НОВИНИ
Откри се многонационално компютърно-подпомагано и разпределено, командно-щабно учение “BALKAN BRIDGES 2019”

Днес, 30.09.2019 г. година, с тържествена церемония беше открито многонационалното, експериментално и разпределено компютърно-подпомагано командно-щабно учение “BALKAN BRIDGES 2019” в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.

«В духа на добросъседство и следвайки евроатлантическите ценности  учението цели да повиши оперативната съвместимост на Въоръжените сили на балканските държави,  да повиши техните способностите да реагират адекватно на всяка опасност и риск, свързани с регионалната сигурност». Това заяви при откриването на учението командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Той подчерта основните задачи като подобряване на взаимодействието, координацията и обмена на информация между участниците при планиране и провеждане на операции в многонационална среда, насърчаване на взаимното разбирателство и сътрудничество между всички участващи държави, сили и структури, подобряване на процедурите по управление и протичане на информацията между и в щабовете.

Това учение е платформа за тестване и интегриране на националните системи за моделиране и симулации, което ще се извърши с помощта на нашите партнъори от Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша, допълни той.

Многонационално компютърно-подпомагано и разпределено командно-щабно учение “BALKAN BRIDGES 2019” се провежда от 30 септември  до 4 октомври 2019 година в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, с участието на близо 200 военнослужещи от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Турция, както и многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, Центъра за съвместна подготовка на НАТО, Бидгошч, Полша, Щабния елемент за интегриране силите на НАТО и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. В него от българска страна участват офицери от  Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Военновъздушните сили, служба „Военна полиция”, Военномедицинска академия, Военна академия „Г. С. Раковски”, Националния военен университет „Васил Левски”.

Компютърно-подпомагано КЩУ “BALKAN BRIDGES 2019” е продължение на инициативата на Началниците на отбраната/Генералния щаб на балканските държави  е и експериментално учение за разработване и усъвършентаване на мрежата за подготовка и учения на страните от Югоизточна Европа (SEEETN).  

 

“BALKAN BRIDGES 2019” се провежда по фиктивен сценарий, с участие на две многонационални бригади, съставени от Многонационалната бригада ,,Югоизточна Европа” и военни формирования от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, и включва дейности, свързани с подготовката и воденето на операция по поддържане на мира, като част от планирана операция на НАТО. Формираните многонационални съвместни оперативни сили ще бъдат развърнати на територията на фиктивна държава, за да възстановят мира и сигурността в района.

Определени са 6 разпределени отдалечени места, локализирани във всяка от участващите нации, като основното ръководство на учението и щабовете на двете Балкански многонационални бригади, съставени от щабни офицери от всички участващи нации и щабовете на военните формирования от Северна Македония и Черна Гора ще бъдат разположени в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.        

Офицер планиращ учението е началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, офицер провеждащ учението е командващият на Съвместното командване на силите – генерал-лейтенант Любчо Тодоров, офицер ръководещ учението е бригаден генерал Валентин Кръстев – началник на щаба на СКС. Директор  и съдиректори на учението са съответно полковник Пламен Йорданов – заместник-началник на щаба на СКС, полковник Мико Бранкович от Въоръжените сили на Сърбия и полковник Булет Касъм от Въоръжените сили на Турция. Командири на двете многонационални бригади, формирани съгласно спецификацията на учението са бригаден генерал Тудорика Петраче – командир на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” – Лариса, Гърция, и полковник Любомир Вачев – командир на Центъра за подготовка на специалисти в  гр. Сливен.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Каним всички акредитирани медии да участват в деня за високопоставени гости и медии на 03.10.2019 г. от 10.00 часа в района на НВУК „Чаралица”.

За желаещите да отразят учението ще бъде осигурен служебен транспорт на 3 октомври на паркинга на храм-паметника «Св.Александър Невски» от 08.30 часа. За целта, моля до 12.00 на 2.10.2019 година да потвърдите Вашето присъствие на тел.  0889317425 или e-mail:jfc@armf.bg

 

По повод честването на националния празник на Румъния - 1 декември, в база „KAF” в Кандахар, Афганистан бяха организирани поредица от спортни мероприятия, в които взеха участие военнослужещи от Румъния, САЩ, България и сборен отбор на коалиционните сили. Под ръководството на главния сержант на контингента – старши сержант Живка Попова, военнослужещите от българския военен контингент завоюваха призовите места в две от четирите дисциплини – волейбол, теглене на въже, ... още
Днес, на 3 декември 2019 година, беше подписан акта за сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 28860” – Горна Малина между полковник  Димитър Хлебаров и полковник Орлин Гърков. Актът бе утвърден от Командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Пред целия личен състав на военното формирование генерал-лейтенант Тодоров изказа своята и на ръководството на СКС благодарност към полковник Хлебаров за достойната ... още
Съвместна щабна тренировка за усъвършенстване на дейността на Съвместния оперативен център (СОЦ) с участието на военнослужещи от СКС, видовете въоръжени сили и служба „Военна полиция” се проведе на 26 и 27.11.2019 г. в НВУК „Чаралица”.  По време на щабната тренировка, под ръководството на полковник Христо Христов - началник на отдел „Операции”  в Съвместното командване на силите се отработиха въпросите по управление на съвместните сили при ... още
„Изключително важни са усилията и ролята на всеки един от Вас за поддържане на техническото състояние, безопасност, надеждност, съхранение на въоръжението и боеприпасите, още повече че през последните години все по-трудно добиваме нови образци въоръжение и техника”, каза командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, по случай празника на служба „Артилерийско въоръжение”, отбелязан на 18 ноември 2019 г. в бригада ... още
30-ти отряд за контрол на придвижването, от състава на Съвместното командване на силите отбеляза своя професионален празник и 112-та годишнина от създаването на Военнотранспортните органи на Българската армия на 12.11.2019 година в Централния военен клуб. „Приемането на Република България в НАТО изправи военнотранспортните формирования пред нови предизвикателства и задачи за решаване, предявявайки по-високи изисквания към подготовката, бойната сглобеност и тяхната оперативната ... още