НОВИНИ
Откри се многонационално компютърно-подпомагано и разпределено, командно-щабно учение “BALKAN BRIDGES 2019”

Днес, 30.09.2019 г. година, с тържествена церемония беше открито многонационалното, експериментално и разпределено компютърно-подпомагано командно-щабно учение “BALKAN BRIDGES 2019” в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.

«В духа на добросъседство и следвайки евроатлантическите ценности  учението цели да повиши оперативната съвместимост на Въоръжените сили на балканските държави,  да повиши техните способностите да реагират адекватно на всяка опасност и риск, свързани с регионалната сигурност». Това заяви при откриването на учението командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Той подчерта основните задачи като подобряване на взаимодействието, координацията и обмена на информация между участниците при планиране и провеждане на операции в многонационална среда, насърчаване на взаимното разбирателство и сътрудничество между всички участващи държави, сили и структури, подобряване на процедурите по управление и протичане на информацията между и в щабовете.

Това учение е платформа за тестване и интегриране на националните системи за моделиране и симулации, което ще се извърши с помощта на нашите партнъори от Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша, допълни той.

Многонационално компютърно-подпомагано и разпределено командно-щабно учение “BALKAN BRIDGES 2019” се провежда от 30 септември  до 4 октомври 2019 година в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, с участието на близо 200 военнослужещи от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Турция, както и многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, Центъра за съвместна подготовка на НАТО, Бидгошч, Полша, Щабния елемент за интегриране силите на НАТО и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. В него от българска страна участват офицери от  Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Военновъздушните сили, служба „Военна полиция”, Военномедицинска академия, Военна академия „Г. С. Раковски”, Националния военен университет „Васил Левски”.

Компютърно-подпомагано КЩУ “BALKAN BRIDGES 2019” е продължение на инициативата на Началниците на отбраната/Генералния щаб на балканските държави  е и експериментално учение за разработване и усъвършентаване на мрежата за подготовка и учения на страните от Югоизточна Европа (SEEETN).  

 

“BALKAN BRIDGES 2019” се провежда по фиктивен сценарий, с участие на две многонационални бригади, съставени от Многонационалната бригада ,,Югоизточна Европа” и военни формирования от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, и включва дейности, свързани с подготовката и воденето на операция по поддържане на мира, като част от планирана операция на НАТО. Формираните многонационални съвместни оперативни сили ще бъдат развърнати на територията на фиктивна държава, за да възстановят мира и сигурността в района.

Определени са 6 разпределени отдалечени места, локализирани във всяка от участващите нации, като основното ръководство на учението и щабовете на двете Балкански многонационални бригади, съставени от щабни офицери от всички участващи нации и щабовете на военните формирования от Северна Македония и Черна Гора ще бъдат разположени в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.        

Офицер планиращ учението е началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, офицер провеждащ учението е командващият на Съвместното командване на силите – генерал-лейтенант Любчо Тодоров, офицер ръководещ учението е бригаден генерал Валентин Кръстев – началник на щаба на СКС. Директор  и съдиректори на учението са съответно полковник Пламен Йорданов – заместник-началник на щаба на СКС, полковник Мико Бранкович от Въоръжените сили на Сърбия и полковник Булет Касъм от Въоръжените сили на Турция. Командири на двете многонационални бригади, формирани съгласно спецификацията на учението са бригаден генерал Тудорика Петраче – командир на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” – Лариса, Гърция, и полковник Любомир Вачев – командир на Центъра за подготовка на специалисти в  гр. Сливен.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Каним всички акредитирани медии да участват в деня за високопоставени гости и медии на 03.10.2019 г. от 10.00 часа в района на НВУК „Чаралица”.

За желаещите да отразят учението ще бъде осигурен служебен транспорт на 3 октомври на паркинга на храм-паметника «Св.Александър Невски» от 08.30 часа. За целта, моля до 12.00 на 2.10.2019 година да потвърдите Вашето присъствие на тел.  0889317425 или e-mail:jfc@armf.bg

 

  Офицери от Съвместното командване на силите участваха в заключителната планираща конференция за предстоящото учение „БРИЗ 2020“, ръководена от щаба на Военнорските сили на 21.05.2020 г. Капитан I ранг Валентин Велков и капитан II ранг Мирослав ЖЕЛЯЗКОВ от СКС, съвместно с офицерите от Военноморските сили, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Командването на силите за специални операции, Висшето военноморско училище, NFIU, Постоянните военноморски групи на НАТО и ... още
Специалистите по предупреждаване и докладване от Автоматизираната информационна система (АИС) „Преслав” проведоха тренировки на 20 и 21 май 2020 г. от пунктовете за постоянна дислокация. Под ръководството на офицери от Съвместното командване на силите бяха отработени действията на органите от Автоматизираната система по осигуряването на Съвместните сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и ... още
Съвместното командване на силите проведе комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия на 13 и 14 май 2020 година под ръководството началника на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев и началника на отдел „КИС” на СКС полковник Димитър Хлебаров–директор и непосредствен ръководител на настоящата тренировка. Наред с формированията от СКС, от пунктовете за постоянна дислокация  в тренировката участваха и формирования от ... още
По инициатива на командира на 40-тия контингент на Въоръжените сили на Р България, участващ в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан полк. Светлозар Стефанов и по повод празника на храбростта и деня на Българската армия – 6 май беше подновено табло с портрети на български владетели и национални герои в българския лагер в база „Кандахар“. Тази патриотична задача бе реализирана благодарение на усилията и ентусиазма на старшина Иван Шумански, ст. сержант ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров ръководи днес, 05.05.2020 година, видеоконферентната връзка на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.    Събитието беше организирано по повод 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия от Съвместното командване на силите.  В докладите си националните командири полковник ... още
ИНТЕРВЮТА