НОВИНИ
Командващият на Съвместното командване на силите наблюдава съвместните бойни действия от учението “Strike Back 19”

Днес, 19 юни, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров присъства на деня за високопоставени гости и медии на тактическото учение с бойни стрелби „STRIKE BACK 19”.

На учебен полигон „Ново село“ подразделенията от България, САЩ, Гърция, Албания и Северна Македония демонстрираха действия на многонационален механизиран батальон при водене на отбрана в първи ешалон на механизирана бригада.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев бе сред гостите, които уважиха с присъствието си участниците в учението. 

На събитието присъстваха още началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов,  заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, той и директор на националната структура за ръководство и контрол на ученията на територията на България, началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф, д-р Венцислав Мутафчийски, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, той и офицер планиращ учението, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, той и офицер провеждащ учението, началникът на Главния щаб на Сухопътните войски на Гърция генерал-лейтенант Георгиос Камбас. Сред гостите бяха още военни аташета акредитирани в Р България, посланиците на САЩ и Гърция, генерал-адютантът на Националната гвардия на щата Масачузетс генерал-майор Гари Кииф, командирът на 4-ти армейски корпус на Гърция генерал-лейтенант Харалампос Лалдусис, командирът на 20-та бронирана дивизия генерал-майор Атониу Хаджигеоргиу, командирът на 25-та бронирана бригада бригаден генерал Георгиус Триантис, командирът на Съвместното командване на силите на Северна Македония генерал-майор Павле Арсоски, висши генерали и офицери от Българската армия, бивши командири на Сухопътните войски и представители на местната власт.

Денят за високопоставени гости започна с едноминутно мълчание в памет на загиналия при изпълнение на служебните си задължения канадски парашутист.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, приветства присъстващите и отбеляза, че по време на учението „STRIKE BACK 19” военнослужещи от пет държави - България, САЩ, Гърция, Албания и Северна Македония, тренираха заедно, споделяха опит и изградиха доверие помежду си като партньори и съюзници и усъвършенстваха своите способности по време на идивидуалната и колективната подготовка.  „Ние като военнослужещи сме подготвени да воюваме и знаем какво причинява войната – смърт, разрушение, страдание. Поради това, ние, хората в униформа, сме твърдо убедени, че дори 100 години преговори са по-добри от един ден война“, подчерта в заключение генерал-майор Попов.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев даде изключително висока оценка на учението и поздрави ръководството, всички командири и военнослужещи от страните-участнички. „Най-важното в една съвместна операция в коалиционен формат, това е добрата комуникация и взаимодействие, единно разбиране на управлението и организацията, както и общи тактики, техники и процедури. Това, което видяхме днес бе с изключителна динамика, с голяма точност, много добра координация“ изтъкна пред журналисти президентът Румен Радев.

„Това е едно от най-добрите учения през последните години. Военнослужещите демонстрираха отлична комуникация и взаимодействие“, отбеляза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и допълни, че през следващите месеци предстоят още две големи учения – „Бриз 2019“ и „Platinum Lion”.

Повече от час продължиха активните бойни действия на подразделения от България, САЩ, Гърция, Албания и Северна Македония. Демонстрирани бяха действията на многонационален механизиран батальон при водене на отбрана в първи ешалон на механизирана бригада.

Това бе кулминацията на учението Strike Back 2019 и е резултат от месеци съвместни усилия по планиране и подготовка за  изграждане на съвместни способности и оперативна съвместимост между страните-участнички и техните партньори.

В демонстрациите от българска страна участва 38-ми механизиран батальон със собствена самоходна минохвъргачна батарея и смесен противотанков взвод, самоходна артилерийска батарея от 20-ти самоходен артилерийски дивизион, всички от състава на 2-ра механизирана бригада; танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили.

От състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа взеха участие една механизирана рота въоръжена с бойна машина на пехотата М2А3 „Брадли“ и „Хамър“. Гърция участва с танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка с бойна техника в състав: танкове „Леопард-2“ и хеликоптери AH-64 “Апачи“. Албания и Северна Македония участваха с по един пехотен взвод със собствено въоръжение и бойна машина „Хамър“ осигурени от 2-ра механизирана бригада.

След демострацията бе представен статичен показ на въоръжението и бойната техника на участващите в учението военни формирования.

По-късно следобед, учението беше закрито с официална церемония. Директорът на учението полковник Недялко Ников връчи на подполковник Николай Николов, командир на 38-ми механизиран батальон и на старшите национални представители от САЩ, Гърция, Албания и Северна Македония, плакети със знака на учението от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, а на отличилите се военнослужещи от петте нации сувенири с българската азбука. Всички участници в учението „STRIKE BACK - 2019” получиха сертификати.

  Офицери от Съвместното командване на силите участваха в заключителната планираща конференция за предстоящото учение „БРИЗ 2020“, ръководена от щаба на Военнорските сили на 21.05.2020 г. Капитан I ранг Валентин Велков и капитан II ранг Мирослав ЖЕЛЯЗКОВ от СКС, съвместно с офицерите от Военноморските сили, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Командването на силите за специални операции, Висшето военноморско училище, NFIU, Постоянните военноморски групи на НАТО и ... още
Специалистите по предупреждаване и докладване от Автоматизираната информационна система (АИС) „Преслав” проведоха тренировки на 20 и 21 май 2020 г. от пунктовете за постоянна дислокация. Под ръководството на офицери от Съвместното командване на силите бяха отработени действията на органите от Автоматизираната система по осигуряването на Съвместните сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и ... още
Съвместното командване на силите проведе комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия на 13 и 14 май 2020 година под ръководството началника на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев и началника на отдел „КИС” на СКС полковник Димитър Хлебаров–директор и непосредствен ръководител на настоящата тренировка. Наред с формированията от СКС, от пунктовете за постоянна дислокация  в тренировката участваха и формирования от ... още
По инициатива на командира на 40-тия контингент на Въоръжените сили на Р България, участващ в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан полк. Светлозар Стефанов и по повод празника на храбростта и деня на Българската армия – 6 май беше подновено табло с портрети на български владетели и национални герои в българския лагер в база „Кандахар“. Тази патриотична задача бе реализирана благодарение на усилията и ентусиазма на старшина Иван Шумански, ст. сержант ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров ръководи днес, 05.05.2020 година, видеоконферентната връзка на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.    Събитието беше организирано по повод 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия от Съвместното командване на силите.  В докладите си националните командири полковник ... още
ИНТЕРВЮТА