НОВИНИ
Откриване на новата учебна 2019 година за военните формирования от състава на Съвместното командване на силите

Днес, 7 януари 2019 г., в Съвместното командване на силите и подчинените му военни формирования с тържествени церемонии бе открита новата учебна 2019 година.

Командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо ТОДОРОВ прие тържествения строй на военнослужещите от Мобилната КИС и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той приветства личния състав по повод откриването на учебната година и изрази своята благодарност за успешното  и достойно участие в ученията на НАТО „DINAMIC MANTA” и „TRIDENT JAGUAR 2018” през изминалата година, успешната сертификацията на групата за AIR POLICING, както и за участието на Мобилната КИС в комплексните тренировки на КИС на БА и международното комуникационно учение „CETATEA CISEX 2018” в Република Румъния.

         „В най-общ план, пред Съвместното командване на силите предстои планирането, подготовката и участието в многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „BALKAN BRIDGES 19” и многонационалното учение „BLACK SEA/BALKAN REGIONAL EXERCISES 19” (BS/BRE 19). Ще продължи процеса на подготовка, сертифициране, развръщане и осъществяване националния контрол на формированията, участващи в текущите операции на НАТО и Европейския съюз, както и сертифицирането на декларираните формирования от Българската армия за силите за отговор на НАТО за 2019 и за колективната отбрана на НАТО”, очерта приоритетите командващият на Съвместното командване на силите.

         През 2019 г. пред Мобилната КИС предстоят две много отговорни мероприятия, а именно участието на Група за КИП от състава на DCM-F в носене на дежурство в eNRF-2019 и осигуряването на комуникационно-информационата поддръжка на двете най-големи учения на НАТО „STEADFAST COBALT” и „TRIDENT JUPITER”.

„Предстоят ви напрегнати дни, но аз вярвам, че вие ще се представите на ниво и ще защитите достойно вашето име и името на военното ви формирование, стремете се към придобиване на нови знания и усъвършенстване на вашите умения, за да можем да съхраним най-доброто от вече постигнатото и заедно да градим новото и изпълнено с предизвикателства бъдеще”, каза в словото си генерал-лейтенант Тодоров.

Командирът на Мобилната КИС полковник Димитър Хлебаров подчерта приоритетите и новите предизвикателства, свързани с участието на личния състав в множество комплексни тренировки по КИС, поддържане на висока готовност за изпълнение на задачите от модулните формирования по третата мисия на Въоръжените сили  - Принос към националната сигурност в мирно време.

„През 2019 г. пред Мобилната КИС и DCM-F предстоят отговорни мероприятия и аз вярвам, че вие ще се представите на ниво и ще защитите достойно името и професионализма на Мобилната КИС”, изтъкна полковник Хлебаров.

След това, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо ТОДОРОВ посети военно формирование 52370 – Негушево от състава на бригада „Логистика”, с началник полковник Нено Ненов и приветства личния й състав по случай откриването на учебната година.

„През изминалата година вие изпълнихте комплекс от логистични дейности, свързани със снабдяването на военните формирования от Българската армия с материални ресурси и тяхното безпроблемно съхранение; организирахте  поддръжката и ремонта на въоръжението и техниката, организирахте предоставянето на услуги за изпълнението на ежедневната дейност, медицинското осигуряване на подчинените формирования на СКС и безаварийното придвижване и транспортиране”, изтъкна в словото си генерал Тодоров. Той изрази увереност, че военнослужещите и цивилните служители ще продължат да утвърждават завоюваните позиции и да множат постигнатите успехи и през настоящата учебна година.

По време на церемониите за откриване на учебната година представителят на Българската православна църква Негово благоговейнство отец Серафим  отслужи молебени за здраве и успехи на военнослужещите. 

На церемониите присъстваха още кмета на община „Горна Малина” – инж. Ангел Жиланов, командирът на бригада „Логистика” полковник Иван Сотиров, началникът на отдел „КИС” полковник Николай Неделчев, директора, учители и ученици от СОУ „Христо Ботев” – Горна Малина.

 

Днес, 17 януари 2019 година, на официална церемония в Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев встъпи в изпълнение на длъжността „началник на щаба на СКС”. В присъствието на личния състав на щаба на Командването  и командирите на подчинените военни формирования, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави бригаден генерал Кръстев с назначаването на длъжността и изрази своята увереност, че той ще съумее ... още
На 10.01.2019 година, военните разузнавачи от отдел „Разузнаване” на Съвместното командване на силите, отдел „Разузнавателен” на Сухопътните войски и сектор „Разузнаване”на Военновъздушните сили, отбелязаха съвместно 111-та годишнина от създаването на българското военно разузнаване. „Нашето присъствие на този ден, преди всичко е свързано с това, да отдадем нужното внимание, почит и признателност към работата на военните разузнавачи в Българската ... още
Днес, 20.12.2018 година, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов ръководи видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Събитието, превърнало се в традиция беше организирано по повод предстоящите коледни и новогодишни празници от Съвместното командване на силите. Българските ... още
На 14.12.2018 г. военно формирование 48940 - Бургас от състава на бригада „Логистика“ взе участие в благотворителен коледен базар за набиране на средства за фондация „Деца на Българската армия”, организиран от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС и Военен клуб – град Бургас. Военнослужещите старшина Иван Дуков, ст.сержант Стоянка Йорданова, редник Силвина Джурелова – Йорданова, редник Мария Величкова, редник Калина Георгиева и ... още