НОВИНИ
За пореден път група от националния мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) ще участва в операция „Решителна подкрепа“ на НАТО в Афганистан

Днес, 08 януари 2020 година, във района на Мобилната КИС, от състава на Съвместното командване на силите, бе проведена тържествена церемония по изпращането на група от националния мобилен  комуникационно-информационен модул (DCM-F) за участие в операцията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров прие строя и приветства военнослужещите, като изрази увереността на командването, че Групата за комуникационно-информационна поддръжка е много добре подготвена и успешно ще изпълни задачите си по време на мисията, ще надгради извоювания авторитет сред коалиционни партньори.  

„Уверен съм, че след проведената сериозна  подготовка на национално и съюзно ниво през изминалата 2019 година, както и благодарение на натрупания до момента опит от участие в предишни мисии и учения, личният състав от Националния мобилен модул по КИС е готов за изпълнение на поставените му задачи в операцията „Решителна подкрепа” на НАТО в Афганистан“, заяви генерал-лейтенант Тодоров.

Към заминаващите военнослужещи приветствие  поднесе и командирът на Мобилната КИС полковник Орлин Гърков, който им пожела здраве, успешно изпълнение на поставените задачи и достойно да представят националния мобилен  комуникационно-информационен модул, Мобилната КИС, Съвместното командване на силите и Република България. 

Командващия на Съвместното командване на силите връчи сертификат за готовност на контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане  „Решителна подкрепа” в Афганистан  на командира на групата капитан Ивайло Мараченски.

“През изминалите три месеца ние положихме неимоверни усилия, за да можем да потвърдим, че се чувстваме подготвени, силно мотивирани и уверени в себе си, че можем не само да изпълним поставените задачи, но на първо място да защитим името на страната и Българската армия”, заяви в отговор капитан Мараченски.

Групата е в състав от девет военнослужещи, от които 2 са жени и ще изпълнява задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията за период от 6  месеца.

Поредното трето участие на групата в тази операция /предходните са през 2014 и 2015 год./ е във връзка с поетите ангажименти от Република България пред групата на НАТО по КИС и в изпълнение на Решение № 615 от 17.10.2019 г.. на Министерски съвет на Р България.

На тържествената церемония присъстваха началникът на отдел КИС в Съвместното командване на силите полковник Димитър Хлебаров, кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов и директорът на  Средно училище „Христо Ботев”–Горна Малина господин  Нако Наков.

 

С решение на Министерски съвет на Република България № 282/05 май 2011 г. е обявено разполагането на първата структура на НАТО в Р България – национален мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) в района на военно формирование 28860 - Горна Малина. Същият, като формирование от силите на НАТО, е в състава на 2 свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. DCM е структура осъществяваща комуникационно-информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения.

  Офицери от Съвместното командване на силите участваха в заключителната планираща конференция за предстоящото учение „БРИЗ 2020“, ръководена от щаба на Военнорските сили на 21.05.2020 г. Капитан I ранг Валентин Велков и капитан II ранг Мирослав ЖЕЛЯЗКОВ от СКС, съвместно с офицерите от Военноморските сили, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Командването на силите за специални операции, Висшето военноморско училище, NFIU, Постоянните военноморски групи на НАТО и ... още
Специалистите по предупреждаване и докладване от Автоматизираната информационна система (АИС) „Преслав” проведоха тренировки на 20 и 21 май 2020 г. от пунктовете за постоянна дислокация. Под ръководството на офицери от Съвместното командване на силите бяха отработени действията на органите от Автоматизираната система по осигуряването на Съвместните сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и ... още
Съвместното командване на силите проведе комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия на 13 и 14 май 2020 година под ръководството началника на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев и началника на отдел „КИС” на СКС полковник Димитър Хлебаров–директор и непосредствен ръководител на настоящата тренировка. Наред с формированията от СКС, от пунктовете за постоянна дислокация  в тренировката участваха и формирования от ... още
По инициатива на командира на 40-тия контингент на Въоръжените сили на Р България, участващ в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан полк. Светлозар Стефанов и по повод празника на храбростта и деня на Българската армия – 6 май беше подновено табло с портрети на български владетели и национални герои в българския лагер в база „Кандахар“. Тази патриотична задача бе реализирана благодарение на усилията и ентусиазма на старшина Иван Шумански, ст. сержант ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров ръководи днес, 05.05.2020 година, видеоконферентната връзка на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.    Събитието беше организирано по повод 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия от Съвместното командване на силите.  В докладите си националните командири полковник ... още
ИНТЕРВЮТА