НОВИНИ
Видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница по повод 6 май

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров ръководи днес, 05.05.2020 година, видеоконферентната връзка на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.  

 Събитието беше организирано по повод 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия от Съвместното командване на силите.

 В докладите си националните командири полковник Светлозар Стефанов (Афганистан), полковник Пламен Петков (Босна и Херцеговина), подполковник Стоян Червеняков (Косово), старши лейтенант Тодор Солаков (Мали) подчертаха, че българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и дават своя принос за успеха на операциите.

 Националните командири изразиха своята благодарност към политическото и военно ръководство на министерството на отбраната и Съвместното командване на силите за подкрепата при разрешаване на проблеми от всякакъв характер и отправиха пожелания към колегите си в България за здраве, благополучие, успехи и много празнично настроение.

 „Мисията ви е тежка,  но вие изпълнявате задачите си по достоен начин. Благодаря за организацията и дисциплината по време на карантинния период преди заминаването.  В тази обстановка повече от всякога ни е нужен висок дух. Организирайте дейността на контингента, така че целият личен състав да се върне жив и здрав. Ние вярваме във вас”, подчерта в обръщението си към националния командир в Афганистан адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната изрази добрата оценка на военното ръководство за изпълняваните с професионализъм задачи на българския контингент в Афганистан.

Поздравления по повод предстоящите празници и благодарност от името на министъра на отбраната и началника на отбраната за успешно и достойно изпълнените задачи получиха и националните командири на контингентите в Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

Пожелавам ви приятно и безопасно посрещане на Деня на храбростта и Празника на Българската армия, много здраве, късмет и успешна мисия, допълни той в обръщението си към българските военнослужещи.

„Нека Свети Георги ви закриля“, с тези думи генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави българските военнослужещи с празника. От името на ръководството на Съвместното командване на силите и от свое име им пожела здраве, много сили, бодрост и самочувствие за успешно завършване на мисиите зад граница.

  Офицери от Съвместното командване на силите участваха в заключителната планираща конференция за предстоящото учение „БРИЗ 2020“, ръководена от щаба на Военнорските сили на 21.05.2020 г. Капитан I ранг Валентин Велков и капитан II ранг Мирослав ЖЕЛЯЗКОВ от СКС, съвместно с офицерите от Военноморските сили, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Командването на силите за специални операции, Висшето военноморско училище, NFIU, Постоянните военноморски групи на НАТО и ... още
Специалистите по предупреждаване и докладване от Автоматизираната информационна система (АИС) „Преслав” проведоха тренировки на 20 и 21 май 2020 г. от пунктовете за постоянна дислокация. Под ръководството на офицери от Съвместното командване на силите бяха отработени действията на органите от Автоматизираната система по осигуряването на Съвместните сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и ... още
Съвместното командване на силите проведе комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия на 13 и 14 май 2020 година под ръководството началника на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев и началника на отдел „КИС” на СКС полковник Димитър Хлебаров–директор и непосредствен ръководител на настоящата тренировка. Наред с формированията от СКС, от пунктовете за постоянна дислокация  в тренировката участваха и формирования от ... още
По инициатива на командира на 40-тия контингент на Въоръжените сили на Р България, участващ в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан полк. Светлозар Стефанов и по повод празника на храбростта и деня на Българската армия – 6 май беше подновено табло с портрети на български владетели и национални герои в българския лагер в база „Кандахар“. Тази патриотична задача бе реализирана благодарение на усилията и ентусиазма на старшина Иван Шумански, ст. сержант ... още
ИНТЕРВЮТА