НОВИНИ
Демонстриране на способности по време на учението “Balkan Sentinel 21”

Днес, 31 май, на учебен полигон „Ново село“ се проведе деня за демонстриране на способности пред  високопоставени гости и медии на тактическото учение с бойни стрелби   „Balkan Sentinel 21”.

 Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов бе сред гостите, които уважиха с присъствието си участниците в учението.  

На събитието присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, генерал-майор Иван Лалов, той и директор на националната структура за ръководство и контрол на ученията на територията на България, командирът на Сухопътните войски генера-майор Михаил Попов, той и офицер планиращ учението, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, командири на формирования от Сухопътните войски, съветникът по военна сигурност на президента на Р България бригаден генерал Валери Лазаров. Сред гостите беше заместник-командващият на Националната гвардия на Сухопътните войски на САЩ генерал-майор Джо Джарард, командирът на Командването на Специалните сили на Република Грузия полковник Теймурас Клатеишвили, аташета по отбраната на САЩ и Република Грузия, бивши командири на Сухопътните войски и представ ители на местната власт.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, приветства присъстващите и отбеляза, че по време на учението „Balkan Sentinel 21 ” в продължение на осем дни войниците, сержантите и офицерите от въоръжените сили на трите държави – България, САЩ и Грузия тренираха заедно и на 29 и 30 май успешно проведоха батальонно тактическо учение с бойна стрелба и всички показаха отлични умения и висок боен дух.

 „Това учение е важно поради две причини. Първата е, че повишихме оперативната съвместимост, повишихме уменията на командирите от всички нива да водят бойни действия рамо до рамо с нашите съюзници и партньори.

Втората причина е, че в тази сложна международна обстановка, ние демонстрираме готовността си в съюзен или коалиционен формат, заедно да защитим своите идеали и ценности‘, допълни в заключение генерал-майор Попов.

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов даде положителна оценка на учението. „Днес се показа една добра сработеност, участниците в учението демонстрираха ефективно взаимодействие в изпълнението на задачите си. Това показва, че когато има желание и разбиране, както в съюзен, така и в коалиционен мащаб нашите войски могат да изпълняват своите задължения“.

„От почти две години работим активно, провеждахме учения и стрелби, които не са провеждани през последните 20 години и доказахме, че достойно изпълняваме своя дълг. Тази година отработваме отбраната на страната, възпирането в колективен мащаб. Затова започнахме с ученията „Trojan Footprint - South“ и „Swift Response“, където демонстрирахме, че България може да използва колективните механизми, НАТО може да реагира и в една задаваща се криза бързо се създава възпиращ потенциал. Сега вече сме в друг етап на учението, където демонстрираме способността за отбрана“, отбеляза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков изказа своята благодарност за отличното представяне на командира на 3-ти механизиран батальон подполковник Пейчо Генов затова, че в рамките на няколко дни е успял да сглоби действията на щатните си формирования с тези, които са му придадени и да изпълнят възложените им задачи свързани с учението.

Повече от час продължиха активните бойни действия на подразделения от България, САЩ и Грузия. Демонстрирани бяха способностите за провеждане на настъпателни бойни действия на усилен механизиран батальон.

Това бе кулминацията на учението „Balkan Sentinel 21“ и е резултат от месеци съвместните усилия по планиране и подготовка за  изграждане на съвместни способности и оперативна съвместимост между страните-участнички и техните партньори.

В демонстрациите от българска страна участва 3-ти механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада, самоходна артилерийска батарея от състава на 61-ви самоходен артилерийски дивизион, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти.

От състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа взеха участие една механизирана рота с въоръжение танк „Абрамс“ и бойна машина „Брадли“ и инженерна рота.

Грузия участва с една пехотна рота.

След демострацията бе представен статичен показ на въоръжението и бойната техника на участващите в учението военни формирования.

"Свързочните формирования с достойнство и чест изпълняват поставените задачи по комуникационно-информационното осигуряване на формированията от БА при изпълнение на мисиите на въоръжените сили, дават своя принос при участие в операции и мисии зад граница и към националната сигурност в мирно време в помощ на населението при бедствия. Затова днес, засвидетелствам своето уважение и признание към дейността на офицерите от отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, към всички ... още
В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България. Той беше посрещнат от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на ... още
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 23 август - 1 септември 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Вичо Вичев. На тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в база Бутмир, Сараево, в присъствието на националния командир на българския контингент полковник Красимир Ценов, досегашният помощник-национален командир, той и командир на националния ... още
Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980 - София, военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 52210 - Банкя. Конкурсът за 18 длъжности за войници ще се проведе за времето от 17.10. до 22.10.2022 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и ... още
С посрещане на националното знаме започна тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност пред народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, днес  19 август 2022 година. „Днешният ден е празничен за всички, но e от особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади български граждани, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, ... още
СКС В МЕДИИТЕ