СКС В МЕДИИТЕ
Интервю на генерал–майор Златко Златев - вестник „Българска армия” – 29 април 2015 г.

ОЧИ В ОЧИ

 

Генерал-майор Златко Златев:

 

Спецсилите минават към нас, градим разузнавателен център

 

Съвместното командване на силите увеличава своите възможности, казва ВРИД командващ на СКС генерал-майор Златко Златев

 

 

- Г-н генерал-майор, сега, когато ръководите СКС, намирате ли време за полети?

- Трябва да летя, да. Макар че сега е малко по-трудно. Но все пак по време на експерименталните стрелби на Шабла и Балчик имах възможност да се включа, тъй като това е един нов вид подготовка. Трябваше да се направят полети с летци от авиобазата в Крумово. После се проведоха самостоятелни полети. Така че – да, имах тази възможност.

- Обществото ви познава като генерала, който от въздуха се бори с бедствията и спасява хора...

- Доста хора спасихме, доста хора обучихме в Крумово.

- Кое е по-трудно за вас – полетите над потопи и пожари, или да ръководите една такава голяма система като СКС?

- СКС и 24-а авиобаза са коренно различни. Все пак в Крумово стъпките, които съм направил, са от старши пилот до командир на авиобаза - постепенно, в продължение на 20 години, непрекъснато съм се развивал. Нещата са ставали плавно.

Докато в СКС, и то - като ВРИД командващ, за тези 4 месеца осъзнах колко много неща има в БА, различни от авиацията. И колко са важни и едните, и другите. СКС е голяма организация, изключително важна структура на оперативно ниво. Така че нещата са много различни и същевременно - много интересни!

- Кои постижения на СКС през последната година бихте отличили като най-значими за цялата БА?

- На сегашната длъжност съм от 21 февруари тази година. СКС е един много добре работещ щаб, перфектно структуриран, с много подготвени командващи, зам.-командващи, началник-щабове преди аз да заема този пост.

Всички началници на отдели и на сектори са изключително високо подготвени теоретично и практически. Така че за мен беше лесно встъпването в длъжността. Получих необходимата подкрепа от всички, за което им благодаря.

Сред по-важните събития през 2014-а и до средата на 2015-бих отличил завършването на мисията ИСАФ в Афганистан в края на 2014 г. В нея за 12 години участваха над 9000 български военнослужещи в 27 контингента. В края на миналата година в страната бяха върнати 20 единици техника и 140 тона материални средства.

Важно формирование като националния мобилен комуникационно-информационен модул на НАТО, което е в състава на СКС, миналата година имаше възможност да участва в две мисии. В операцията на НАТО „Active fence” в Турция се включиха 14 военнослужещи на две ротации. Същият модул на 12 юли ще се присъедини към операцията „Решителна подкрепа” в Афганистан, като ще осигурява комуникациите в щаба в Кабул.

През миналата година БА участва много успешно при оказване на помощ на населението. В проведените 154 спасителни акции действаха над 100 формирования, повече от 1600 военнослужещи и над 400 единици техника.

Ще спомена и едно командно-щабно учение – „Съвместна поддръжка 2014”, в което участваха повече от 500 души от СКС, 130 единици бойна и специална техника. Най-важното е, че беше развърнат район за приемане и временно настаняване на формирования на НАТО при активиране на чл. 5 от Вашингтонския договор.

- Как протича българското участие в международните операции?

- БА участва в 9 мисии в чужбина. От тях 3 са на НАТО, 5 – на ЕС и една – на ООН. Най-голямо е участието в „Решителна подкрепа” в Афганистан, къдетоимаме 110 военнослужещи. Както казах, там очакваме от 12 юли да се включат още 18 военнослужещи от модула за развръщане на КИС.

В мисията в Косово участваме с 10 военнослужещи. Български морски офицер служи на борда на флагманския кораб на постоянната военноморската група на НАТО  (Standing NATO Maritime Group 2). 

 В операции на ЕС участваме с 19 военнослужещи. Десет са в Босна и Херцеговина, а трима -  в Грузия.

По един военнослужещ имаме във военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратските действия край бреговете на Сомалия, - „Аталанта” и в европейската военнополицейска мисия в Афганистан. Четирима лекари са на мисия в Мали. В операцията на ООН в Либерия участваме с двама военни наблюдатели.

- Ще има ли промяна в мястото на СКС в системата на БА, след като бъде приета Програмата за развитие на отбранителните способности?

