзка с българските военни контингенти зад граница по случай Kоледните и новогодишни празници

Днес, 20.12.2018 година, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов ръководи видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

Събитието, превърнало се в традиция беше организирано по повод предстоящите коледни и новогодишни празници от Съвместното командване на силите. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и дават своя принос за успеха на операциите. Това подчертаха в докладите си националните командири полковник Митко Димитров  (Афганистан), полковник Милен Христов (Босна и Херцеговина), подполковник Симеон Иванов (Косово), лейтенант д-р Тодор Ганчев (Мали).

 Те информираха за обстановката в района на мисиите и готовността за изпълнение на задачите от контингентите. Обстановката в Афганистан се запазва сложна, а напрежението остава високо в цялата страна, докладва полковник Димитров. Обстановката в зоната на операцията на силите на Европейския съюз „АЛТЕА“ остава относително спокойна и стабилна, подчерта в доклада си полковник Христов. По оценка на щаба на  Стабилициращите сили на НАТО степента на заплаха на територия на Косово е ниска, но непрекъснатото вътрешно противопоставяне, тежката икономическа обстановка, високата безработица и продължаващите спорове с Република Сърбия, могат да доведат до рязко покачване на напрежението и прояви на етническо или гражданско насилие, докладва от Косово подполковник Иванов.

Командирът на българския контингент в Мали, лейтенант Ганчев, информира, че в зоната на тренировъчната мисия на силите на Европейския съюз в Мали обстановката остава нестабилна с увеличена интензивност на междуетническото противопоставяне и въоръжените сблъсъци на малийски и международни сили за сигурност с терористични групировки на територията на страната.

Националните командири изразиха своята благодарност към политическото и военно ръководство на министерството на отбраната и Съвместното командване на силите за непрекъсната подкрепа при разрешаване на проблеми от всякакъв характер и отправиха пожелания към колегите си в България за здраве, успехи и много празнично настроение.

„Старайте се, така да организирате дейността на контингента, че целият личен състав така, както замина, така и да се върне – живи и здрави. Придобитият опит там ще бъде полезен, когато се завърнете в България, подчерта в обръщението си към националния командир в Афганистан министър Каракачанов. Пожелавам ви приятно и безопасно посрещане на коледните и новогодишни празници, много късмет и успешна мисия, допълни той. Началникът на отбраната генерал Боцев изрази своята войнска признателност за достойно изпълнения дълг в Афганистан в условия на висок риск.  „Не се съмнявам, че 37-я контингент вече се е адаптирал към условията и е встъпил към изпълнение на своите професионални задължения. Пожелавам ви успешна служба и много професионални успехи,  каза генерал Боцев.

Поздравления по повод предстоящите празници и благодарност от името на министъра на отбраната и началника на отбраната за успешно и достойно изпълнените задачи получиха и националните командири на контингентите в Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

От името на ръководството на Съвместното командване на силите и от свое име генерал-майор Иван Лалов поздрави българските военнослужещи с настъпващите коледни и новогодишни празници и им пожела здраве, много сили и самочувствие за успешно завършване на мисиите зад граница.

 

Към днешна дата над 200 български военнослужещи успешно изпълняват съюзните ангажименти на Република България в следните мисии зад граница: мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа”- Афганистан, операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали, операцията на Европейския съюз за военни наблюдатели в Грузия, операцията на Европейския съюз в централната част на Средиземно море (EUNAVFOR операция SOPHIA), Военноморска операция на Европейския съюз „Аталанта”.

 

 

Учебно-методическият сбор беше открит от началника на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, който подчерта значението на главните сержанти в структурата на Съвместното командване на силите и тяхната роля при подготовката и обучението на сержантите и войниците, поддържането на дисциплината, морала, уставните взаимоотношения и запазването традициите и нравите, установени в Българската армия и формированията, в които служат. В мероприятието, освен ... още
На тържествена церемония по случай 1 март – празник на логистиката в Българската армия командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави личния състав на отдел  „Логистика” и подчинените логистични формирования и даде висока оценка на тяхната дейност, В своето приветствие генерал-лейтенант Тодоров заяви, че „логистиците от всички нива на управление на въоръжените сили се стараят да изпълняват професионално поставените пред ... още
На 26 февруари 2019 г. в Съвместното командване на силите се проведе тържество по повод приключването на активната военна служба, освобождаването от длъжност и преминаването в запаса на полковник Ганчо Ганчев – началник на канцеларията на командващия на Съвместното командване на силите.  „Напускам Българската армия с вдигната глава. Горд съм с изминатия от мен път. На всички длъжности, които съм заемал, служих със съзнанието за изпълнение на поставените задачи, издигане ... още
Голям триумф бе вчерашния ден за  редник Красимир Анев. Той достигна нов връх в кариерата си като спечели златото на европейското първенство по биатлон в Минск-Раубичи (Беларус) в индивидуалната дисциплина на 20 километра. Анев направи само един пропуск при четирите си стрелби и измина трасето за 53:18.1 мин. Авансът му пред втория Тарей Бьо от Норвегия бе повече от 3 секунди. 31-годишният Красимир Анев има още в кариерата четири сребърни и четири бронзови медала. По повод ... още
Днес, 19 февруари 2019 г., стартира оперативния сбор на командващия на  Съвместното командване на силите (СКС). Темата върху която е фокусирано вниманието на участниците в сбора е „Предизвикателства при развитието на Съвместното командване на силите произтичащи от динамично променящата се среда за сигурност и ангажиментите към колективната отбрана” и е продиктувана от настъпилите стратегически промени в съвременния свят и влиянието, което те оказват върху националната ... още