НОВИНИ
20 години Оперативен архив на Българската армия

„Без вашата ежедневна професионална дейност няма как да узнаем за миналото, за да вървим напред към бъдещето. Организацията на работа в архивите е изключително важна, а резултатът от вашата дейност е още по-ценен и полезен за всички.” Това каза в приветствието си началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, по повод 20-та годишнина от създаването на Оперативния архив на Българската армия. Той поздрави личният състав от името на командващия на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров и благодари на военнослужещите и цивилни служители за техния професионализъм и за това, че формированието е уникално не само за СКС, но и за Българската армия.

 „През тези 20 години от съществуването си, Оперативният архив е променял своята структура, но не е променял задачите си – да извършва всички дейности, свързани с архивните документи в Българската армия. Към 01.03.2020г. в архивохранилищата на четирите звена от архива, се съхраняват 163 331 архивни единици, групирани във 683 фонда.” Това подчерта началникът на оперативния архив подполковник Васил Ангелов.

„Архивите са част от културното наследство и източник на информация. Архивистите са тези, които спасяват миналото от забрава, подреждайки го в нещо като портфолио за бъдещите поколения“, допълни той. 

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм  и отговорност в служебната дейност със заповед на командващия на Съвместното командване на силите бяха отличени с предметни  награди и грамоти военнослужещи и цивилни служители от Оперативния архив.

 В знак на признателност и заслуги за изграждането и развитието на архива през годините подполковник Ангелов връчи грамоти на бившите началници на Архива - полковник Илия Дейков, полковник Станчо Станчев, подполковник Георги Стоянов.

Приветствие към личния състав поднесе и полк. Илия Дейков, който изтъкна, че Оперативният архив на Българската армия е единствената културна институция в Българската армия. С удовлетвореност той разказа, как в началото на новото хилядолетие, въпреки опитите за унищожаване на архива на БА като структура, те са успели да съхранят традициите и да продължат неговата дейност.

Сред гостите на тържеството бяха командири на военни формирования и началници на отдели от СКС, офицери от СКС, СВ и ВВС.

  

Със заповед на министъра на отбраната № 005 от 7 февруари 2000 г. се обявява създаването, считано от 01.03.2000 г. на “Оперативен архив на Българската армия”  като самостоятелна структура извън  Отдел VIII, пряко подчинена на Заместник-началника на ГЩ на БА по операциите. На основание заповед на началника на Генералния щаб на Българската армия № 048/02.03.2000 г. Оперативния архив на БА е със статут на отдел от комплекта на Генералния щаб на БА. С писмо № 0406/0025/06.06.2000 г. на Председателя на Главно управление на архивите при Министерски съвет на Оперативния архив на Българската армия е потвърден статута на учрежденски архив.

От 2011 година,  Оперативният архив на Българската армия е военно формирование на тактическо ниво, подчинено на Съвместното командване на силите за организация и провеждане на всички дейности, свързани с архивните документи в Българската армия.

Личният състав на транспортния батальон в Бургас, с командир подполковник Любомир Люцканов, от състава на бригада „Логистика“ на Съвместното командване на силите, със самочувствие и заслужена гордост посреща своя 20-годишен юбилей. Формированието е създадено на 01.04.2000 г. в град Варна, като част от състава на Командването на материално – техническото осигуряване” под наименованието „Втори полк за придвижване и транспортиране”.  До края на м. ... още
На 30 март 2020 г., при спазването на заповяданите мерки за предотвратяване разпространението на вируса COVID, на летище Пловдив се проведе церемония по изпращането 40-ия контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията  на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. На церемонията, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов поздрави заминаващите военнослужещи и им благодари за активността и високата дисциплина по време на ... още
Комисии от военнослужещи от Съвместното командване на силите извършиха сертифицирането на 40-я контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан за времето от 10.03. до 12.03.2020 г. Сертифицирането на Националния елемент, рота за охрана и щабни офицери се извърши в Единния център за подготовка на специалисти - Плевен, от комисия с председател полковник Антон Гачев – ... още
18 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България започнаха своето участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Ротацията на българския контингент се извърши под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Христо Христов - началник на отдел „Операции” в първата седмица на м. март 2020 г. Посланикът на България в Косово Христо Гуджев и част от състава на посолството също посетиха базата на ... още
Военнослужещите от 39-я контингент от Въоръжените сили на Република България и Националният мобилен модул по КИС, участващи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Кабул и Кандахар, Афганистан “Решителна подкрепа” отбелязаха тържествено 142-та годишнина от Освобождението на България. В словото си  по случай 3-ти март националният командир за Кабул полковник Мирослав Маринов, запозна гостите с историята, културата и националните традиции на Република ... още