НОВИНИ
Националният мобилен модул по КИС на НАТО участва в симулационно учение на НАТО

Група от Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) от състава на 2-ри Свързочен батальон на Групата за КИС на НАТО участва в симулационното учение на Силите за отговор на НАТО „Stand Up – Thracians Standing 2020“, за времето от 1 до 27 юли 2020 г. Учението се планира от командира на Групата за КИС на НАТО генерал-майор Волганг Ренер и се провежда от команидра на 2-ри Свързочен батальон подполковник Робърт Топър. Непосредствен ръководител e командирът на Националния мобилен модул по КИС на НАТО – майор Калоян Стоянов.

Целта на учението е да симулира активиране и застъпване в дежурство на Силите за отговор на НАТО  на DCM-F, по врeме на което да се потвърди и изготви оценка за готовността на DCM-F за изпълнение на поставените задачи от ръководството на учението.

За участие в учение от подобен характер сред останалите шест национални модула на 2-ри Свързочен батальон на НАТО е определен българският мобилен модул, което е оценка за професионализма на личния състав в областта на мобилните стратегически комуникации на НАТО. Цялостното планиране на придвижването, подготвянето на комуникационната техника и изпълнението на задачите в дежурство е извършена от командира на Националния мобилен модул майор Калоян Стоянов.  

В изпълнение на първия етап от учението, за два дни, групата от 25 военнослужещи, с пълния набор от комуникационно-информационна и сателитна техника извърши марш с 11 товарни и леки автомобила по маршрут от Горна Малина до щаба на 2-ри Свързочен батальон на НАТО във военна база - Грацанизе, Италия.

С пристигането си в базата само за ден, българските военнослужещи успяват да устроят лагер и развърнат комуникационно-информационен възел (КИВ) за предоставяне на комуникационни услуги на крайните потребители в учението. Допълнително четирима военнослужещи от състава на модула участват в специализирана тренировка с друга радио-сателитна техника използвана по време на дежурството. На следващия ден, за 36 часа след активирането, DCM-F изграждат и каналите за пренос на класифицирана информация.  

В ежедневния си доклад до командира на КИС Групата на НАТО, командирът на 2-ри Свързочен батальон на НАТО подполковник Топър е определил българският модул за най-добре подготвения от всички шест модула в батальона. Българският DCM-F e успял да развърне в пълен обем поверената им техника за двойно по-кратко време от поставения срок. Работата на модула в щаба на 2-ри Свързочен батальон на НАТО продължава, като се очаква той да се завърне в България в края на месеца.

Националният мобилен модул по КИС (DCM-F) е първото формирование на НАТО, сформирано на територията на Република България, като с решение № 282/05.05.2011 г. на Министерския съвет е обявено разполагането му в района на военно формирование 28860 – Горна Малина от състава на Съвместното командване на силите.

Модулът, като формирование от структурата на НАТО е в състава на 2-ри свързочен батальон (2NSB) към групата на НАТО по КИС (NCISG). DCM е формирование за осъществяване на комуникационно – информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения.  Съгласно плановете на NCISG и решения на Министерския съвет на Република България, до сега DCM-F е участвал в три ротации по три месеца (с до 15 военнослужещи) в операцията ACTIVE FENCE през 2014 – 2016 г. и в две ротации от шест месеца (с до 18 военнослужещи) в операцията на НАТО RESOLUTE SUPPORT през 2015 – 2016 г.  и 2020 г. в Ислямска Република Афганистан.

 

  • 14 март 2014 г. - получена първата комуникационно-информационна и автомобилна техника от Алианса;
  • 2015 - получена комуникационно–информационна техника от последно поколение в НАТО;
  • 2014, 2015, и 2016 – участие в мисии на НАТО в Република Турция;
  • 2016, 2018, 2020 - участие в мисии на НАТО в ИР Афганистан;
  • 2018 – участие в учението на НАТО TRIDENT JUPITER в Република Гърция;
  • 2017, 2019 – участие в едни от най-мащабните учения на НАТО STEADFAST COBALT (Литва) и TRIDENT JUPITER (Норвегия);

 

“Добре дошли на родна земя! Вие успешно изпълнихте задачите си по време на мисията и успяхте да надградите извоювания авторитет сред коалиционни партньори.“ Това каза днес, 18 септември, командващия на Съвместното командване нас силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров при посрещането на 40-ия български военен контингент, участващ в  мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан, което се състоя на летище София. „В ... още
На  17.09.2020 г., командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров участва във виртуалната церемония по повод декларирането на първоначални оперативни способности от Съвместното командване на силите-Норфолк (JFC-NF). Тържеството бе домакинствано от командващия вицеадмирал Андрю Луис от Военноморските сили на САЩ) и неговият заместник контраадмирал  Сър Андрю Бетън от Кралските военноморски сили на Великобритания. “На тази церемония ... още
Тържествена церемония по връчване на медали за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” на 40-я национален военен контингент се проведе в района на летище Кандахар в Афганистан. Командирът на командване „Юг“ бригаден генерал Майкъл Ийстман изказа благодарността на командването към личния състав от 40-ия контингент за отличното изпълнение на задачите по осигуряване сигурността в базата и изрази увереност, че военнослужещите от следващия военен контингент ... още
Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 167 вакантни войнишки длъжности във военни формирования от състава на Съвместното командване на силите. Кандидатите за конкурса за военна служба трябва да подадат заявление до съответния командир на военното формирование, както и необходимите документи чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянен адрес в срок до 16.10.2019 г. включително. Конкурсът ще се проведе по график в периода ... още
Националният военен учебен комплекс ,,Чаралица” отбелязва  днес,  21 август 2020 г., своя празник. „Тридесет и девет години са време, респектиращо с натрупания от вас опит, обем от изпълнявани задачи и степен на подготовка.  През тези години,  вие се утвърдихте като уникален и единствен  център за тестване и развитие на системите за симулации в Българската армия, способен да провежда обучение, подготовка и тренировка на щабове и военнослужещи от ... още
СКС В МЕДИИТЕ