НОВИНИ
Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) се завърна от поредното си участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“

Военнослужещите от групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F), се завърнаха днес 29 юли 2020 г. след поредното си успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.

 В усложнената ситуация на световна пандемия, която не подмина и Афганистан, групата за КИП с командир капитан Ивайло Мараченски, изпълняваше задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията “Решителна подкрепа” и изграждането и поддръжката на видео-телеконферентната комуникация и преносната кабелна среда. Капитан Мараченски изпълняваше и длъжността началник на секция "Планиране и операции" в командната група на операцията.

 За отличното си представяне и постигнатите високите резултати военнослужещите от DCM-F бяха наградени с грамоти от командващият на операцията генерал Остин Скот Милър и от заместник-началникът на щаба на операцията полковник Арон Френч

        

Това е трето поредно участие на българските военнослужещи от DCM-F в Афганистан, за което получават изключително високи оценки за своя професионализъм и работа от  Групата на НАТО по КИС към Върховното главно командване на обединените сили в Европа /SHAPE/ и от щаба на Втори свързочен батальон на НАТО, в чието подчинениe е DCM-F.

С решение № 615 от 17.10.2019 г. на Министерския съвет на Република България, от януари 2020 г., група от 9 военнослужещи от състава DCM-F участва в операцията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „РЕШИТЕЛНА ПОДКРЕПА”, като изпълнява задачи по комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията в гр. Кабул до 29 юли 2020 г.

  По утвърдена от командващия на Съвместното командване на силите програма, преди началото на участието си в мисията групата премина подготовката на територията на Република България и Кралство Норвегия за периода  от 07.10.2019 г. до 10.12.2019 г, която завърши със сертификация от комисия на Съвместното командване на силите.

 Съгласно чл.72, ал.2 от Закона за отбраната и въоръжените сили, командващия на Съвместното командване на силите организира и осъществява национален контрол, административното и логистично и осигуряване и транспортирането на Националния мобилен комуникационно-информационен модул.

  Командир на групата е капитан Ивайло Иванов МАРАЧЕНСКИ – заместник-командир на DCM-F.

  Капитан МАРАЧЕНСКИ е роден на 29 март 1987 г. в гр. Ловеч.

Завършил е Националния военен университет „Васил Левски “ през 2011 г. със специалност „Военни комуникационни системи“. Капитан МАРАЧЕНСКИ заема последователно различни длъжности в Мобилната КИС и националния мобилен модул за КИС и през 2018 г. е назначен за Заместник-командир на Националния  мобилен модул по КИС на НАТО (DCM) в Мобилна комуникационно-информационна система.

Завършил е множество курсове в областта на комуникационно-информационните системи. Владее английски и немски език на много добро ниво. Капитан Мараченски има богат практически опит в сферата комуникациите придобит чрез участието му в операцията на НАТО в Афганистан през 2013 и 2015 година, както и в множеството международни и национални учения, в които националния мобилен модул по КИС е неизменен участник.

 Награждаван е с множество отличия от министъра на отбраната, началника на отбраната, командващия на Съвестното командване на силите. 

Националният мобилен комуникационно-информационен модул е формирование за осъществяване на комуникационно – информационна поддръжка на щабовете на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения. (DCM-F) е част от  състава на 2 свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС, със седалище в Италия. Като формирование от структурата на НАТО Модулът е в състава на 2-ри свързочен батальон (2-nd NATO Signal Battalion) към групата на НАТО по КИС (NCISG).

 Националният мобилен модул по КИС (DCM-F) е първото формирование на НАТО, сформирано на територията на Република България, като с решение № 282/05.05.2011 г. на Министерския съвет е обявено разполагането му в района на военно формирование 28860 – Горна Малина от състава на Съвместното командване на силите.

 Процесът по създаването му  започва през месец  май 2011 г. с Решение  на Министерски съвет на Република България.

