НОВИНИ
„Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Съвместното командване на силите през 2018”

Изминалата 2018 година беше напрегната и динамична, както за Съвместното командване на силите, така и за подчинените военни формирования. Въпреки трудностите и финансовите ограничения изпълнявахме целенасочено и отговорно поставените задачи. Отбеляза генерал-лейтенант Любчо Тодоров днес,  23 януари 2019 година, по време на откриването на годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Съвместното командване на силите.

Някои от първостепенните задачи, изпълнявани през годината бяха тези, свързани с  подготовката, развръщането и осъществяването на национален контрол на контингентите зад граница, разузнавателното осигуряване и информационната им поддръжка; доизграждането на 10-те декларирани формирования по пакет „Цели за способности 2017“; планирането и действителното логистично и финансово осигуряване на формированията от въоръжените сили на Република България, и на участващише в операции, извън страната; планирането, изграждането и поддържането на устойчива комуникационно-информационна система при провеждане на операции, учения и в ежедневната дейност.

Гости на форума бяха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, съветникът на президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, представители на щаба на Военноморските сили, служба „Военна полиция“, служба „Военна информация“, дирекциите на Щаба на отбраната и представители на Военна академия „Г.С.Раковски”.

 

„Приоритет за СКС през 2018 година беше участието в националното тристепенно командно-щабно учение „ЕСЕН-18”. Отработени бяха въпроси по планиране и осъществяване на поддръжка от страната-домакин за създаване на условия за приемане и развръщане на съюзни войски за провеждане на операция по чл.5 от Вашингтонския договор, подчерта генерал-лейтенат Тодоров. Командването взе и активно участие в планирането, подготовката и провеждането на едно от най-големите за последните години учения на НАТO „TRIDENT JUNCTURE 2018”, проведено на територията на Кралство Норвегия, в което участваха около 50 000 военнослужещи. Той акцентира върху успешната подготовката на специалисти по КИП от комуникационно-информационен възел на междинния резерв на операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – „АЛТЕА”, както и на екипите от съветници и специалистите по КИС за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „РЕШИТЕЛНА ПОДКРЕПА”.

През 2018 година сертифицирането на формированията, участващи в текущите операции на НАТО, Европейския съюз, както и на декларираните формирования е организирано и проведено своевременно и задачите в  цялостния процес по сертифициране на военните формирования са изпълнени в пълен обем.

Тревога буди некомплекта от личен състав в някои от декларираните формирования, който надминава 30%, с тенденция за нарастване. Това по думите на генерал-лейтенант Тодоров ще затрудни поетите от страната ангажименти пред партньорите от Алианса.

Изпълнените задачи и постигнатите резултати показаха, че 2018 бе успешна за Съвместното командване на силите и военните формирования. ”Удовлетворен съм и от установеното взаимодействие с Министерството и Щаба на отбраната, и особено с командванията на видовете въоръжени сили, с които работим с разбирането, че Българската армия е единно цяло”, подчерта генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Началникът на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране” в Съвместното командване на силите полковник Търпо Ташков представи основния доклад пред участниците в съвещанието, сред които бяха заместник-командващият на СКС генерал-майор Иван Лалов,  началникът на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев, началниците на отдели и самостоятелни сектори в СКС, командирите и началниците на подчинените военни формирования.

В края на форума, генерал-лейтенант Любчо Тодоров очерта основните направления за работа пред командването и подчинените формирования през 2019 година и изказа своята увереност, че и през настоящата година военните формирования и личния състав на командването ще продължат да работят в още по-добър синхрон, още по-мотивирано и отговорно.

 

„Националният военен учебен комплекс е символ на ролята и значението на командването и управлението на Въоръжените сили. Той е резултат на развитието на този процес, утвърди се през годините като уникален и единствен  център за тестване и развитие на системите за симулации в Българската армия, това отбеляза в приветствието си заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, днес, 21.08.2019 г., на празника на формированието. Без вас – ... още
Днес, 07.08.2019 г., на строевия плац във  военно формирование 28860 - Горна Малина, се проведе ритуал по полагане на военна клетва. Младите войници изрекоха текста на клетвата и целунаха бойното знаме. На тържественото обещание за вярност към народ и родина присъстваха представители от Съвместното командване на силите, кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, близки и роднини на военнослужещите.  „В днешно време добродетели като чест, дълг и достойнство все ... още
Днес, 31.07.2019 г., командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров награди офицерите, участвали в небойната мисията на НАТО в Ирак през последните шест месеца. Българските военнослужещи изпълняваха задачи в щаба на мисията в Багдад, а основните им задължения бяха свързани с подпомагане дейността на Националния колеж по отбрана на Ирак и участие в планирането и обобщаването на опита от мисията.           Със ... още
Началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев се срещна днес, 24 юли 2019 г. с бригаден генерал Джон Филипс – началник на отдел „КИС” в Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. Целта на работната среща бе засилване на взаимното сътрудничество в областта на комуникационно-информационните системи. Разгледани бяха теми свързани с постигането на мрежова и оперативна съвместимост, необходима при провеждане на съвместни учения ... още
Главният сержант на Съвместното командване на силите старшина Петър Симеонов участва в работното посещение на главните сержанти от Националната гвардия на Тенеси, САЩ, което се проведе в периода 8 – 12 юли 2019 г. Мероприятието се провежда в България за първи път и е част от програмата за сътрудничество между Националната гвардия на щата Тенеси и Българската армия. По време на визитата бяха посетени военното формирование 28 000 – Граф Игнатиево, 68-ма бригада „Специални ... още