НОВИНИ
За пореден път група от националния мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) ще участва в операция „Решителна подкрепа“ на НАТО в Афганистан

Днес, 08 януари 2020 година, във района на Мобилната КИС, от състава на Съвместното командване на силите, бе проведена тържествена церемония по изпращането на група от националния мобилен  комуникационно-информационен модул (DCM-F) за участие в операцията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров прие строя и приветства военнослужещите, като изрази увереността на командването, че Групата за комуникационно-информационна поддръжка е много добре подготвена и успешно ще изпълни задачите си по време на мисията, ще надгради извоювания авторитет сред коалиционни партньори.  

„Уверен съм, че след проведената сериозна  подготовка на национално и съюзно ниво през изминалата 2019 година, както и благодарение на натрупания до момента опит от участие в предишни мисии и учения, личният състав от Националния мобилен модул по КИС е готов за изпълнение на поставените му задачи в операцията „Решителна подкрепа” на НАТО в Афганистан“, заяви генерал-лейтенант Тодоров.

Към заминаващите военнослужещи приветствие  поднесе и командирът на Мобилната КИС полковник Орлин Гърков, който им пожела здраве, успешно изпълнение на поставените задачи и достойно да представят националния мобилен  комуникационно-информационен модул, Мобилната КИС, Съвместното командване на силите и Република България. 

Командващия на Съвместното командване на силите връчи сертификат за готовност на контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане  „Решителна подкрепа” в Афганистан  на командира на групата капитан Ивайло Мараченски.

“През изминалите три месеца ние положихме неимоверни усилия, за да можем да потвърдим, че се чувстваме подготвени, силно мотивирани и уверени в себе си, че можем не само да изпълним поставените задачи, но на първо място да защитим името на страната и Българската армия”, заяви в отговор капитан Мараченски.

Групата е в състав от девет военнослужещи, от които 2 са жени и ще изпълнява задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията за период от 6  месеца.

Поредното трето участие на групата в тази операция /предходните са през 2014 и 2015 год./ е във връзка с поетите ангажименти от Република България пред групата на НАТО по КИС и в изпълнение на Решение № 615 от 17.10.2019 г.. на Министерски съвет на Р България.

На тържествената церемония присъстваха началникът на отдел КИС в Съвместното командване на силите полковник Димитър Хлебаров, кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов и директорът на  Средно училище „Христо Ботев”–Горна Малина господин  Нако Наков.

 

С решение на Министерски съвет на Република България № 282/05 май 2011 г. е обявено разполагането на първата структура на НАТО в Р България – национален мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) в района на военно формирование 28860 - Горна Малина. Същият, като формирование от силите на НАТО, е в състава на 2 свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. DCM е структура осъществяваща комуникационно-информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения.

 Приятелска среща по волейбол между спортните отбори на Мобилна КИС и служба “Военна полиция” се проведе на 23.01.2020 г. в “Арена - Горна Малина”. Срещата беше организирана от председателя на спортния клуб майор Даниел Димчев, под ръководството на командира на формированието полк. Орлин Гърков и със съдействието на бригаден генерал Борислав Сертов - директор на служба “Военна полиция”. Спортната среща се осъществи с любезната подкрепа на община Горна ... още
„Грижата за хората е най-важната задача, защото те са най-ценния капитал, с който разполагаме“. Това каза командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Тодоров, днес 23.01.2020 година,  по повод отбелязването на 130-тата годишнина от създаването на структурите по личен състав в Българската армия. Кадрите[1] решават всичко. Приоритетна задача остава попълването на некомплекта с личен състав, особено на ... още
„Три основни големи международни учения се открояват в календара на Съвместното командване на силите през 2019 година: „BLACK SEA/BALKAN REGIONAL EXERCISES 2019”, „BALKAN BRIDGES 2019“, „NAPLES BLUEPRINT 2019”. Участието на офицери от СКС в процеса на планиране и провеждане на различни международни учения допринесе за повишаване на техните умения за работа в международна среда, издигане авторитета на Българската армия и подобряване на оперативната ... още
Днес, 9 януари 2020 година, командващият на Съвместното командване силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров посрещна и награди националния командир на българския  контингент в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово през последната една година. В изпълнение на заповед на министъра на отбраната с награден знак и грамота за участие в мисия беше награден подполковник Тодор Колев от военно формирование 32990 – Пловдив, който изпълняваше длъжността национален командир на ... още