НОВИНИ
Откриване на новата учебна 2019 година за военните формирования от състава на Съвместното командване на силите

Днес, 7 януари 2019 г., в Съвместното командване на силите и подчинените му военни формирования с тържествени церемонии бе открита новата учебна 2019 година.

Командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо ТОДОРОВ прие тържествения строй на военнослужещите от Мобилната КИС и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той приветства личния състав по повод откриването на учебната година и изрази своята благодарност за успешното  и достойно участие в ученията на НАТО „DINAMIC MANTA” и „TRIDENT JAGUAR 2018” през изминалата година, успешната сертификацията на групата за AIR POLICING, както и за участието на Мобилната КИС в комплексните тренировки на КИС на БА и международното комуникационно учение „CETATEA CISEX 2018” в Република Румъния.

         „В най-общ план, пред Съвместното командване на силите предстои планирането, подготовката и участието в многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „BALKAN BRIDGES 19” и многонационалното учение „BLACK SEA/BALKAN REGIONAL EXERCISES 19” (BS/BRE 19). Ще продължи процеса на подготовка, сертифициране, развръщане и осъществяване националния контрол на формированията, участващи в текущите операции на НАТО и Европейския съюз, както и сертифицирането на декларираните формирования от Българската армия за силите за отговор на НАТО за 2019 и за колективната отбрана на НАТО”, очерта приоритетите командващият на Съвместното командване на силите.

         През 2019 г. пред Мобилната КИС предстоят две много отговорни мероприятия, а именно участието на Група за КИП от състава на DCM-F в носене на дежурство в eNRF-2019 и осигуряването на комуникационно-информационата поддръжка на двете най-големи учения на НАТО „STEADFAST COBALT” и „TRIDENT JUPITER”.

„Предстоят ви напрегнати дни, но аз вярвам, че вие ще се представите на ниво и ще защитите достойно вашето име и името на военното ви формирование, стремете се към придобиване на нови знания и усъвършенстване на вашите умения, за да можем да съхраним най-доброто от вече постигнатото и заедно да градим новото и изпълнено с предизвикателства бъдеще”, каза в словото си генерал-лейтенант Тодоров.

Командирът на Мобилната КИС полковник Димитър Хлебаров подчерта приоритетите и новите предизвикателства, свързани с участието на личния състав в множество комплексни тренировки по КИС, поддържане на висока готовност за изпълнение на задачите от модулните формирования по третата мисия на Въоръжените сили  - Принос към националната сигурност в мирно време.

„През 2019 г. пред Мобилната КИС и DCM-F предстоят отговорни мероприятия и аз вярвам, че вие ще се представите на ниво и ще защитите достойно името и професионализма на Мобилната КИС”, изтъкна полковник Хлебаров.

След това, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо ТОДОРОВ посети военно формирование 52370 – Негушево от състава на бригада „Логистика”, с началник полковник Нено Ненов и приветства личния й състав по случай откриването на учебната година.

„През изминалата година вие изпълнихте комплекс от логистични дейности, свързани със снабдяването на военните формирования от Българската армия с материални ресурси и тяхното безпроблемно съхранение; организирахте  поддръжката и ремонта на въоръжението и техниката, организирахте предоставянето на услуги за изпълнението на ежедневната дейност, медицинското осигуряване на подчинените формирования на СКС и безаварийното придвижване и транспортиране”, изтъкна в словото си генерал Тодоров. Той изрази увереност, че военнослужещите и цивилните служители ще продължат да утвърждават завоюваните позиции и да множат постигнатите успехи и през настоящата учебна година.

По време на церемониите за откриване на учебната година представителят на Българската православна църква Негово благоговейнство отец Серафим  отслужи молебени за здраве и успехи на военнослужещите. 

На церемониите присъстваха още кмета на община „Горна Малина” – инж. Ангел Жиланов, командирът на бригада „Логистика” полковник Иван Сотиров, началникът на отдел „КИС” полковник Николай Неделчев, директора, учители и ученици от СОУ „Христо Ботев” – Горна Малина.

 

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров наблюдава днес, 12 юни, демонстрация на способности от формированията участващи в тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар 2019”. На учебен полигон „Ново село“ военнослужещите отработиха задачи в съвместни действия по отбрана и контраатака. Министър-председателят на Република България Бойко Борисов бе сред гостите, които уважиха с присъствието си военнослужещите от Въоръжените ... още
Директорът на националната структура за ръководство и контрол на ученията на територията на България през м.юни генерал-майор Иван Лалов присъства днес, 07 юни 2019 г., на официалната церемония по откриването на тактическото учение с бойни стрелби „STRIKE BACK - 2019” на учебен полигон „Ново село“. Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, той и офицер провеждащ учението прие строя с блокове на страните-участничкии приветства всички ... още
От 04 до 06 юни 2019 г в курортен комплекс "Боровец" се проведе Държавния военен шампионат по ориентиране. В шампионата тази година взеха участие 9 отбора от Въоръжените сили на Република България. През първия ден се проведоха състезанията в дисциплините жени и мъже индивидуално. За втора поредна година майор Атанас Пепов Овчаров от щаба на Съвместното командване на силите завоюва първото място и се изкачи на почетната стълбица. Той спечели надпреварата при мъжете с огромната ... още
Директорът на националната структура за ръководство и контрол на ученията, които се провеждат на територията на Република България, генерал-майор Иван Лалов ще присъства на официалната церемония по откриването на тактическото учение с бойни стрелби „STRIKE BACK - 2019”. Събитието ще се проведе на 07.06.2019 г. на Учебен полигон „Ново село“ и в него ще вземат участие до 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България ( 38-ми, 31-ви и 42-ри механизирани батальони и ... още
Методическо съвещание с финансовите органи от 37 военни формирования от състава на Съвместно командване на силите, под ръководството на началника на отдел „Финанси“ полковник Добромир Ангаров проведе на 30 и 31 май 2019 г. Целта на работното съвещание бе повишаване квалификацията на главните счетоводители, подобряване взаимодействието между финансовите структури и оптимизация на процеса по планиране разходване и отчет на утвърдения финансов ресурс. Акцент по време на форума беше ... още