НОВИНИ
Сертификацията на 40-я национален контингент за участие в мисията в Афганистан приключи успешно

Комисии от военнослужещи от Съвместното командване на силите извършиха сертифицирането на 40-я контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан за времето от 10.03. до 12.03.2020 г. Сертифицирането на Националния елемент, рота за охрана и щабни офицери се извърши в Единния център за подготовка на специалисти - Плевен, от комисия с председател полковник Антон Гачев – началник на сектор „Сертификация и поуки от практиката” в Съвместното командване на силите /СКС/, а Екипа от съветници беше сертифициран в НВУ „Васил Левски” - Велико Търново от комисия с председател подполковник Валери Игнатов – главен експерт в сектор „Сертификация и поуки от практиката” на СКС.

Сертифицирането на контингента се проведе, съгласно утвърдения план от командващия на Съвместното командване на силите в три основни фази.

В първата фаза (статична) комисиите извършиха проверка на документите и екипировката в пунктовете за постоянна дислокация (заповеди и разпореждания от старшата инстанция и от формированието, отговарящо за подготовката, програмите за непосредствена подготовка, разписания и разчети на часовете, дневници за отчитане на подготовката, протоколи от проведените изпити, заявки за логистично осигуряване на контингента и др.).

Във втората (динамична) фаза се извърши оценяване на военнослужещите в рамките на тактическо-специално учение на тема „ Организация на охрана, работа на контролно-пропускателен пункт и патрулиране в международна база”. Оценяването се извърши съгласно изискванията на НАТО по CREVAL за оценяване на бойните способности на формирование.

В третата фаза „Разбор, анализ и изготвяне на официален доклад” председателят на комисията полковник Гачев направи кратък разбор на сертификацията пред личния състав на контингента като обяви оценките в 5-те оценявани области: подготовка, операции, поддръжка, КИС и администрация и даде крайна оценка на формированията „Боеготов”. В рамките на три дни след сертификацията беше изготвен и основния доклад.

 

Национален командир на контингента е полковник Светлозар Стефанов от дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната. Командир на ротата е капитан Христо Върбанов от военно формирование 42800 – гр. Плевен. Ротата за охрана ще изпълнява задачи в база „Летище Кандахар”, свързани с контрол на трафика на автомобили и хора, охрана и патрулиране в определената зона за отговорност на летището и др. Екипът от съветници ще изпълняват своите задължения по съветване на Афганистанската армия в областта на разузнаването, гражданско-военното сътрудничество, инженерното и логистично осигуряване  и КИС.

 

Личният състав на транспортния батальон в Бургас, с командир подполковник Любомир Люцканов, от състава на бригада „Логистика“ на Съвместното командване на силите, със самочувствие и заслужена гордост посреща своя 20-годишен юбилей. Формированието е създадено на 01.04.2000 г. в град Варна, като част от състава на Командването на материално – техническото осигуряване” под наименованието „Втори полк за придвижване и транспортиране”.  До края на м. ... още
На 30 март 2020 г., при спазването на заповяданите мерки за предотвратяване разпространението на вируса COVID, на летище Пловдив се проведе церемония по изпращането 40-ия контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията  на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. На церемонията, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов поздрави заминаващите военнослужещи и им благодари за активността и високата дисциплина по време на ... още
18 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България започнаха своето участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Ротацията на българския контингент се извърши под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Христо Христов - началник на отдел „Операции” в първата седмица на м. март 2020 г. Посланикът на България в Косово Христо Гуджев и част от състава на посолството също посетиха базата на ... още
Военнослужещите от 39-я контингент от Въоръжените сили на Република България и Националният мобилен модул по КИС, участващи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Кабул и Кандахар, Афганистан “Решителна подкрепа” отбелязаха тържествено 142-та годишнина от Освобождението на България. В словото си  по случай 3-ти март националният командир за Кабул полковник Мирослав Маринов, запозна гостите с историята, културата и националните традиции на Република ... още