НОВИНИ
Българските военнослужещи в Кабул и Кандахар отбелязаха националния празник на България - 3 март

Военнослужещите от 39-я контингент от Въоръжените сили на Република България и Националният мобилен модул по КИС, участващи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Кабул и Кандахар, Афганистан “Решителна подкрепа” отбелязаха тържествено 142-та годишнина от Освобождението на България.

В словото си  по случай 3-ти март националният командир за Кабул полковник Мирослав Маринов, запозна гостите с историята, културата и националните традиции на Република България, а заместник-командващият на мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан “Решителна подкрепа” генерал-лейтенант Джил Хил поздрави българските военнослужещи с националния празник.

На тържеството присъстваха още бригаден генерал Франк Шлосер, заместник-началник на щаба по прехода, бригаден генерал Николоз Джанжгава, заместник на заместник-началника на щаба по сигурност на силите/Съвместно командване по трансформация на силите – Афганистан, бригаден генерал Уилям Тейлър, началник на отдел “Група от съветници за министерствата - министерство на отбраната, началници на отдели, старши националните представители и военнослужещи, участващи в мисията.

Военнослужещите се включиха и в традиционния крос на командира на операцията, който този път беше в чест на националните празници на Република България и Естония. В спортното събитие участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбърг, старшият представител на НАТО за Афганистан сър Никълъс Кей и командващият на операцията генерал Остин Скот Милър.

По повод празника българските военнослужещи в Кабул раздадоха на участниците в кроса рекламни тениски и шапки със символите – националното знаме и  българският лъв.

След като прие строя на контингента дислоциран в Кандахар, националния командир, полковник Красимир Горанов произнесе слово за историческата значимостта на празника, героизма и завета на българското опълчение към съвременните военнослужещи.

Гости на тържеството бяха командира на командване „Юг”, полковник Тревор Бреденкамп, началника на щаба на командване „Юг”, полковник Джеймс Мъри, националния командир на румънския контингент, полковник полковник Юлиан-Мариан Кожухару, началника на военна болница РОЛЯ 3, капитан 1 ранг Мигел Кубано и командира на батальон за защита на силите, подполковник Джейсън Уейни.

По случай празника за отлично изпълнение на функционалните си задължения и постигнати високи резултати бяха наградени военнослужещи от контингента.

 

Личният състав на транспортния батальон в Бургас, с командир подполковник Любомир Люцканов, от състава на бригада „Логистика“ на Съвместното командване на силите, със самочувствие и заслужена гордост посреща своя 20-годишен юбилей. Формированието е създадено на 01.04.2000 г. в град Варна, като част от състава на Командването на материално – техническото осигуряване” под наименованието „Втори полк за придвижване и транспортиране”.  До края на м. ... още
На 30 март 2020 г., при спазването на заповяданите мерки за предотвратяване разпространението на вируса COVID, на летище Пловдив се проведе церемония по изпращането 40-ия контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията  на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. На церемонията, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов поздрави заминаващите военнослужещи и им благодари за активността и високата дисциплина по време на ... още
Комисии от военнослужещи от Съвместното командване на силите извършиха сертифицирането на 40-я контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан за времето от 10.03. до 12.03.2020 г. Сертифицирането на Националния елемент, рота за охрана и щабни офицери се извърши в Единния център за подготовка на специалисти - Плевен, от комисия с председател полковник Антон Гачев – ... още
18 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България започнаха своето участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Ротацията на българския контингент се извърши под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Христо Христов - началник на отдел „Операции” в първата седмица на м. март 2020 г. Посланикът на България в Косово Христо Гуджев и част от състава на посолството също посетиха базата на ... още