НОВИНИ
Българските военнослужещи в Кабул и Кандахар отбелязаха националния празник на България - 3 март

Военнослужещите от 39-я контингент от Въоръжените сили на Република България и Националният мобилен модул по КИС, участващи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Кабул и Кандахар, Афганистан “Решителна подкрепа” отбелязаха тържествено 142-та годишнина от Освобождението на България.

В словото си  по случай 3-ти март националният командир за Кабул полковник Мирослав Маринов, запозна гостите с историята, културата и националните традиции на Република България, а заместник-командващият на мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан “Решителна подкрепа” генерал-лейтенант Джил Хил поздрави българските военнослужещи с националния празник.

На тържеството присъстваха още бригаден генерал Франк Шлосер, заместник-началник на щаба по прехода, бригаден генерал Николоз Джанжгава, заместник на заместник-началника на щаба по сигурност на силите/Съвместно командване по трансформация на силите – Афганистан, бригаден генерал Уилям Тейлър, началник на отдел “Група от съветници за министерствата - министерство на отбраната, началници на отдели, старши националните представители и военнослужещи, участващи в мисията.

Военнослужещите се включиха и в традиционния крос на командира на операцията, който този път беше в чест на националните празници на Република България и Естония. В спортното събитие участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбърг, старшият представител на НАТО за Афганистан сър Никълъс Кей и командващият на операцията генерал Остин Скот Милър.

По повод празника българските военнослужещи в Кабул раздадоха на участниците в кроса рекламни тениски и шапки със символите – националното знаме и  българският лъв.

След като прие строя на контингента дислоциран в Кандахар, националния командир, полковник Красимир Горанов произнесе слово за историческата значимостта на празника, героизма и завета на българското опълчение към съвременните военнослужещи.

Гости на тържеството бяха командира на командване „Юг”, полковник Тревор Бреденкамп, началника на щаба на командване „Юг”, полковник Джеймс Мъри, националния командир на румънския контингент, полковник полковник Юлиан-Мариан Кожухару, началника на военна болница РОЛЯ 3, капитан 1 ранг Мигел Кубано и командира на батальон за защита на силите, подполковник Джейсън Уейни.

По случай празника за отлично изпълнение на функционалните си задължения и постигнати високи резултати бяха наградени военнослужещи от контингента.

 

Комисия от Съвместното командване на силите, с председател полковник Юлиян Петров – началник на отдел „Съвместна подготовка” на СКС, провери степента на подготовка, уменията и способностите на командния и личния състав за изпълнение на задачи по време на предстоящата мисия и постави оценка „БОЕГОТОВ” на бойните способности на Националния елемент, Ротата за охрана и щабните офицери от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО за ... още
„Можете да се гордеете, че активно участвахте в мисията на НАТО в Афганистан, и допринесохте за придобиването на безценен опит и рутина за бъдещото доразвиване и усъвършенстване на способностите за осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка, както на Националния модул, така и на Българската армия като цяло.   Тази мисия бе изпитание за духа и волята ви. В условията на усложнената от пандемията COVID обстановка показахте висока дисциплинираност и професионализъм, ... още
Военнослужещите от групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F), се завърнаха днес 29 юли 2020 г. след поредното си успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.  В усложнената ситуация на световна пандемия, която не подмина и Афганистан, групата за КИП с командир капитан Ивайло Мараченски, изпълняваше задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията ... още
  На 22.07.2020 г., под ръководството на началника на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев се проведе работна среща за координиране на мероприятията по съвместната подготовка във въоръжените сили през учебната 2021 г. Освен офицери от Съвместното командване на силите (СКС), в мероприятието участваха представители на командванията на видовете въоръжени сили, Съвместното командване на специалните операции, дирекция „Операции и ... още
Четирима медицински специалисти получиха признание за достойно и успешно изпълнените задачите си по време на мисията на Европейския съюз в Мали. Военните медици бяха приветствани от командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, който от името на министъра на отбраната и началника на отбраната благодари за проявения висок професионализъм и чувство на отговорност по време на мисията.  Със заповед на министъра на отбраната с медали  и плочка за ... още
СКС В МЕДИИТЕ