НОВИНИ
България ще бъде домакин на серия от многонационални военни учения за усъвършенстване на оперативните способности на въоръжените сили на национално и съюзническо ниво

Въоръжените сили на Република България се подготвят за участие в  най-мащабните за 2021 г. учения „Defender Europe 21“ и „Steadfast Defender  -21“, които ще се проведат в периода май-юни 2021 г. под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка и на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Те са фокусирани върху изпълнението на задачи, характерни за отбранителни операции. Участието в ученията е израз на съюзната решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към сигурността в Черноморския регион.

„Defender Europe - 21“  включва серия от свързани учения, разделени по време, място и фази и ще се проведе основно в Черноморския регион на Балканите и Естония. Започва през март с предислоциране на сили и средства по море от САЩ до 8 европейски държави и ще продължи до средата на юни 2021 г. В него ще участват над 30 000 военнослужещи от 26 държави-членки на НАТО и страни-партньори. Основната цел е да се усъвършенства подготовката и оперативната съвместимост между участниците при едновременното провеждане на отбранителни операции на повече от 30 военни полигона в 14 страни.

„Defender Europe - 21“ включва няколко взаимно свързани учения: „Swift Response“,   „Saber Guardian“, „Immediate Response“, командно-щабното учение „Defender Europe“.

Провежданото от Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка учение „Defender Europe - 21” е свързано и с учението на НАТО „Steadfast Defender  -21“. То ще се проведе от  средата на май до началото на юни 2021 г. под ръководството на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Целта е  да демонстрира способностите на НАТО да реагира бързо на целия спектър от заплахи за сигурността и стабилността на Северноатлантическия съюз в мирно време, при криза или при възникване на конфликт.

Ученията, в които Българските въоръжени сили ще участват, са включени в Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2021г.,  Плана за ученията на НАТО и Плана за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2021 година. Подобен тип учения се провеждаха в нашата страна през 2017 г. и 2019 г.

През май и юни 2021 г. нашата страна ще бъде домакин на многонационалното учение „Saber Guardian“, обединяващо национални учения с международно участие „Strike Back - 21; „Balkan Sentinel - 21“ и „Шабла - 21”, тактическото учение „Trojan Footprint - South“. На територията на страната ще се проведат и учението „Swift Response – 21“ и командно-щабното учение „Defender Europe“.

Български военни формирования ще участват и в тактическото учение  „Decisive Strike“ в Република Северна Македония, което е също е част от „Saber Guardian“.

По време на провеждането на всички учения ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки за недопускане на разпространението на „COVID-19”, за да бъде осигурена защитата на военнослужещите и на населението. Преди предислоцирането базираните в САЩ военнослужещи ще бъдат тествани за COVID  и ще бъдат поставени под карантина преди придвижването им в европейските страни. На участниците в ученията от армиите на другите страни-участнички също ще бъдат направени тестове и военнослужещите ще бъдат поставени предварително под карантина.

Ученията ще се проведат при спазване на принципите за прозрачност и откритост. Планирани са дни за медии, на които журналистите ще имат възможност да наблюдават действията на военнослужещите. Ще бъде предоставена информация за датите, на които ще се проведат дните за медии, както и за условията за акредитация на журналистите.

Информация за ученията

Лого на учението DE21

Инфографика на учението DE21

 

"Свързочните формирования с достойнство и чест изпълняват поставените задачи по комуникационно-информационното осигуряване на формированията от БА при изпълнение на мисиите на въоръжените сили, дават своя принос при участие в операции и мисии зад граница и към националната сигурност в мирно време в помощ на населението при бедствия. Затова днес, засвидетелствам своето уважение и признание към дейността на офицерите от отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, към всички ... още
В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България. Той беше посрещнат от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на ... още
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 23 август - 1 септември 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Вичо Вичев. На тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в база Бутмир, Сараево, в присъствието на националния командир на българския контингент полковник Красимир Ценов, досегашният помощник-национален командир, той и командир на националния ... още
Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980 - София, военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 52210 - Банкя. Конкурсът за 18 длъжности за войници ще се проведе за времето от 17.10. до 22.10.2022 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и ... още
С посрещане на националното знаме започна тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност пред народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, днес  19 август 2022 година. „Днешният ден е празничен за всички, но e от особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади български граждани, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, ... още
СКС В МЕДИИТЕ