НОВИНИ
Първата военна структура на НАТО в България навърши 10 години

„В днешния празничен ден, засвидетелствам своето уважение и признание за стореното от Вас през тези 10 години, в които се положи началото и се придобиха пълни оперативни способности за осъществяване на комуникационно-информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения. За историята 10 години са един миг, но за вас тези години бяха изпълнени с денонощен труд и много усилия, за осъществяване на специализирана подготовка на национално и съюзно ниво, придобиване и усвояване на комуникационно-информационна техника, за успешно участие в десетки учения и мисии на НАТО. Това каза в приветствието си днес, 12 май 2021 година, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по случай 10-годишнина от създаването на Националния мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) на НАТО.

Безспорна чест и признание за вашия професионализъм е участието на Групи от модула за изпълнение на задачи по комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията на НАТО „Решителна подкрепа” три пъти в Кабул, Афганистан и в операции на НАТО в Р Турция за осигуряване на противовъздушната отбрана на границата на НАТО. Професионалният опит, който натрупахте и високите оценки от стратегическото и оперативно командване на НАТО, които получихте за участието в тези мисии, както и за участието ви в годишните сертификационни учения на НАТО, ви дава заслужено основание за самочувствие и оптимизъм. 

Не се съмнявам, че вие ще продължите с успех да надграждате извоювания висок авторитет сред нашите коалиционни партньори в НАТО, както и в предстоящото за вас участие в мисията на НАТО в Ирак и ще дадете своя реален принос за изпълнение на поставените ви отговорни задачи, подчерта генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност той връчи предметни награди и грамоти от името на министъра на отбраната на Р България на 6 военнослужещи от Националния мобилен модул по КИС. Майор Калоян Стоянов бе удостоен с награден знак “За отлична служба“ II степен за офицери.

Поздравителен адрес от името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов бе прочетен от директорът на дирекция „КИС“ бригаден генерал Емил Шошев. В него се посочва: „Знам, че се гордеете с факта, че сте първата структура на НАТО на територията на Република България. Гордейте се, не само заради това, че сте първи, а защото изпълнявате отговори задачи, способстващи за достигането на необходимите отбранителни и възпиращи способности на Алианса. Не се съмнявам, че вашата подготовка и воински качества ще стоят в основата и на бъдещите ви успехи. Пожелавам ви все така висока мотивация за служба и още много успехи в интерес на колективната ни сигурност.  

В своето приветствие, командирът на Националния мобилен модул по КИС майор Калоян Стоянов изтъкна: „За 10 години Националния мобилен модул по КИС доказа, че е несравним с другите мобилни модули в редиците на КИС групата на НАТО. Той беше е удостоен с честта да притежава най-новата съвременна и многобройна техника. Благодарен съм на вас – военнослужещите, че успяхте не просто да надградите знания и придобиете необходимата квалификация, а и да работите за кауза, за екипност. За това се иска сърце и воля. Вие сте пример за военнослужещите от Българската армия.

Майор Стоянов изказа благодарност на ръководството на СКС, на командването на Мобилна КИС и командира на 2-ри свързочен батальон на КИС групата на НАТО за подкрепата , която са оказвали през годините.

Началникът на отдел „КИС“ в Съвместното командване на силите полковник Димитър Хлебаров поздрави военнослужещите с думите: „ За мен е чест да бъда тук с вас, защото от самото начало съм преживял всичко, което и вие. Удовлетворен съм, да видя как от български воини, се превърнахте в истински Натовски военнослужещи. Моята оценка бледнее пред високите оценки, които получавате през последните години от Командването КИС групата на НАТО и на 2-ри свързочен батальон. Гордея се с вас , гордейте се и вие с вашите постижения. Вие сте първите български военнослужещи достигнали такова високо професионално ниво, признато в НАТО.

„Благодаря за поканата да бъда днес сред вас. Това е едно от най-забележителните събития, на които съм присъствал в моята 20-годишна военна кариера. DCM-F е единственият мобилен модул от КИС групата на НАТО, който непрекъснато участва  от 4 години насам в непрекъснато дежурство за силите за отговор на НАТО. Това означава, че тяхната подготовка трябва да остане на това високо ниво, което е в момента. Българският флаг високо се вее в авиобазата в Италия, символизирайки най-високото ниво на готовност на DCM-F и създадените високи стандарти.

Благодарение на постигнатите успехи и показан професионализъм, тази година вие бяхте избрани да осигурите комуникационно-информационната поддръжка на съвместния оперативен щаб, определен да води силите за бързо реагиране на НАТО 2022, както и да осигурите КИП на щаба на Съвместното съюзно командване на НАТО в Брунсум, по време на най-мащабното сертификационно учение на КИС групата на НАТО „STEADFAST COBALT“. Това е най-голямата и отговорна мисия на КИС групата на НАТО“, подчерта в приветствието си командирът на 2-ри свързочен батальон на НАТО подполковник Робърт Топър, офицер от армията на САЩ.

 

Сред гостите на тържеството бяха заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, командирът на Стационарна КИС полковник Людмил Стоянов, командирът на НВУК „Чаралица“ полковник Веселин Василев, командирът на Щабния елемент за интегриране силите на НАТО полковник Светослав Халваджиев, кмета на община Горна Малина, отец Серафим – игумен на Кремиковския манастир, офицери от Съвместното командване на силите, Военна академия „Г. С. Раковски“ и много др.  

 

 

-----------------------------------------------------

Националният мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) е част от  състава на 2 свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. DCM е структура осъществяваща комуникационно-информационна поддръжка на щабовете на НАТО на оперативно ниво.  Историята на Националния мобилен модул по КИС на НАТО започва през месец  май 2011 г. с Решението  на Министерски съвет на Република България, относно формиране на Национален мобилен модул по КИС на НАТО, през 2012 г., със заповед на министъра на отбраната е назначена работна група за подготовка на проект за споразумение между страната домакин и НАТО. През м.март 2014 г. е получена първата комуникационно – информационна и автомобилна техника от Алианса, а през 2015 г.  и комуникационно – информационна техника от последно поколение в НАТО.

 

 

"Свързочните формирования с достойнство и чест изпълняват поставените задачи по комуникационно-информационното осигуряване на формированията от БА при изпълнение на мисиите на въоръжените сили, дават своя принос при участие в операции и мисии зад граница и към националната сигурност в мирно време в помощ на населението при бедствия. Затова днес, засвидетелствам своето уважение и признание към дейността на офицерите от отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, към всички ... още
В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България. Той беше посрещнат от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на ... още
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 23 август - 1 септември 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Вичо Вичев. На тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в база Бутмир, Сараево, в присъствието на националния командир на българския контингент полковник Красимир Ценов, досегашният помощник-национален командир, той и командир на националния ... още
Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980 - София, военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 52210 - Банкя. Конкурсът за 18 длъжности за войници ще се проведе за времето от 17.10. до 22.10.2022 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и ... още
С посрещане на националното знаме започна тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност пред народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, днес  19 август 2022 година. „Днешният ден е празничен за всички, но e от особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади български граждани, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, ... още
СКС В МЕДИИТЕ