  През 2012 г., със заповед на министъра на отбраната е назначена работна група, която под ръководството и дейното участие на офицери от Съвместното командване на силите, изготвя проект за споразумение между страната домакин и НАТО.

  През м.март 2014 г. е получена първата комуникационно– информационна и автомобилна техника от Алианса, а през 2015 и комуникационно – информационна техника от последно поколение в НАТО.        

През 2014, 2015, и 2016 модулът участва в мисии на НАТО в Република Турция, а през 2016, 2018 участва в мисиите на НАТО в Ислямска Република Афганистан. През същата година участва в учението на НАТО TRIDENT JUPITER в Република Гърция а през 2017 и 2019 в едни от най-мащабните учения на НАТО STEADFAST COBALT (Литва) и TRIDENT JUPITER (Норвегия).

 Повишаването на професионалната подготовка на личния състав от DCM-F по съвременни цифрови комуникации и информационни технологии за развръщане и поддържане на комуникационно-информационното оборудване на НАТО е една от основните задачи на модула. За учебната 2019 година беше планирана и проведена специализирана подготовка и обучение на 30 военнослужещите от DCM-F в училището на НАТО по КИС (NATO CIS School – NCISS) в Латина, Италия, в Оберамергау, Германия и в Оейраш, Португалия, в CIS Support and Sustainment Centre в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия и в щаба на 2-ри Свързочен батальон на НАТО (2NSB) в Грацанизе, Неапол, Италия.

 Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Модула участва в годишното сертификационно учение на силите за отговор на с висока степен на готовност на НАТО–„STEADFAST COBALT 2019” за времето от 24.04.2019 г. до 06.06.2019 г., в Букурещ, Република Румъния, както и в едно от най-мащабните учения на Алианса за 2019 година за сертифициране на щабовете на НАТО застъпващи в дежурство като сили за отговор на НАТО през 2020 г.–“TRIDENT JUPITER 2019” в Ставангер, Кралство Норвегия, за времето от 04.10.2019 г. до 23.11.2019 г.

“Добре дошли на родна земя! Вие успешно изпълнихте задачите си по време на мисията и успяхте да надградите извоювания авторитет сред коалиционни партньори.“ Това каза днес, 18 септември, командващия на Съвместното командване нас силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров при посрещането на 40-ия български военен контингент, участващ в  мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан, което се състоя на летище София. „В ... още
На  17.09.2020 г., командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров участва във виртуалната церемония по повод декларирането на първоначални оперативни способности от Съвместното командване на силите-Норфолк (JFC-NF). Тържеството бе домакинствано от командващия вицеадмирал Андрю Луис от Военноморските сили на САЩ) и неговият заместник контраадмирал  Сър Андрю Бетън от Кралските военноморски сили на Великобритания. “На тази церемония ... още
Тържествена церемония по връчване на медали за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” на 40-я национален военен контингент се проведе в района на летище Кандахар в Афганистан. Командирът на командване „Юг“ бригаден генерал Майкъл Ийстман изказа благодарността на командването към личния състав от 40-ия контингент за отличното изпълнение на задачите по осигуряване сигурността в базата и изрази увереност, че военнослужещите от следващия военен контингент ... още
Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 167 вакантни войнишки длъжности във военни формирования от състава на Съвместното командване на силите. Кандидатите за конкурса за военна служба трябва да подадат заявление до съответния командир на военното формирование, както и необходимите документи чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянен адрес в срок до 16.10.2019 г. включително. Конкурсът ще се проведе по график в периода ... още
Националният военен учебен комплекс ,,Чаралица” отбелязва  днес,  21 август 2020 г., своя празник. „Тридесет и девет години са време, респектиращо с натрупания от вас опит, обем от изпълнявани задачи и степен на подготовка.  През тези години,  вие се утвърдихте като уникален и единствен  център за тестване и развитие на системите за симулации в Българската армия, способен да провежда обучение, подготовка и тренировка на щабове и военнослужещи от ... още
СКС В МЕДИИТЕ