НОВИНИ
50 години - 242 база за снабдяване с ГСМ, специални течности и техническо имущество за ГСМ

Базата осигурява половината от оборота на горивата в Българската армия

     „От името на ръководството на Съвместното командване на силите изразявам нашата воинска благодарност за вашия неуморен труд и всеотдайност за поддържането и усъвършенстването на базата през годините. Петдесет години са време, респектиращо с натрупания от вас опит, обем от изпълнявани задачи и степен на подготовка. 

   Въпреки малкия личен състав, вие успешно се справяте с приемането, съхраняването, поддържането и осигуряването на военните формирования от Българската армия с горива и смазочни материали, специални течности и техническо имущество за ГСМ. Без съмнение, вие осигурявате половината от оборота на горивата, необходими за военните формирования от Българската армия”. Това отбеляза в приветствието си заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, по случай 50-та годишнина от създаването на военното формирование, на 1 октомври 2020 година, в Брацигово.

      Желая на всички вас, здраве и късмет, упоритост и воля за постигане на нови житейски и професионални успехи, допълни той.

      Началникът на базата - майор Пламен Коцев с гордост сподели пред строя на формированието и всички гости, че през годините личният състав със своя труд и професионализъм, успява да поддържа инфраструктурата и района на базата в състояние позволяващо качествено и в срок изпълнение на мисията си, както и на допълнително поставените задачи. За последните десет години са били извършени ремонти на складове и хранилища, съоръжение на ГСМ, административната сграда, не на последно място е бил възстановен стола за хранене на личния състав, в който се предлага вкусна и разнообразна топла храна. До края на годината предстои извършването на още един ремонт на хранилище и едно съоръжение за съхранение на ГСМ. Доверието, уважението и разбирателството са в основата на успехите на военното формирование, подчерта майор Коцев.

        По случай Празника и за постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм, усърдие и отговорност в служебната си дейност, със заповед на командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Лалов връчи предметни награди на началника на базата майор Пламен Коцев, старши лейтенант Адриян Кочев и старшина Лазар Христов,  и грамоти на двама военнослужещи и трима цивилни служители.   

       На тържеството присъстваха още командирът на бригада „Логистика“ полковник Марин Маринов, кметът на община Брацигово госпожа Надежда Казакова и началникът на Регионална служба „Пожарна безопасност”, гр. Пещера главен инспектор Димитър Миразчиев, началници на логистични формирования от състава на бригада „Логистика”: подполковник Румен Монов - началник на военно формирование 24350, Кочово, подполковник Ангел Петров - началник на военно формирование 52370, Негушево, подполковник Ангел Ангелов - началник на военно формирование 42610, Козарско, майор Димитър Димитров  - началник на военно формирование 42700, Сливен, майор Иван Рунтев - началник на военно формирование 24510, София, майор Мирослав Близнаков -  началник на складов район Осетеново към военно формирование 24 350, Кочово.

 

        Създадена през 1970 година като „242-ри централен склад за ГСМ”, подчинен на Тила на армията, днес базата достойно посреща своята 50-та годишнина.

        Инфраструктурата на базата е изградена за периода от 1962 г. до 1970 г. по предложение на полковник Васил Димитров родом от с. Розово, община Брацигово. Преподчинявана многократно на различни формирования от Сухопътни войски, от  2011 година „База за снабдяване с ГСМ, СТ и ТИ за ГСМ”, пряко подчинено на бригада „Логистика”.

      От създаването си до есента на 2001 г. в поделението са били обучавани наборни военнослужещи за „специалисти по ГСМ”, като последния набор е уволнен на 08.10.2001 г.

       През годините от построяването на формированието до момента, началници на военното формирование са били:

  1. Подполковник Иван Асенов КЪНЧЕВ – от 1966 – до 1982 г.
  2. Майор Константин Георгиев КОСТОВ – от 1982 г. до 1988 г.
  3. Подполковник Петър Ангелов КОСТАДИНОВ – от 1988 г. до 1990 г.
  4. Подполковник Петър Светославов КАРАНИКОЛОВ – от 1990 г. до 1998 г.
  5. Майор Васил Иванов НЕНЧЕВ – от 1998 г. до 2000 г.
  6. Майор Дамян Петров КОСТАДИНОВ – от 2000 г. до 2001 г.
  7. Подполковник Ангел Иванов ВЛАДОВ – от 2001 г. до 2003 г.
  8. Подполковник Ненко Дойнов НЕНКОВ – от 2003 г. до 2004 г.
  9. Майор Валентин Георгиев ИВАНОВ – от 2004 г. до 2009 г.
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров на официална церемония днес, 9 юни 2021 г., връчи сертификати за готовност за участие в колективната отбрана на НАТО на командирите на 31-ва и 181-ва група майор Ангел Стефанов и майор Венцислав Венциславов, от състава на 30-ти отряд за контрол на придвижването. Той поздрави военнослужещите с успешната сертификация и благодари за перфектно изпълнените задачи. “Вие за пореден път демострирахте ... още
На зенитния полигон  'Шабла" с откриваща церемония бе даден старт на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“, като част от серията учения „Defender Europe 2021“ В него участват повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на България и САЩ. Директор на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Същевременно се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО - ЗРВ и авиация с участието ... още
Командващият  на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров присъства на деня за демонстриране на способности на Националното тактическо учение с бойни стрелби с международно участие "Strike Back 21", което се проведе на полевия учебен полигон "Корен" край Хасково. Заключителния етап на учението бе наблюдавано от Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министъра  на отбраната Георги Панайотов, началника на ... още
На 1 юни – Международния ден на детето се проведе Ден на отворените врати във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите. В днешния ден, ученици от СУ „Христо Ботев“ – с. Горна Малина, НУ „Христо Ботев“ – гр. Елин Пелин и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Доганово посетиха Мобилната комуникационно-информационна система и се запознаха с изложената на показ комуникационно-информационна, автомобилна техника и ... още
Днес, 31 май, на учебен полигон „Ново село“ се проведе деня за демонстриране на способности пред  високопоставени гости и медии на тактическото учение с бойни стрелби   „Balkan Sentinel 21”.  Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов бе сред гостите, които уважиха с присъствието си участниците в учението.   На събитието присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант ... още
СКС В МЕДИИТЕ