НОВИНИ
Започна националното учение с международноучастие„Strike Back 19“

Директорът на националната структура за ръководство и контрол на ученията на територията на България през м.юни генерал-майор Иван Лалов присъства днес, 07 юни 2019 г., на официалната церемония по откриването на тактическото учение с бойни стрелби „STRIKE BACK - 2019” на учебен полигон „Ново село“.

Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, той и офицер провеждащ учението прие строя с блокове на страните-участничкии приветства всички военнослужещи. Под звуците на националните химни на страните-участнички бяха издигнати националните флагове на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ  и знамето на учението „STRIKE BACK - 2019”.

На церемонията по откриването присъстваха още заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Недялко Ников, заместник-командирът на Центъра за подготовка на специалисти полковник Данчо Николов, както и старшите национални представители на страните-участнички в учението.

„Националното учение с международно участие Strike Back 2019 е едно от серията учения провеждани това лято в Югоизточна Европа с подкрепата на командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, което дава възможност за усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво“, каза в приветствието си бригаден генерал Кузмов. Той подчерта, че общите усилия на всички ще бъдат насочени към развитие на уменията на военнослужещите от армиите на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ за водене на бойни действия,  както и повишаване на оперативната съвместимост на щаба на батальона и командирите при изпълнението на съвместни задачи в многонационален мащаб.

Генерал-майор Иван Лалов отбеляза пред представители на средствата за масова информация, че на Учебен полигон „Ново село“ е развърната националната структура за ръководство и контрол, която осъществява общото ръководство и контрола на ученията на територията на страната и координира участието на Въоръжените сили в свързаните учения и структури извън територията на страната. Осъществява се  непрекъсната връзка и координация с Главна дирекция „Гранична полиция“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Агенция „Митници“, за организация на придвижването на военна техника и личен състав на територията на страната от участващите страни в ученията. Представители на 30-ти отряд за контрол на придвижването, от състава на Съвместното командване на силите, осъществяват безпрепятствено преминаване през всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

По време на официалната церемония беше организиран статичен показ на бойна техника от състава на формированията на страните-участнички.

 

ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ С БОЙНИ СТРЕЛБИ „STRIKE BACK - 2019” се провежда от 6 юни до 21 юни 2019 г. на Учебен полигон „Ново село” с участието на до 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България (38-ми механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС). В учението участват също до 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ (една механизирана рота), Албания (един пехотен взвод), Северна Македония (един пехотен взвод) и Гърция (танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка).

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров наблюдава днес, 12 юни, демонстрация на способности от формированията участващи в тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар 2019”. На учебен полигон „Ново село“ военнослужещите отработиха задачи в съвместни действия по отбрана и контраатака. Министър-председателят на Република България Бойко Борисов бе сред гостите, които уважиха с присъствието си военнослужещите от Въоръжените ... още
От 04 до 06 юни 2019 г в курортен комплекс "Боровец" се проведе Държавния военен шампионат по ориентиране. В шампионата тази година взеха участие 9 отбора от Въоръжените сили на Република България. През първия ден се проведоха състезанията в дисциплините жени и мъже индивидуално. За втора поредна година майор Атанас Пепов Овчаров от щаба на Съвместното командване на силите завоюва първото място и се изкачи на почетната стълбица. Той спечели надпреварата при мъжете с огромната ... още
Директорът на националната структура за ръководство и контрол на ученията, които се провеждат на територията на Република България, генерал-майор Иван Лалов ще присъства на официалната церемония по откриването на тактическото учение с бойни стрелби „STRIKE BACK - 2019”. Събитието ще се проведе на 07.06.2019 г. на Учебен полигон „Ново село“ и в него ще вземат участие до 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България ( 38-ми, 31-ви и 42-ри механизирани батальони и ... още
Методическо съвещание с финансовите органи от 37 военни формирования от състава на Съвместно командване на силите, под ръководството на началника на отдел „Финанси“ полковник Добромир Ангаров проведе на 30 и 31 май 2019 г. Целта на работното съвещание бе повишаване квалификацията на главните счетоводители, подобряване взаимодействието между финансовите структури и оптимизация на процеса по планиране разходване и отчет на утвърдения финансов ресурс. Акцент по време на форума беше ... още