НОВИНИ
Церемония по посрещане на Групата за КИП от състава на националния мобилен модул по КИС (DCM-F)

„Можете да се гордеете, че активно участвахте в мисията на НАТО в Афганистан, и допринесохте за придобиването на безценен опит и рутина за бъдещото доразвиване и усъвършенстване на способностите за осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка, както на Националния модул, така и на Българската армия като цяло.

  Тази мисия бе изпитание за духа и волята ви. В условията на усложнената от пандемията COVID обстановка показахте висока дисциплинираност и професионализъм, свидетелство за което са и високите оценки получени от командващият на операцията генерал Остин Скот Милър и от заместник-началникът на щаба на операцията полковник Арон Френч.”

 С тези думи, днес 04.08.2020 г., командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров приветства завърналите се от участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” (Resolute Support) в Афганистан, военнослужещи от Групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС (DCM-F). Тържествената церемония се проведе във военно формирование 28860-Горна Малина с посрещане на бойното знаме на формированието и слово на командира на Мобилната КИС – полковник Орлин Гърков.

  „Обръщам се към военнослужещите завърнали се от Афганистан за да им благодаря за високото и достойно представяне на родината ни зад граница и между страните партньори от НАТО. За мен, като командир, е много важно, че всички се завърнаха живи и здрави в домовете си за радост на семействата и всички нас”, подчерта в словото си полковник Гърков и поздрави с „добре дошли на родна земя” военнослужещите от Групата.

 „Преди почти седем месеца, точно на този плац и на тази трибуна дадох обещание, че ще дадем всичко от себе си, за да изпълним в пълен обем поставените ни задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка в щаба на мисията на НАТО в Афганистан Решителна подкрепа, като по този начин защитим името на Българската Армия. Смея уверено да потвърдя, че тези мои думи бяха спазени. Атестат за това са и високите оценки, които ни бяха поставени лично от командващия на операцията в Афганистан Генерал Милър.”, каза командирът на Групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС (DCM-F) капитан Ивайло Мараченски. Той изказа благодарност на ръководството на Съвместното командване на силите за цялостната подкрепа по време на подготовката, осигуряването и ежедневната поддръжката по време на мисията.

 Основна задача на българските специалисти от DCM-F бе свързана с изпълнението на задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията “Решителна подкрепа” и изграждането и поддръжката на видео-телеконферентната комуникация и преносната кабелна среда.

За успешното приключване на мисията и изпълнените в пълен обем задължения и задачи военнослужещите от модула бяха наградени от името на министъра на отбраната и от командващия на Съвместното командване на силите. Наградите връчи генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

 Отец Георги отслужи благодарствен молебен за благополучното приключване на мисията и завръщане на нашите военнослужещи.

 На церемонията присъстваха още офицери от СКС, кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, и военнослужещи от Мобилната КИС.

 

“Добре дошли на родна земя! Вие успешно изпълнихте задачите си по време на мисията и успяхте да надградите извоювания авторитет сред коалиционни партньори.“ Това каза днес, 18 септември, командващия на Съвместното командване нас силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров при посрещането на 40-ия български военен контингент, участващ в  мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан, което се състоя на летище София. „В ... още
На  17.09.2020 г., командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров участва във виртуалната церемония по повод декларирането на първоначални оперативни способности от Съвместното командване на силите-Норфолк (JFC-NF). Тържеството бе домакинствано от командващия вицеадмирал Андрю Луис от Военноморските сили на САЩ) и неговият заместник контраадмирал  Сър Андрю Бетън от Кралските военноморски сили на Великобритания. “На тази церемония ... още
Тържествена церемония по връчване на медали за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” на 40-я национален военен контингент се проведе в района на летище Кандахар в Афганистан. Командирът на командване „Юг“ бригаден генерал Майкъл Ийстман изказа благодарността на командването към личния състав от 40-ия контингент за отличното изпълнение на задачите по осигуряване сигурността в базата и изрази увереност, че военнослужещите от следващия военен контингент ... още
Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 167 вакантни войнишки длъжности във военни формирования от състава на Съвместното командване на силите. Кандидатите за конкурса за военна служба трябва да подадат заявление до съответния командир на военното формирование, както и необходимите документи чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянен адрес в срок до 16.10.2019 г. включително. Конкурсът ще се проведе по график в периода ... още
Националният военен учебен комплекс ,,Чаралица” отбелязва  днес,  21 август 2020 г., своя празник. „Тридесет и девет години са време, респектиращо с натрупания от вас опит, обем от изпълнявани задачи и степен на подготовка.  През тези години,  вие се утвърдихте като уникален и единствен  център за тестване и развитие на системите за симулации в Българската армия, способен да провежда обучение, подготовка и тренировка на щабове и военнослужещи от ... още
СКС В МЕДИИТЕ