НОВИНИ
Командващият на Съвместното командване на силите наблюдава съвместните бойни действия от учението “Strike Back 19”

Днес, 19 юни, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров присъства на деня за високопоставени гости и медии на тактическото учение с бойни стрелби „STRIKE BACK 19”.

На учебен полигон „Ново село“ подразделенията от България, САЩ, Гърция, Албания и Северна Македония демонстрираха действия на многонационален механизиран батальон при водене на отбрана в първи ешалон на механизирана бригада.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев бе сред гостите, които уважиха с присъствието си участниците в учението. 

На събитието присъстваха още началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов,  заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, той и директор на националната структура за ръководство и контрол на ученията на територията на България, началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф, д-р Венцислав Мутафчийски, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, той и офицер планиращ учението, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, той и офицер провеждащ учението, началникът на Главния щаб на Сухопътните войски на Гърция генерал-лейтенант Георгиос Камбас. Сред гостите бяха още военни аташета акредитирани в Р България, посланиците на САЩ и Гърция, генерал-адютантът на Националната гвардия на щата Масачузетс генерал-майор Гари Кииф, командирът на 4-ти армейски корпус на Гърция генерал-лейтенант Харалампос Лалдусис, командирът на 20-та бронирана дивизия генерал-майор Атониу Хаджигеоргиу, командирът на 25-та бронирана бригада бригаден генерал Георгиус Триантис, командирът на Съвместното командване на силите на Северна Македония генерал-майор Павле Арсоски, висши генерали и офицери от Българската армия, бивши командири на Сухопътните войски и представители на местната власт.

Денят за високопоставени гости започна с едноминутно мълчание в памет на загиналия при изпълнение на служебните си задължения канадски парашутист.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, приветства присъстващите и отбеляза, че по време на учението „STRIKE BACK 19” военнослужещи от пет държави - България, САЩ, Гърция, Албания и Северна Македония, тренираха заедно, споделяха опит и изградиха доверие помежду си като партньори и съюзници и усъвършенстваха своите способности по време на идивидуалната и колективната подготовка.  „Ние като военнослужещи сме подготвени да воюваме и знаем какво причинява войната – смърт, разрушение, страдание. Поради това, ние, хората в униформа, сме твърдо убедени, че дори 100 години преговори са по-добри от един ден война“, подчерта в заключение генерал-майор Попов.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев даде изключително висока оценка на учението и поздрави ръководството, всички командири и военнослужещи от страните-участнички. „Най-важното в една съвместна операция в коалиционен формат, това е добрата комуникация и взаимодействие, единно разбиране на управлението и организацията, както и общи тактики, техники и процедури. Това, което видяхме днес бе с изключителна динамика, с голяма точност, много добра координация“ изтъкна пред журналисти президентът Румен Радев.

„Това е едно от най-добрите учения през последните години. Военнослужещите демонстрираха отлична комуникация и взаимодействие“, отбеляза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и допълни, че през следващите месеци предстоят още две големи учения – „Бриз 2019“ и „Platinum Lion”.

Повече от час продължиха активните бойни действия на подразделения от България, САЩ, Гърция, Албания и Северна Македония. Демонстрирани бяха действията на многонационален механизиран батальон при водене на отбрана в първи ешалон на механизирана бригада.

Това бе кулминацията на учението Strike Back 2019 и е резултат от месеци съвместни усилия по планиране и подготовка за  изграждане на съвместни способности и оперативна съвместимост между страните-участнички и техните партньори.

В демонстрациите от българска страна участва 38-ми механизиран батальон със собствена самоходна минохвъргачна батарея и смесен противотанков взвод, самоходна артилерийска батарея от 20-ти самоходен артилерийски дивизион, всички от състава на 2-ра механизирана бригада; танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили.

От състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа взеха участие една механизирана рота въоръжена с бойна машина на пехотата М2А3 „Брадли“ и „Хамър“. Гърция участва с танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка с бойна техника в състав: танкове „Леопард-2“ и хеликоптери AH-64 “Апачи“. Албания и Северна Македония участваха с по един пехотен взвод със собствено въоръжение и бойна машина „Хамър“ осигурени от 2-ра механизирана бригада.

След демострацията бе представен статичен показ на въоръжението и бойната техника на участващите в учението военни формирования.

По-късно следобед, учението беше закрито с официална церемония. Директорът на учението полковник Недялко Ников връчи на подполковник Николай Николов, командир на 38-ми механизиран батальон и на старшите национални представители от САЩ, Гърция, Албания и Северна Македония, плакети със знака на учението от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, а на отличилите се военнослужещи от петте нации сувенири с българската азбука. Всички участници в учението „STRIKE BACK - 2019” получиха сертификати.

Главният сержант на Съвместното командване на силите старшина Петър Симеонов участва в работното посещение на главните сержанти от Националната гвардия на Тенеси, САЩ, което се проведе в периода 8 – 12 юли 2019 г. Мероприятието се провежда в България за първи път и е част от програмата за сътрудничество между Националната гвардия на щата Тенеси и Българската армия. По време на визитата бяха посетени военното формирование 28 000 – Граф Игнатиево, 68-ма бригада „Специални ... още
Kомандващият генерал-лейтенант Любчо Тодоров посрещна днес, 10.07.2019 г., в Съвместното командване на силите и награди военни медици, участвали в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали през последните шест месеца. Българският национален контингент изпълняваше задачи, свързани с  медицинското осигуряване на щаба на операцията на Европейския съюз.             Със заповед на министъра на отбраната, с ... още
„Засвидетелствам своето и на ръководството на Съвместното командване на силите уважение и благодарност, за вашия професионализъм, всеотдайността и високото чувство на отговорност, които проявявате при изпълнение на поставените задачи. Убеден съм, че вашата амбиция за успех няма да намалява с времето и активно и настойчиво ще работите за утвърждаване авторитета на Съвместното командване на силите сред Българската армия и нашите партньори в НАТО и Европейския съюз.” С тези думи на ... още
В навечерието на празникa на Съвместното командване на силите – 1 юли, във военни формирования 28860 – Г. Малина с командир полковник Димитър Хлебаров,  48940- Бургас с командир подполковник Любомир Люцканов и  22980 – София  с командир подполковник Стоян Червеняков, от състава на СКС, се проведе „Ден на отворени врати”. Формированията отвориха вратите си за ученици и преподаватели. Развърнаха се центрове за показ на въоръжение, екипировка ... още
Заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, той и директор на националната структура за ръководство и контрол на ученията на територията на България връчи, днес 20 юни, сертификати на всички военнослужещи от състава на Националната структура за ръководство и контрол на ученията проведени през месец юни на територията на Р България и Медийния център.  Националната структура за ръководство и контрол на учението беше сформирана от представители на ... още