НОВИНИ
„Грижата за хората е основна задача, защото те са най-ценния капитал, с който разполагаме“

„Грижата за хората е най-важната задача, защото те са най-ценния капитал, с който разполагаме“. Това каза командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Тодоров, днес 23.01.2020 година,  по повод отбелязването на 130-тата годишнина от създаването на структурите по личен състав в Българската армия.

Кадрите[1] решават всичко. Приоритетна задача остава попълването на некомплекта с личен състав, особено на войнишките длъжности. За СКС и неговите структури този въпрос е най-наболял, поради специфичните длъжности и изискванията за тяхното заемане, особено в областта на КИС и логистиката, което води до по-висок процент на некомплект в сравнение с другите структури, добави генерал-лейтенант Тодоров.

Той изказа благодарност на специалистите по личен състав за всеотдайната и лоялна работа и подчерта, че те трябва да генерират идеи за мотивация, механизми за повишаване на възнагражденията, администриране на процеса на квалификация и преквалификация на личния състав и затова те трябва да бъдат високо подготвени.

„Днес, когато армията ни се утвърждава, като активен и достоен партньор в НАТО, все по-отговорна е ролята на структурите по личния състав, които полагат всички усилия за подготовката и мотивацията на кадрите, отговарящи на изискванията на световните стандарти и готови да устоят на предизвикателствата на времето, в което живеем“, каза в приветствието си към гостите на тържеството началникът на отдел „Личен състав“ на Съвместното командване на силите полковник Юлиан Иванов.

Във връзка с празника и за постигнати високи резултати при изпълнение на функционалните си задължения от министъра на отбраната, началника на отбраната и командващия на Съвместното командване на силите, генерал-лейтенант Тодоров връчи награди на военнослужещи и цивилни служители от отдел „Личен състав“ на СКС и от структурите по личен състав на подчинените военни формирования.  

         

С Указ № 9 от 23 януари 1890 г. княз Фердинанд създава мобилизационно отделение в Щаба на войската, което е първообраз на днешните структури по личния състав.

Организационно-щатното изграждане на армията и част от въпросите по окомплектоването са приоритет на строевото, а по-късно и на строево-инспекторското отделение в канцеларията на военното министерство.

Мобилизационното отделение почти неотменно е в състава на Щаба на армията.

Двете отделения структурно се обединяват през 1910 година в организационно-строево отделение със строева и мобилизационна секция и така просъществуват до демобилизацията през 1918 година.

Ограниченията наложени от Ньойския договор прекъсват развитието на органите, занимаващи се с организационно-щатното развитие на армията и мобилизацията. През 1938 година в Щаба на армията отново е създаден организационно-мобилизационен отдел, а през 1942 година – организационно-строеви мобилизационен.

Днес структурите по личния състав активно участват във организационното изграждане и комплектуването с личен състав на военните формирования и контингентите от състава на Българската армия, участващи в операции и мисии извън територията на страната.[1] Военнослужещи и цивилни служители

 

  Офицери от Съвместното командване на силите участваха в заключителната планираща конференция за предстоящото учение „БРИЗ 2020“, ръководена от щаба на Военнорските сили на 21.05.2020 г. Капитан I ранг Валентин Велков и капитан II ранг Мирослав ЖЕЛЯЗКОВ от СКС, съвместно с офицерите от Военноморските сили, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Командването на силите за специални операции, Висшето военноморско училище, NFIU, Постоянните военноморски групи на НАТО и ... още
Специалистите по предупреждаване и докладване от Автоматизираната информационна система (АИС) „Преслав” проведоха тренировки на 20 и 21 май 2020 г. от пунктовете за постоянна дислокация. Под ръководството на офицери от Съвместното командване на силите бяха отработени действията на органите от Автоматизираната система по осигуряването на Съвместните сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и ... още
Съвместното командване на силите проведе комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия на 13 и 14 май 2020 година под ръководството началника на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев и началника на отдел „КИС” на СКС полковник Димитър Хлебаров–директор и непосредствен ръководител на настоящата тренировка. Наред с формированията от СКС, от пунктовете за постоянна дислокация  в тренировката участваха и формирования от ... още
По инициатива на командира на 40-тия контингент на Въоръжените сили на Р България, участващ в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан полк. Светлозар Стефанов и по повод празника на храбростта и деня на Българската армия – 6 май беше подновено табло с портрети на български владетели и национални герои в българския лагер в база „Кандахар“. Тази патриотична задача бе реализирана благодарение на усилията и ентусиазма на старшина Иван Шумански, ст. сержант ... още
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров ръководи днес, 05.05.2020 година, видеоконферентната връзка на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.    Събитието беше организирано по повод 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия от Съвместното командване на силите.  В докладите си националните командири полковник ... още
ИНТЕРВЮТА