НОВИНИ
„Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Съвместното командване на силите през 2018”

Изминалата 2018 година беше напрегната и динамична, както за Съвместното командване на силите, така и за подчинените военни формирования. Въпреки трудностите и финансовите ограничения изпълнявахме целенасочено и отговорно поставените задачи. Отбеляза генерал-лейтенант Любчо Тодоров днес,  23 януари 2019 година, по време на откриването на годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Съвместното командване на силите.

Някои от първостепенните задачи, изпълнявани през годината бяха тези, свързани с  подготовката, развръщането и осъществяването на национален контрол на контингентите зад граница, разузнавателното осигуряване и информационната им поддръжка; доизграждането на 10-те декларирани формирования по пакет „Цели за способности 2017“; планирането и действителното логистично и финансово осигуряване на формированията от въоръжените сили на Република България, и на участващише в операции, извън страната; планирането, изграждането и поддържането на устойчива комуникационно-информационна система при провеждане на операции, учения и в ежедневната дейност.

Гости на форума бяха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, съветникът на президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, представители на щаба на Военноморските сили, служба „Военна полиция“, служба „Военна информация“, дирекциите на Щаба на отбраната и представители на Военна академия „Г.С.Раковски”.

 

„Приоритет за СКС през 2018 година беше участието в националното тристепенно командно-щабно учение „ЕСЕН-18”. Отработени бяха въпроси по планиране и осъществяване на поддръжка от страната-домакин за създаване на условия за приемане и развръщане на съюзни войски за провеждане на операция по чл.5 от Вашингтонския договор, подчерта генерал-лейтенат Тодоров. Командването взе и активно участие в планирането, подготовката и провеждането на едно от най-големите за последните години учения на НАТO „TRIDENT JUNCTURE 2018”, проведено на територията на Кралство Норвегия, в което участваха около 50 000 военнослужещи. Той акцентира върху успешната подготовката на специалисти по КИП от комуникационно-информационен възел на междинния резерв на операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – „АЛТЕА”, както и на екипите от съветници и специалистите по КИС за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „РЕШИТЕЛНА ПОДКРЕПА”.

През 2018 година сертифицирането на формированията, участващи в текущите операции на НАТО, Европейския съюз, както и на декларираните формирования е организирано и проведено своевременно и задачите в  цялостния процес по сертифициране на военните формирования са изпълнени в пълен обем.

Тревога буди некомплекта от личен състав в някои от декларираните формирования, който надминава 30%, с тенденция за нарастване. Това по думите на генерал-лейтенант Тодоров ще затрудни поетите от страната ангажименти пред партньорите от Алианса.

Изпълнените задачи и постигнатите резултати показаха, че 2018 бе успешна за Съвместното командване на силите и военните формирования. ”Удовлетворен съм и от установеното взаимодействие с Министерството и Щаба на отбраната, и особено с командванията на видовете въоръжени сили, с които работим с разбирането, че Българската армия е единно цяло”, подчерта генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Началникът на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране” в Съвместното командване на силите полковник Търпо Ташков представи основния доклад пред участниците в съвещанието, сред които бяха заместник-командващият на СКС генерал-майор Иван Лалов,  началникът на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев, началниците на отдели и самостоятелни сектори в СКС, командирите и началниците на подчинените военни формирования.

В края на форума, генерал-лейтенант Любчо Тодоров очерта основните направления за работа пред командването и подчинените формирования през 2019 година и изказа своята увереност, че и през настоящата година военните формирования и личния състав на командването ще продължат да работят в още по-добър синхрон, още по-мотивирано и отговорно.

 

С тържествен ритуал, на 05 април 2019 година, се подписа акта за сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 48960” между полковник Иван Сотиров и полковник Марин Маринов. Актът бе утвърден от Командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Пред личния състав генерал-лейтенант Тодоров изказа своята и на ръководството на СКС признателност и благодарност към полковник Сотиров за достойната военна служба, постигнатите през ... още
На 03 април 2019 година се състоя церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 32450” – Мокрен. Беше прочетена заповед за освобождаване от военна служба на досегашния командир подполковник Петър Желев. Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров връчи, от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и от свое име, награди на подполковник Желев и изказа своята и на ръководството на СКС ... още
За пореден път военнослужещи от Центъра за елитен спорт към Центъра за осигуряване на Съвместното командване на силите завоюваха призови места на световните и европейски спортни форуми. По повод спечелените титли командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров проведе среща със шампионите, на която им благодари за положените усилия за популяризирането на Република България и нейните въоръжени сили по света и им пожела да бъдат все така упорити, борбени и ... още
Учебно-методическият сбор беше открит от началника на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, който подчерта значението на главните сержанти в структурата на Съвместното командване на силите и тяхната роля при подготовката и обучението на сержантите и войниците, поддържането на дисциплината, морала, уставните взаимоотношения и запазването традициите и нравите, установени в Българската армия и формированията, в които служат. В мероприятието, освен ... още
На тържествена церемония по случай 1 март – празник на логистиката в Българската армия командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави личния състав на отдел  „Логистика” и подчинените логистични формирования и даде висока оценка на тяхната дейност, В своето приветствие генерал-лейтенант Тодоров заяви, че „логистиците от всички нива на управление на въоръжените сили се стараят да изпълняват професионално поставените пред ... още