НОВИНИ
45 години Мобилна КИС

На 01.10.2020 г. Мобилна КИС отбеляза 45 години от създаването на военното формирование.

„Отбелязвайки своя празник, Вие с право може да се гордеете, че в бойния строй служат високо подготвени военнослужещи и цивилни служители, които със своя висок професионализъм, отговорност и компетентност допринасят за утвърждаването на престижа на подчиненото Ви военно формирование. Поздравявайки ви с празника, желая на Вас и целия личен състав здраве и късмет, упоритост и воля за постигане на нови житейски и професионални успехи!” Това се казва в поздравителния адрес на командващия на Съвместното командване на силите към личния състав на Мобилна КИС.

Тържественото честване започна с посрещане на бойното знаме на формированието и слово на командира на Мобилна КИС – полковник Орлин Гърков.

За проявен висок професионализъм и за постигнати отлични резултати със заповед на командира на Мобилна КИС бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от формированието.

Мероприятието се проведе при стриктно спазване на мерките за защита от „COVID-19“.

Формированието е наследник на славните традиции на 62-ра свързочна бригада, която е сформирана на базата на 62 свързочен полк и 63 свързочен полк на 1.10.1975 г. с пункт за дислокация с. Горна Малина. Бригадата е първото съединение в свързочни войски на Българската Армия. Считано от 01.07.2011 г. 62-ра полева опорна комуникационна мрежа се реорганизира в Мобилна комуникационна и информационна система. (МКИС).

През 2005 г. със заповед на началника на Генералния щаб на Българската армия, за празник на формированието е определен 1 октомври – датата, на която е сформирано формированието през 1975 г.

 Днес, мисията на Мобилната комуникационна и информационна система е е да осигурява комуникационно-информационна поддръжка на СКС в процеса на командване и управление по трите мисии на Въоръжените сили на страната. 

 Ежегодно формированието участва в многонационални учения като: Saber Guardian 2017, Cetatea 2018 и 2019, Black Sea Balkan Regional Exercises 2019, Балкански мостове 2019 и други.

С Указ 239/01.10.1975 г. и заповед на министъра на отбраната от 1975 г., последвана от заповед на Началника на управление „Свързочни войски” - ГЩ  от същата година на базата на 62 и 63 свързочни полкове е сформирана 62 свързочна бригада. От 2011 г. военното формирование е реорганизирано в Мобилна комуникационно-информационна система и е включено в състава на Съвместното командване на силите.

30-ти отряд за контрол на придвижването, с командир подполковник Иван Петров отбелязва днес, 12 ноември, своя професионален празник и 113 години от създаването на военнотранспортните органи на Българската армия. В поздравлението си  към личния състав, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров изрази, от свое име и от името на ръководството на СКС уважение и благодарност към неуморния труд, неизчерпаемата енергия и професионализма на ... още
Командирът на Втори свързочен батальон на НАТО подполковник Робърт Топър посети  Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) на 26 и 27 октомври 2020 година. Подполковник Топър беше посрещнат от командира на DCM-F майор Калоян Стоянов, като двамата обсъдиха подготовката и участието на българските военнослужещи в предстоящите учения и операции на НАТО през следващата година.  Поводът за визитата бе провеждащото се на територията на пункта за постоянна дислокация на DCM-F, ... още
Ротно тактико-специално учение на тема „Действие на военното формирование по оказване на логистична поддръжка на компонентите на Съвместните сили в хода на операцията за защита на териториалната цялост и осигуряване провеждането на съюзна операция” се проведе в района на военно формирование 48940 – Бургас на 21 и 22 октомври 2020 г. Проверка и оценката на бойните способности на формированието, декларирано за участие в колективната отбрана на НАТО беше извършена от комисия ... още
Във връзка с провеждания от Съвместното командване на силите конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина, обявен със заповед на министъра на отбраната № ОХ-669/19.08.2020 г., Ви уведомяваме, че времето за провеждане на конкурса от 09.11.2020 г. до 13.11.2020 г. се променя за периода от  07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. включително. Структурите на Централното военно окръжие до ... още
Курс за обучение на експерти по ЯХБЗ от Българската армия и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, организиран от Съвместното командване на силите, се проведе с любезното домакинство на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE).  Обучението беше планирано във връзка с проектите за модернизация във Въоръжените сили на Република България с цел осигуряване на оперативна и ... още
СКС В МЕДИИТЕ