НОВИНИ
45 години Мобилна КИС

На 01.10.2020 г. Мобилна КИС отбеляза 45 години от създаването на военното формирование.

„Отбелязвайки своя празник, Вие с право може да се гордеете, че в бойния строй служат високо подготвени военнослужещи и цивилни служители, които със своя висок професионализъм, отговорност и компетентност допринасят за утвърждаването на престижа на подчиненото Ви военно формирование. Поздравявайки ви с празника, желая на Вас и целия личен състав здраве и късмет, упоритост и воля за постигане на нови житейски и професионални успехи!” Това се казва в поздравителния адрес на командващия на Съвместното командване на силите към личния състав на Мобилна КИС.

Тържественото честване започна с посрещане на бойното знаме на формированието и слово на командира на Мобилна КИС – полковник Орлин Гърков.

За проявен висок професионализъм и за постигнати отлични резултати със заповед на командира на Мобилна КИС бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от формированието.

Мероприятието се проведе при стриктно спазване на мерките за защита от „COVID-19“.

Формированието е наследник на славните традиции на 62-ра свързочна бригада, която е сформирана на базата на 62 свързочен полк и 63 свързочен полк на 1.10.1975 г. с пункт за дислокация с. Горна Малина. Бригадата е първото съединение в свързочни войски на Българската Армия. Считано от 01.07.2011 г. 62-ра полева опорна комуникационна мрежа се реорганизира в Мобилна комуникационна и информационна система. (МКИС).

През 2005 г. със заповед на началника на Генералния щаб на Българската армия, за празник на формированието е определен 1 октомври – датата, на която е сформирано формированието през 1975 г.

 Днес, мисията на Мобилната комуникационна и информационна система е е да осигурява комуникационно-информационна поддръжка на СКС в процеса на командване и управление по трите мисии на Въоръжените сили на страната. 

 Ежегодно формированието участва в многонационални учения като: Saber Guardian 2017, Cetatea 2018 и 2019, Black Sea Balkan Regional Exercises 2019, Балкански мостове 2019 и други.

С Указ 239/01.10.1975 г. и заповед на министъра на отбраната от 1975 г., последвана от заповед на Началника на управление „Свързочни войски” - ГЩ  от същата година на базата на 62 и 63 свързочни полкове е сформирана 62 свързочна бригада. От 2011 г. военното формирование е реорганизирано в Мобилна комуникационно-информационна система и е включено в състава на Съвместното командване на силите.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров на официална церемония днес, 9 юни 2021 г., връчи сертификати за готовност за участие в колективната отбрана на НАТО на командирите на 31-ва и 181-ва група майор Ангел Стефанов и майор Венцислав Венциславов, от състава на 30-ти отряд за контрол на придвижването. Той поздрави военнослужещите с успешната сертификация и благодари за перфектно изпълнените задачи. “Вие за пореден път демострирахте ... още
На зенитния полигон  'Шабла" с откриваща церемония бе даден старт на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“, като част от серията учения „Defender Europe 2021“ В него участват повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на България и САЩ. Директор на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Същевременно се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО - ЗРВ и авиация с участието ... още
Командващият  на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров присъства на деня за демонстриране на способности на Националното тактическо учение с бойни стрелби с международно участие "Strike Back 21", което се проведе на полевия учебен полигон "Корен" край Хасково. Заключителния етап на учението бе наблюдавано от Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министъра  на отбраната Георги Панайотов, началника на ... още
На 1 юни – Международния ден на детето се проведе Ден на отворените врати във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите. В днешния ден, ученици от СУ „Христо Ботев“ – с. Горна Малина, НУ „Христо Ботев“ – гр. Елин Пелин и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Доганово посетиха Мобилната комуникационно-информационна система и се запознаха с изложената на показ комуникационно-информационна, автомобилна техника и ... още
Днес, 31 май, на учебен полигон „Ново село“ се проведе деня за демонстриране на способности пред  високопоставени гости и медии на тактическото учение с бойни стрелби   „Balkan Sentinel 21”.  Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов бе сред гостите, които уважиха с присъствието си участниците в учението.   На събитието присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант ... още
СКС В МЕДИИТЕ