- Не се предвижда промяна. СКС си остава на същото оперативно ниво. Редуцира се щатът, особено на допълнителното разписание на длъжностите, с немалък брой позиции. Но искам да благодаря и на началника на отбраната и на дирекция „Управление на човешките ресурси”, че приеха нашите аргументи и намаляване на допълнителните бройки беше значително по-малко от предвиденото.

Към СКС се очаква да влязат Силите за специални операции. Това е нещо ново, тъй като СКС вече освен с логистично осигуряване, ще трябва да се занимава и с реална подготовка за участие в мисии.

Ще бъде създаден и разузнавателен оперативен център в състава на СКС. Предвижда се да се формира малък поддържащ елемент. Той ще бъде свръзката между БА, СКС и новосъздадения модул на НАТО (NATO Force Integration Unit – Щабен елемент за интегриране сили на НАТО), който предстои да бъде изграден на територията на страната и към края на годината да постигне начални способности. Така че СКС увеличава своите възможности и това е хубаво за нашето бъдещо развитие.

- Предстои ли преструктуриране на някои от основните елементи, като например бригада „Логистика? Ще бъдат ли закривани поделения и съкращавани хора от строя?

- Като структура бригада „Логистика” си остава, като личен състав – също. Но започнахме освобождаване на складовите бази в Бутово и Лозарево. Първият имот би трябвало да бъде освободен до края на тази година. Докато в Лозарево, където има голям брой инженерни имущества, боеприпаси, освобождаването може би ще продължи до средата на 2016 г. Целта е да се оптимизира личният състав. Но това не значи, че хората ще бъдат уволнени. Засега не се предвижда съкращаване на личен състав.

- Известно е че за по-малко от година настъпи пълна промяна на върха на командването, като от 30 юни СКС ще бъде оглавено от генерал-майор Любчо Тодоров. Вие ще бъдете негов заместник. Какви са основните задачи за близкото бъдеще пред изцяло обновения ръководен екип?

- Действително и аз, и генерал Тодоров сме нови в СКС. Докато комодор Йорданов, който сега е началник-щаб, има немалко години като заместник-началник щаб на СКС. Споменах, че за мен работата в СКС е нещо ново, предполагам, че и за генерал Тодоров ще е така.

Но все пак той е бил заместник-командир на Сухопътните войски и е запознат много детайлно с участието на СВ в мисии зад граница. Мисля, че той също ще навлезе много бързо и лесно във функциите си.

Няколко са предизвикателствата в близък план. На първо място е създаването на този щабен елемент за интегриране сили на НАТО (NFIU). Предстоят и много сериозни съвместни учения: например стрелбите  на Шабла. Основната тежест пада на ВВС, но тъй като ще има участие и на СВ, учението става съвместно. Особено важно е и учението „Есен-2015”, което е тристепенно. Има вероятност то да се слее с едно още по-голямо, натовско учение. За ноември е планирано учението „Балкански мостове 2015”, с което основно е натоварено СКС. Предстои и участието на български военнослужещи в учението на НАТО за демонстриране на способности “TRIDENT JUNCTURE 15” Livex през октомври-ноември, за което СКС има сериозни отговорности по логистиката и др.

Непрекъснато тече процесът по изпращане и приемане на контингенти на мисия зад граница. При нас постоянно има развитие и динамика. Затова сме СКС – съвместно да се справяме с предизвикателствата!       

- Какво ще пожелаете на личния състав за празника на СКС?

- Първо – най-дълбоки благодарности към целия личен състав! На всички от СКС и на техните семейства - много здраве, късмет и благополучие!

Нека да имат нужното спокойствие, което е много необходимо в годините на промени и финансови ограничения. Да бъдат изпълнени с оптимизъм за бъдещето и да вярват, че ще дойдат по-добри времена!

НОВИНИ

Тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Мобилна КИС“ се проведе на 7 октомври 2021 година, на строевия плац на формированието ... още

Тренировка на тема “Действие на органите от АИС „Преслав” в осигуряването на Съвместни сили, при преодоляване на последиците от използване на ... още

На 16 септември 2021 г. в Съвместното командване на силите (СКС) бе дадено началото на учебно-методическият сбор на главния сержант старшина Петър Симеонов с главни ... още

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината от новоназначени войници в Мобилна КИС се проведе на 2 септември 2021 г.

Ротация на българския военен контингент в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ в Босна и Херцеговина се извърши в района на база Бутмир, ... още