НОВИНИ
„Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Съвместното командване на силите през 2018”

Изминалата 2018 година беше напрегната и динамична, както за Съвместното командване на силите, така и за подчинените военни формирования. Въпреки трудностите и финансовите ограничения изпълнявахме целенасочено и отговорно поставените задачи. Отбеляза генерал-лейтенант Любчо Тодоров днес,  23 януари 2019 година, по време на откриването на годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Съвместното командване на силите.

Някои от първостепенните задачи, изпълнявани през годината бяха тези, свързани с  подготовката, развръщането и осъществяването на национален контрол на контингентите зад граница, разузнавателното осигуряване и информационната им поддръжка; доизграждането на 10-те декларирани формирования по пакет „Цели за способности 2017“; планирането и действителното логистично и финансово осигуряване на формированията от въоръжените сили на Република България, и на участващише в операции, извън страната; планирането, изграждането и поддържането на устойчива комуникационно-информационна система при провеждане на операции, учения и в ежедневната дейност.

Гости на форума бяха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, съветникът на президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, представители на щаба на Военноморските сили, служба „Военна полиция“, служба „Военна информация“, дирекциите на Щаба на отбраната и представители на Военна академия „Г.С.Раковски”.

 

„Приоритет за СКС през 2018 година беше участието в националното тристепенно командно-щабно учение „ЕСЕН-18”. Отработени бяха въпроси по планиране и осъществяване на поддръжка от страната-домакин за създаване на условия за приемане и развръщане на съюзни войски за провеждане на операция по чл.5 от Вашингтонския договор, подчерта генерал-лейтенат Тодоров. Командването взе и активно участие в планирането, подготовката и провеждането на едно от най-големите за последните години учения на НАТO „TRIDENT JUNCTURE 2018”, проведено на територията на Кралство Норвегия, в което участваха около 50 000 военнослужещи. Той акцентира върху успешната подготовката на специалисти по КИП от комуникационно-информационен възел на междинния резерв на операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – „АЛТЕА”, както и на екипите от съветници и специалистите по КИС за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „РЕШИТЕЛНА ПОДКРЕПА”.

През 2018 година сертифицирането на формированията, участващи в текущите операции на НАТО, Европейския съюз, както и на декларираните формирования е организирано и проведено своевременно и задачите в  цялостния процес по сертифициране на военните формирования са изпълнени в пълен обем.

Тревога буди некомплекта от личен състав в някои от декларираните формирования, който надминава 30%, с тенденция за нарастване. Това по думите на генерал-лейтенант Тодоров ще затрудни поетите от страната ангажименти пред партньорите от Алианса.

Изпълнените задачи и постигнатите резултати показаха, че 2018 бе успешна за Съвместното командване на силите и военните формирования. ”Удовлетворен съм и от установеното взаимодействие с Министерството и Щаба на отбраната, и особено с командванията на видовете въоръжени сили, с които работим с разбирането, че Българската армия е единно цяло”, подчерта генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Началникът на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране” в Съвместното командване на силите полковник Търпо Ташков представи основния доклад пред участниците в съвещанието, сред които бяха заместник-командващият на СКС генерал-майор Иван Лалов,  началникът на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев, началниците на отдели и самостоятелни сектори в СКС, командирите и началниците на подчинените военни формирования.

В края на форума, генерал-лейтенант Любчо Тодоров очерта основните направления за работа пред командването и подчинените формирования през 2019 година и изказа своята увереност, че и през настоящата година военните формирования и личния състав на командването ще продължат да работят в още по-добър синхрон, още по-мотивирано и отговорно.

 

Голям триумф бе вчерашния ден за  редник Красимир Анев. Той достигна нов връх в кариерата си като спечели златото на европейското първенство по биатлон в Минск-Раубичи (Беларус) в индивидуалната дисциплина на 20 километра. Анев направи само един пропуск при четирите си стрелби и измина трасето за 53:18.1 мин. Авансът му пред втория Тарей Бьо от Норвегия бе повече от 3 секунди. 31-годишният Красимир Анев има още в кариерата четири сребърни и четири бронзови медала. По повод ... още
Днес, 19 февруари 2019 г., стартира оперативния сбор на командващия на  Съвместното командване на силите (СКС). Темата върху която е фокусирано вниманието на участниците в сбора е „Предизвикателства при развитието на Съвместното командване на силите произтичащи от динамично променящата се среда за сигурност и ангажиментите към колективната отбрана” и е продиктувана от настъпилите стратегически промени в съвременния свят и влиянието, което те оказват върху националната ... още
На 13 и 14.02.2019 г., в конферентната зала на хотел Шипка се провежда начална планираща конференция за многонационалното разпределено компютърно подпомагано командно-щабно учение  “Balkan Bridges 2019”. По-същото време започна и начална техническа конференция за изграждане на симулационните мрежи и планираните тестове по време на учението. Форумът се проведе под ръководството на директора на учението - заместник-началникът на щаба на СКС – полковник Пламен Йорданов. ... още
Днес, 13.02.2019 г. началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, откри началната планираща конференция  за компютърно подпомагано тактико-специално учение „Преслав 2019”. В нея взеха участие офицери от Съвместното командване на силите, видовете Въоръжени сили и 68 Бригада „Специални сили”. В хода на конференцията бяха разгледани въпроси, свързани със спецификацията и планирането на учението, състава и отговорностите ... още
Командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, придружен от началника на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев, прие в Министерството на отбраната началника на дирекция „Международно военно сътрудничество“ в Главния щаб на Въоръжените сили на Френската република вицеадмирал Хенри Шрике на 5 февруари 2019 г.  В хода на срещата генерал-лейтенант Тодоров запозна накратко госта с мисията, функциите и задачите на Съвместното командване ... още