НОВИНИ
Полковник Веселин Василев пое командването на Националния военен учебен комплекс „Чаралица“ – Горна Малина

На официална церемония днес, 31 март 2021 година, беше подписан акта за сдаване и приемане на длъжността „Началник на НВУК „Чаралица“ между полковник  Кръстю Кръстев и полковник Веселин Василев. Актът бе утвърден от Командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Със заповед на министъра на отбраната досегашният началник полковник Кръстю Кръстев беше освободен от военна служба поради навършване на пределна възраст. Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров му връчи предметни  награди от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и от свое име. Той изказа своята и на ръководството на СКС сърдечна благодарност за безупречната военна служба, за проявените воля, сили и енергия за развитието и утвърждаването на Националния военен учебен комплекс. Генерал-лейтенант Тодоров даде висока оценка на дейността на формированието под ръководство на полк. Кръстев и допълни: „Удовлетворен съм от достойно изпълнения Ви воински дълг, пожелавам Ви на добър час, бъдете винаги така отговорен във всички бъдещи начинания“.

Генерал-лейтенант Тодоров представи новия командир полковник Веселин Василев и изрази своята увереност, че той ще съхрани традициите, ще надгради започнато от полковник Кръстев и ще продължи да утвърждава авторитета на военното формирование, като формирование способно да провежда обучение, подготовка и тренировка на щабове и командири от тактическите и оперативните формирования в БА, както и да осигурява подготовката и участието в многонационални формирования при изпълнение на мисии под егидата на ООН, НАТО и ЕС.

„Вие може да постигнете всичко чрез Вашата компетентност, знания и изграждане на доверие, защото за мен доверието е ключова войнска добродетел, без която войнските колективи не могат да функционират“, подчерта генерал-лейтенант Тодоров. 

 „Службата ми в Българската армия беше природен дар. През всичките 36 години се усъвършенствах, трупах опит и знания. Благодаря на генерал-лейтенант Тодоров за доверието и подкрепата, за това че преди 3 години ми даде възможност да се докажа и ме покани да стана началник на  Националния военен учебен комплекс „Чаралица“. Благодаря на личния състав за екипната ни работа през годините и за постигнатия успех. За мен беше чест, че имах възможността да служа с всички вас“, каза в прощалното си слово полковник Кръстев.

Новоназначеният началник полковник Веселин Василев посочи, че в своята работа ще работи за повишаване на способностите на формированието и издигане на неговия авторитет и всички заедно ще се справят с поставените задачи безпрекословно, точно и в срок. „За мен е не само чест, но и висока отговорност да бъда началник на Националния военен учебен комплекс „Чаралица“. Формирование доказало се през годините, с традиции, лидер в симулационната подготовка на Българската армия, място на международни и национални учения“, заяви полковник Василев.

         

Полковник Веселин Василев е роден на 30.07.1966 г. в гр. Ловеч.

През 1989 г. завършва ВНВУ "В.Левски" - Велико Търново със специалност „Свързочни войски”. 2001 година завършва Военна академия „Г.С.Раковски” със специалност „Свързочни войски – командно-инженерен”.

Военната кариера полковник Василев започва като командир на радиоприемен  взвод в 75 свързочна бригада в гр.Ловеч през 1989 г. През годините службата му преминава през различни командни длъжности. Командир на Мобилна комуникационна и информационна система от 2015 г до 2017 г. Участвал е в 5 мисии зад граница в Ирак и Афганистан. Последната длъжност, която заема е заместник-началник на отдел „Комуникационно-информационни системи“ на Съвместното командване на силите.

"Свързочните формирования с достойнство и чест изпълняват поставените задачи по комуникационно-информационното осигуряване на формированията от БА при изпълнение на мисиите на въоръжените сили, дават своя принос при участие в операции и мисии зад граница и към националната сигурност в мирно време в помощ на населението при бедствия. Затова днес, засвидетелствам своето уважение и признание към дейността на офицерите от отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, към всички ... още
В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България. Той беше посрещнат от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на ... още
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 23 август - 1 септември 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Вичо Вичев. На тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в база Бутмир, Сараево, в присъствието на националния командир на българския контингент полковник Красимир Ценов, досегашният помощник-национален командир, той и командир на националния ... още
Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980 - София, военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 52210 - Банкя. Конкурсът за 18 длъжности за войници ще се проведе за времето от 17.10. до 22.10.2022 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и ... още
С посрещане на националното знаме започна тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност пред народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, днес  19 август 2022 година. „Днешният ден е празничен за всички, но e от особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади български граждани, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, ... още
СКС В МЕДИИТЕ