НОВИНИ
Сертифицираха националния поддържащ елемент и военното формирование за участие в Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово и в Силите на оперативния резерв на силите на ЕС в Босна и Херцеговина.

Комисия от Съвместното командване на силите и Командването на Сухопътните войски, с председател подполковник Юлиян Борисов-главен експерт в  сектор „Сертификация и поуки от практиката” на отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите и контролна група от Щаба на отбраната с ръководител полковник Павел Мрънков, за времето от 22 до 24 юни провери степента на подготовката, уменията и способностите на командния и личния състав за изпълнение на задачи при евентуалното им активиране за участие в силите на оперативните резерви за Косово и Босна и Херцеговина и постави оценка „БОЕГОТОВ”.

Проверката за готовността на военнослужещите започна с брифинг на командира на 38-ми механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада, назначен за помощник-национален командир на контингента, подполковник Николай Николов, след което продължи със строеви преглед на личния състав, проверка на документи и екипировка и провеждане на специализирани тестове.  През следващите дни, на Учебен център „Люляк” бяха проверени и оценени  способностите на националния поддържащ елемент и военното формирование, съгласно задачите на мисията в рамките на проведеното ротно тактико-специално учение на тема „Действие на оперативния резерв на НАТО и Европейския съюз от въоръжените сили на Република България в операция по поддържане на мира“.

Подготовката на военнослужещите, определени за назначаване на длъжности в състава на Националния поддържащ елемент се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски”, а непосредствената подготовка в 38-ми механизиран батальон-Стара Загора и на Учебен център „Люляк”. Механизираната ротата е с командир капитан Георги Пасков и е комплектувана с военнослужещи от формированията на 2-ра механизирана бригада на Сухопътните войски, а комуникационно-информационният възел от Мобилната КИС, от състава на Съвместното командване на силите.

 

Въоръжените сили участват в оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово и в Силите на оперативния резерв на EUFOR в изпълнение на Решение № 889/04.12.2020 г., с което  Министерския съвет на Република България разрешава изпращането и използването при активиране на Силите на оперативния резерв за срока на операциите (и за тренировки) на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтея”, оръжие и техника считано от 1 януари 2021 г., както следва:

- до 10 военнослужещи в щаба на 2-ри батальон от Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в Силите на оперативния резерв на операцията на ЕС ALTHEA (EUFOR)

- рота с национален поддържащ елемент (до 140 военнослужещи) в състава на Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО (ORF) на KFOR и в Силите на оперативния резерв на EUFOR.

Развръщането на формированието на териториите на Косово или Босна и Херцеговина се извършва в срок до 14 дни, след заповед на командващия на операцията, при влошаване на обстановката и невъзможност за поддържане на безопасна среда за сигурност и свобода на придвижването в зоната на операцията.

"Свързочните формирования с достойнство и чест изпълняват поставените задачи по комуникационно-информационното осигуряване на формированията от БА при изпълнение на мисиите на въоръжените сили, дават своя принос при участие в операции и мисии зад граница и към националната сигурност в мирно време в помощ на населението при бедствия. Затова днес, засвидетелствам своето уважение и признание към дейността на офицерите от отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, към всички ... още
В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България. Той беше посрещнат от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на ... още
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 23 август - 1 септември 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Вичо Вичев. На тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в база Бутмир, Сараево, в присъствието на националния командир на българския контингент полковник Красимир Ценов, досегашният помощник-национален командир, той и командир на националния ... още
Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980 - София, военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 52210 - Банкя. Конкурсът за 18 длъжности за войници ще се проведе за времето от 17.10. до 22.10.2022 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и ... още
С посрещане на националното знаме започна тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност пред народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, днес  19 август 2022 година. „Днешният ден е празничен за всички, но e от особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади български граждани, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, ... още
СКС В МЕДИИТЕ