НОВИНИ
Видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница

„Към настоящия момент над 160 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България изпълняват с чувство на отговорност поставените задачи в 4 операции на НАТО и 5 операции на Европейския съюз операции. Изпълнявайки професионално своите задължения,  те дават своя принос за утвърждаването на високия авторитет, който има нашата страна и Въоръжените сили сред коалиционните партньори в НАТО и Европейския съюз, като от началото на участието на Българските въоръжени сили в мисии и операции зад граница са участвали над 24100 военнослужещи“. Това каза командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров при откриването на видеоконферентната връзка на министъра на отбраната господин Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Грузия, Косово и Мали, днес, 23 декември 2020 година.

В докладите си националните командири на контингенти полковник полковник Тодор Тодоров (Афганистан), полковник полковник Анастас Бакалов (Босна и Херцеговина), полковник Георги Маргитин (Грузия), подполковник подполковник Петко Поповски (Косово) и лейтенант доктор  Петко Гинев (Мали) докладваха за обстановката и заплахите в района на мисията, здравословното и морално-психическо състояние на съответните контингенти и подчертаха, че въпреки условията на световната пандемия българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и допринасят за успеха на операциите и за издигането на престижа на Българската армия сред коалиционните партньори. Националните командири изразиха своята благодарност към политическото и военно ръководство на министерството на отбраната и Съвместното командване на силите за подкрепата и отправиха пожелания към колегите си в България за здраве, благополучие, успехи и много празнично настроение.

Поздравления по повод предстоящите празници и благодарност от името на министъра на отбраната и началника на отбраната за успешно и достойно изпълнените задачи получиха националните командири на контингентите.

Командирът на българския контингент в Афганистан полковник Тодор Тодоров докладва, че ситуацията в Афганистан остава напрегната,  наблюдава се висока активност на бунтовни групи въпреки постигнатото споразумение за мирни преговори между правителството на Афганистан и талибаните. Българският контингент бе предислоциран и в момента изпълнява задачи по охраната на летище Баграм.

Полковник Тодоров подчерта, че въпреки трудностите военнослужещите изпълняват задълженията си в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ с висок дух; осигурени са условия за комуникация с близките в България.

„Вашата мисия в Афганистан продължава да бъде най-трудната. Пожелавам ви хубаво посрещане и без инциденти по време на празниците“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Командирът на контингента ни в Босна и Херцеговина, който е част от операция „Алтеа“ на Европейския съюз, полковник Анастас Бакалов докладва, че обстановката по сигурността е относително спокойна и стабилна, нивото на риск е ниско и няма докладвани заплахи.

„Радвам се да отбележа, че днес именно военнослужещите допринасят активно за изпълнение на поетия от страната ни ангажимент към Западните Балкани. Доказателство за това е и увеличаването на приноса ни към Силите на оперативния резерв на операциите на Европейския съюз и НАТО в съвместната зона „Балкани“, заяви адмирал Ефтимов.

Подполковник Петко Поповски, командир на националния ни контингент в мисията на НАТО в Косово докладва, че участниците в мисията разполагат с необходимите лични предпазни средства и консумативи, необходими за изпълнението на мисията им в условие на Ковид-19. По думите му към момента ситуацията е стабилна, но се наблюдават противоречия между политическите сили в страната, което носи потенциални рискове.

В приветствието си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че България има амбициите да разшири участието си в мисията в Косово, за което вървят съответните процеси на военно и политическо ниво.

Националният командир в мисията на ЕС за обучение на Силите за сигурност на Мали лейтенант доктор Петко Гинев, докладва, че обстановката в страната е стабилна и няма постъпили сведения за заплахи срещу българския контингент. Той подчерта, че в условията на Ковид-19 българските военни лекари успешно изпълняват своята мисия, а предстоящите коледни и новогодишни празници ще бъдат посрещнати при спазване на всички противоепидемични мерки.

Командирът на българските военнослужещи в наблюдателната мисия на ЕС в Грузия полковник Георги Маргитин докладва, че българските наблюдатели успешно изпълняват своите задачи в условията на Ковид-19. Те участват в патрулирането по административната гранична линия на Грузия с Абхазия, в зоната на отговорност на полевите офиси „Гори“, „Мтсхета” и „Зугдиди”.

От името на ръководството на Съвместното командване на силите и от свое име генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави българските военнослужещи с настъпващите коледни и новогодишни празници и им пожела здраве, много сили, бодрост и самочувствие за успешно завършване на мисиите зад граница.

Годишен анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Мобилна КИС се проведе на 15 януари 2021 година. На събитието присъстваха заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите полковник Пламен Йорданов и началникът на отдел „КИС“ в СКС полковник Димитър Хлебаров. Резултатите от дейността на Мобилна КИС през 2020 година бяха представени от заместник - командира на Мобилна КИС подполковник Петър Петров, който анализира проведените тренировки по ... още
Двадесет и осем новоназначени военнослужещи от Мобилната комуникационно-информационна система и батальона за осигуряване целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народ и Родина днес, 14 януари 2021 г., във войсковите райони на военните формирования в Горна Малина и Горна баня. Командирите на военното формирование в Горна Малина полковник Орлин Гърков и на формированието в Горна баня подполковник Стоян Червеняков приветстваха младите войници и им напомниха, че ... още
„В този ден е изразяваме нашето внимание, почит и признателност към военните разузнавачи в Българската армия, които активно работят в сферата на разузнаването, добиването, обработването, анализа и разпространението на информацията“, каза в поздравлението си командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, по случай празника на българското военно разузнаване.   От името на ръководството на СКС и лично от свое име той изказа дълбока ... още
С посрещане на бойното знаме и тържествен марш, във военно формирование 28860–Горна Малина беше открита новата учебна 2021 година. На тържествената церемония, командирът на формированието полковник Орлин Гърков поздрави военнослужещите и цивилните служители от мобилна КИС с настъпилата 2021 година, и им пожела крепко здраве и благополучие. Той отбеляза, че през изминалата учебна година, въпреки трудностите и наложените от пандемията ограничения, са постигнати отлични резултати ... още
УВАЖАЕМИ ОФИЦЕРИ,СЕРЖАНТИ И ВОЙНИЦИ, ДАМИ И ГОСПОДА, В навечерието на предстоящите Коледни и Новогодишни празници изразявам моето и на ръководството на Съвместното командване на силите уважение и признателност за достойната Ви воинска служба, за Вашия професионализъм и старание, за чувството за дълг и отговорност, които всички вие - личният състав на щаба и подчинените военни формирования проявихте през тази тежка година. Благодарение на вашите ... още
СКС В МЕДИИТЕ