НОВИНИ
Откриване на новата учебна 2019 година за военните формирования от състава на Съвместното командване на силите

Днес, 7 януари 2019 г., в Съвместното командване на силите и подчинените му военни формирования с тържествени церемонии бе открита новата учебна 2019 година.

Командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо ТОДОРОВ прие тържествения строй на военнослужещите от Мобилната КИС и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той приветства личния състав по повод откриването на учебната година и изрази своята благодарност за успешното  и достойно участие в ученията на НАТО „DINAMIC MANTA” и „TRIDENT JAGUAR 2018” през изминалата година, успешната сертификацията на групата за AIR POLICING, както и за участието на Мобилната КИС в комплексните тренировки на КИС на БА и международното комуникационно учение „CETATEA CISEX 2018” в Република Румъния.

         „В най-общ план, пред Съвместното командване на силите предстои планирането, подготовката и участието в многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „BALKAN BRIDGES 19” и многонационалното учение „BLACK SEA/BALKAN REGIONAL EXERCISES 19” (BS/BRE 19). Ще продължи процеса на подготовка, сертифициране, развръщане и осъществяване националния контрол на формированията, участващи в текущите операции на НАТО и Европейския съюз, както и сертифицирането на декларираните формирования от Българската армия за силите за отговор на НАТО за 2019 и за колективната отбрана на НАТО”, очерта приоритетите командващият на Съвместното командване на силите.

         През 2019 г. пред Мобилната КИС предстоят две много отговорни мероприятия, а именно участието на Група за КИП от състава на DCM-F в носене на дежурство в eNRF-2019 и осигуряването на комуникационно-информационата поддръжка на двете най-големи учения на НАТО „STEADFAST COBALT” и „TRIDENT JUPITER”.

„Предстоят ви напрегнати дни, но аз вярвам, че вие ще се представите на ниво и ще защитите достойно вашето име и името на военното ви формирование, стремете се към придобиване на нови знания и усъвършенстване на вашите умения, за да можем да съхраним най-доброто от вече постигнатото и заедно да градим новото и изпълнено с предизвикателства бъдеще”, каза в словото си генерал-лейтенант Тодоров.

Командирът на Мобилната КИС полковник Димитър Хлебаров подчерта приоритетите и новите предизвикателства, свързани с участието на личния състав в множество комплексни тренировки по КИС, поддържане на висока готовност за изпълнение на задачите от модулните формирования по третата мисия на Въоръжените сили  - Принос към националната сигурност в мирно време.

„През 2019 г. пред Мобилната КИС и DCM-F предстоят отговорни мероприятия и аз вярвам, че вие ще се представите на ниво и ще защитите достойно името и професионализма на Мобилната КИС”, изтъкна полковник Хлебаров.

След това, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо ТОДОРОВ посети военно формирование 52370 – Негушево от състава на бригада „Логистика”, с началник полковник Нено Ненов и приветства личния й състав по случай откриването на учебната година.

„През изминалата година вие изпълнихте комплекс от логистични дейности, свързани със снабдяването на военните формирования от Българската армия с материални ресурси и тяхното безпроблемно съхранение; организирахте  поддръжката и ремонта на въоръжението и техниката, организирахте предоставянето на услуги за изпълнението на ежедневната дейност, медицинското осигуряване на подчинените формирования на СКС и безаварийното придвижване и транспортиране”, изтъкна в словото си генерал Тодоров. Той изрази увереност, че военнослужещите и цивилните служители ще продължат да утвърждават завоюваните позиции и да множат постигнатите успехи и през настоящата учебна година.

По време на церемониите за откриване на учебната година представителят на Българската православна църква Негово благоговейнство отец Серафим  отслужи молебени за здраве и успехи на военнослужещите. 

На церемониите присъстваха още кмета на община „Горна Малина” – инж. Ангел Жиланов, командирът на бригада „Логистика” полковник Иван Сотиров, началникът на отдел „КИС” полковник Николай Неделчев, директора, учители и ученици от СОУ „Христо Ботев” – Горна Малина.

 

Учебно-методическият сбор беше открит от началника на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, който подчерта значението на главните сержанти в структурата на Съвместното командване на силите и тяхната роля при подготовката и обучението на сержантите и войниците, поддържането на дисциплината, морала, уставните взаимоотношения и запазването традициите и нравите, установени в Българската армия и формированията, в които служат. В мероприятието, освен ... още
На тържествена церемония по случай 1 март – празник на логистиката в Българската армия командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави личния състав на отдел  „Логистика” и подчинените логистични формирования и даде висока оценка на тяхната дейност, В своето приветствие генерал-лейтенант Тодоров заяви, че „логистиците от всички нива на управление на въоръжените сили се стараят да изпълняват професионално поставените пред ... още
На 26 февруари 2019 г. в Съвместното командване на силите се проведе тържество по повод приключването на активната военна служба, освобождаването от длъжност и преминаването в запаса на полковник Ганчо Ганчев – началник на канцеларията на командващия на Съвместното командване на силите.  „Напускам Българската армия с вдигната глава. Горд съм с изминатия от мен път. На всички длъжности, които съм заемал, служих със съзнанието за изпълнение на поставените задачи, издигане ... още
Голям триумф бе вчерашния ден за  редник Красимир Анев. Той достигна нов връх в кариерата си като спечели златото на европейското първенство по биатлон в Минск-Раубичи (Беларус) в индивидуалната дисциплина на 20 километра. Анев направи само един пропуск при четирите си стрелби и измина трасето за 53:18.1 мин. Авансът му пред втория Тарей Бьо от Норвегия бе повече от 3 секунди. 31-годишният Красимир Анев има още в кариерата четири сребърни и четири бронзови медала. По повод ... още
Днес, 19 февруари 2019 г., стартира оперативния сбор на командващия на  Съвместното командване на силите (СКС). Темата върху която е фокусирано вниманието на участниците в сбора е „Предизвикателства при развитието на Съвместното командване на силите произтичащи от динамично променящата се среда за сигурност и ангажиментите към колективната отбрана” и е продиктувана от настъпилите стратегически промени в съвременния свят и влиянието, което те оказват върху националната ... още