НОВИНИ
Пресконференция за предстоящата серия от многонационални военни учения „Defender Europe 21“

„Планирането и провеждането на съвместни учения допринася за повишаване на отбранителните способности на Българските въоръжени сили и създава условия за изграждане на високо подготвени командири със знания и опит, адекватни на съвременните предизвикателства. Ученията са значима част от процеса на постоянно адаптиране на Алианса към променената среда за сигурност и израз на приноса ни към колективната отбрана.Това каза  командващия на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров на проведената днес, 27 април, съвместна пресконференция с  командващия на 21-во логистично командване от състава на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка генерал-майор Кристофър Мохан, по повод предстоящата серия от многонационални учения „Defender Europe 21“.

 „Този вид подготовка повишава боеспособността на Българските въоръжени сили и допринася за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат. Повишаването на отбранителните способности ще разширят възможностите на Българската армия за ефективно участие в многонационални съвместни  операции“, подчерта  командващия на Съвместното командване на силите.

 В своето изявление към медиите, генерал-майор Мохан изказа своята благодарност за домакинството на България за това изключително важно учение и сподели, че България е един високо ценен съюзник и САЩ продължават да надграждат и задълбочават силната си дългогодишна връзка между двете нации.

 „Defender Europe 21“ демонстрира способността на Командването на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка да служи като стратегически партньор по сигурността на Балканите и Черно море и показва ангажимента на САЩ към НАТО, който е непоклатим и отличен пример за нашите колективни способности“, подчерта генерал-майор Мохан.  

 На пресконференцията присъстваха началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, директорът на дирекция „Операции и подготовка“ бригаден генерал Станимир Христов, началникът на отдел „Операции“ на командването на Военновъздушните сили полковник Константин Петков и офицери от Съвместното командване на силите.

 

 

През месец май и юни в Югоизточна Европа и Черноморския регион ще се проведат серия от многонационални учения под наименованието „DEFENDER EUROPE 21”. Ученията се планират и провеждат от командването на ВС на САЩ в Европа. Като част от тези учения в периода 01.05. - 20.06.2021 г. на територията на Република България, ще бъдат проведени редица национални учения с международно участие. Офицер провеждащ учението за ВС на РБ е генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

В „DEFENDER EUROPE 21” на територията на Република България ще вземат участие военнослужещи, щабове и военни формирования от Съвместното командване на силите, Командването на Сухопътните войски, Командването на Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, ЩО, СППМО и Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО (NFIU BGR).

„DEFENDER EUROPE - 21“ включва няколко взаимно свързани учения: „Swift Response“, „Saber Guardian“, „Immediate Response“ и командно-щабното учение „Defender Europe“.

"Свързочните формирования с достойнство и чест изпълняват поставените задачи по комуникационно-информационното осигуряване на формированията от БА при изпълнение на мисиите на въоръжените сили, дават своя принос при участие в операции и мисии зад граница и към националната сигурност в мирно време в помощ на населението при бедствия. Затова днес, засвидетелствам своето уважение и признание към дейността на офицерите от отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, към всички ... още
В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България. Той беше посрещнат от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на ... още
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 23 август - 1 септември 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Вичо Вичев. На тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в база Бутмир, Сараево, в присъствието на националния командир на българския контингент полковник Красимир Ценов, досегашният помощник-национален командир, той и командир на националния ... още
Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980 - София, военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 52210 - Банкя. Конкурсът за 18 длъжности за войници ще се проведе за времето от 17.10. до 22.10.2022 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и ... още
С посрещане на националното знаме започна тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност пред народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, днес  19 август 2022 година. „Днешният ден е празничен за всички, но e от особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади български граждани, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, ... още
СКС В МЕДИИТЕ