НОВИНИ
Откри се многонационално компютърно-подпомагано и разпределено, командно-щабно учение “BALKAN BRIDGES 2019”

Днес, 30.09.2019 г. година, с тържествена церемония беше открито многонационалното, експериментално и разпределено компютърно-подпомагано командно-щабно учение “BALKAN BRIDGES 2019” в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.

«В духа на добросъседство и следвайки евроатлантическите ценности  учението цели да повиши оперативната съвместимост на Въоръжените сили на балканските държави,  да повиши техните способностите да реагират адекватно на всяка опасност и риск, свързани с регионалната сигурност». Това заяви при откриването на учението командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Той подчерта основните задачи като подобряване на взаимодействието, координацията и обмена на информация между участниците при планиране и провеждане на операции в многонационална среда, насърчаване на взаимното разбирателство и сътрудничество между всички участващи държави, сили и структури, подобряване на процедурите по управление и протичане на информацията между и в щабовете.

Това учение е платформа за тестване и интегриране на националните системи за моделиране и симулации, което ще се извърши с помощта на нашите партнъори от Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша, допълни той.

Многонационално компютърно-подпомагано и разпределено командно-щабно учение “BALKAN BRIDGES 2019” се провежда от 30 септември  до 4 октомври 2019 година в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, с участието на близо 200 военнослужещи от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Турция, както и многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, Центъра за съвместна подготовка на НАТО, Бидгошч, Полша, Щабния елемент за интегриране силите на НАТО и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. В него от българска страна участват офицери от  Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Военновъздушните сили, служба „Военна полиция”, Военномедицинска академия, Военна академия „Г. С. Раковски”, Националния военен университет „Васил Левски”.

Компютърно-подпомагано КЩУ “BALKAN BRIDGES 2019” е продължение на инициативата на Началниците на отбраната/Генералния щаб на балканските държави  е и експериментално учение за разработване и усъвършентаване на мрежата за подготовка и учения на страните от Югоизточна Европа (SEEETN).  

 

“BALKAN BRIDGES 2019” се провежда по фиктивен сценарий, с участие на две многонационални бригади, съставени от Многонационалната бригада ,,Югоизточна Европа” и военни формирования от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, и включва дейности, свързани с подготовката и воденето на операция по поддържане на мира, като част от планирана операция на НАТО. Формираните многонационални съвместни оперативни сили ще бъдат развърнати на територията на фиктивна държава, за да възстановят мира и сигурността в района.

Определени са 6 разпределени отдалечени места, локализирани във всяка от участващите нации, като основното ръководство на учението и щабовете на двете Балкански многонационални бригади, съставени от щабни офицери от всички участващи нации и щабовете на военните формирования от Северна Македония и Черна Гора ще бъдат разположени в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.        

Офицер планиращ учението е началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, офицер провеждащ учението е командващият на Съвместното командване на силите – генерал-лейтенант Любчо Тодоров, офицер ръководещ учението е бригаден генерал Валентин Кръстев – началник на щаба на СКС. Директор  и съдиректори на учението са съответно полковник Пламен Йорданов – заместник-началник на щаба на СКС, полковник Мико Бранкович от Въоръжените сили на Сърбия и полковник Булет Касъм от Въоръжените сили на Турция. Командири на двете многонационални бригади, формирани съгласно спецификацията на учението са бригаден генерал Тудорика Петраче – командир на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” – Лариса, Гърция, и полковник Любомир Вачев – командир на Центъра за подготовка на специалисти в  гр. Сливен.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Каним всички акредитирани медии да участват в деня за високопоставени гости и медии на 03.10.2019 г. от 10.00 часа в района на НВУК „Чаралица”.

За желаещите да отразят учението ще бъде осигурен служебен транспорт на 3 октомври на паркинга на храм-паметника «Св.Александър Невски» от 08.30 часа. За целта, моля до 12.00 на 2.10.2019 година да потвърдите Вашето присъствие на тел.  0889317425 или e-mail:jfc@armf.bg

 

Български военнослужещи от щаба на Съвместното командване на силите и Мобилната КИС, под ръководството на полковник Веселин Василев – заместник-началник на отдел „КИС”, участват в международното комуникационно-информационното учение "CETATEA 19", което се провежда от 9 до 18 октомври 2019 в гр. Ръснов Румъния. Учението е двустепенно и статично за осигуряване на оперативна и технологична съвместимост между системите за командване, управление, комуникации, ... още
„Ние имаме нужда да се опознаем един с друг, преди да имаме нужда един от друг. Това отново, категорично заяви командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по време на церемонията по закриване на учението днес, 04.10.2019 г. , на Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.  Тези думи се превърнаха не само в мото на учението, но те се затвърдиха и с положителните резултати от съвместните усилия по време на петдневното ... още
Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F), заминава днес 4 октомври, за участие в едно от най-мащабните учения на Алианса през 2019 година за сертифициране на щабовете на НАТО в NRF 2020  – „TRIDENT JUPITER 2019” в Кралство Норвегия. Учението ще се проведе в района на Съвместния военен център на НАТО (Joint Warfare Centre – JWC), гр. Ставангер  за времето от 11.10. до 15.11.2019 година. ... още
„Постигнахме основната цел на учението, което беше и негово мото – преди да търсим необходимостта от взаимопомощ, да се познаваме“. Това каза днес, 3 октомври, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, на заключителния етап на учението „Balkan Bridges - 2019“, което се проведе в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той отбеляза, че ученията от този тип спестяват ресурси, защото с използването на ... още