НОВИНИ
Националният мобилен модул по комуникационно-информационни системи заминава за участие в мисията на НАТО в Ирак

Тържествена церемония по изпращането на група от националния мобилен  модул по КИС (DCM-F) за участие в небойната мисия на НАТО в Ирак се проведе днес, 7 юли 2021 година, в района на Мобилната КИС.

Заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов бе сред гостите, които присъстваха на церемонията.

На събитието бяха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Калчо Атанасов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, началникът на отдел КИС на Съвместното командване на силите полковник Димитър Хлебаров, командирът на Мобилна КИС полковник Орлин Гърков, началникът на Националния военен учебен комплекс „Чаралица“ полковник Веселин Василев, началникът на военно формирование 52370 – Негушево подполковник Ангел Петров, директорът на Средно училище „Христо Ботев”–Горна Малина господин  Нако Наков и отец Георги.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев прие строя и приветства военнослужещите, като изрази увереността си, че Групата за комуникационно-информационна поддръжка е отлично подготвена и ще се представи достойно в предстоящата небойна мисия в Ирак.  „Сигурен съм, че наред с професионалните си качества, ще демонстрирате характерните за българските войници дисциплина, ред и отговорност. Вие сте израз на усилията на нашата държава да допринася за международния мир и сигурност в региона“, каза той.

Заминаващите военнослужещи бяха приветствани и от заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов. „За тези десет години, когато беше създаден DCM-F, изпълнихме това, което НАТО очакваше от нас – знания и умения и изпълнение на задачите в международна среда. Знам, че подготовката, която сте провели през изминалите няколко месеца е на ниво и съм уверен, че ще се върнете с гордо вдигнати глави и ще изпълните това, което се очаква от вас. Успешен път и успешно изпълнение на задачите“, пожела той на участниците в мисията.

„Професионалният опит, който натрупахте и високите оценки, които получихте за участието ви в многобройните учения през години от създаването на Националния мобилен модул по КИС, както и опита ви от участието в операциите в Турция и Афганистан са заслужено основание за самочувствие и оптимизъм. Вие доказахте високия си професионализъм и това ми дава увереност, че вие ще изпълнявате достойно поставената ви задача. Вие ще бъдете пратеника на Българската армия, и съм убеден, че ще защитите авторитета на Съвместното командване на силите и Мобилна КИС и ще издигнете престижа на Република България“, подчерта в словото си командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Той връчи сертификат за готовност на контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО в Ирак на командира на групата капитан Георги Иванов.

„Преди малко повече от два месеца започна нашата подготовка за участие в мисията на НАТО в Ирак. През това време преминахме дейности по осигуряването на комуникационно-информационната поддръжка с положено голямо усърдие и желание и силно мотивирани. Затова съм уверен, че ще изпълним в пълен обем поставените задачи по време на мисията“, заяви в отговор капитан Иванов.

Отец Георги отслужи молебен за здраве и благополучно протичане на мисията на нашите военнослужещи.

Групата за комуникационно-информационна поддръжка е в състав от единадесет военнослужещи, от които една жена и ще изпълнява задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка в района на мисията за период до 7 месеца.

 

 

 Националният мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) е част от  състава на 2 свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. DCM е структура осъществяваща комуникационно-информационна поддръжка на щабовете на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения.

 Историята на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F)  започва през месец май 2011 г. с решението  на Министерски съвет на Република България за формиране на Национален мобилен модул по КИС на НАТО (DCM).

 През 2014, 2015, и 2016 модулът участва в мисии на НАТО в Република Турция “Active Fence”, а през 2016, 2018 и 2020 година участва в мисиите на НАТО в Ислямска Република Афганистан.

С решение № 325 от 9 април 2021 г. на Министерския съвет на Република България, група от Модула в състав до 15 военнослужещи от състава на DCM-F ще бъдат командировани, за срок до 7 месеца , за участие в мисия на НАТО в Ирак. Същите ще изпълняват задачи по комуникационно-информационна поддръжка в щаба на мисията.

За командир на групата е назначен капитан Георги Иванов Ивановзаместник-командир на Национален мобилен модул по КИС.

Капитан ИВАНОВ е роден на  11 октомври 1990 г. в гр. Ловеч. През 2015г. завършва Националния военен университет „Васил Левски“ с военна специалност „Организация и управление на комуникационните и информационни системи в тактическите подразделения; компютърни системи и технологии“ и гражданска специалност „комуникационна техника и технологии“ с квалификация инженер по комуникации; компютърен инженер.

Капитан ИВАНОВ заема последователно различни длъжности в Мобилната КИС и националния мобилен модул за КИС и през 2020 г. е назначен за Заместник-командир на Националния  мобилен модул по КИС на НАТО (DCM).

Завършил е множество курсове в областта на комуникационно-информационните системи, владее английски език на много добро ниво.

Капитан ИВАНОВ има богат практически опит в сферата комуникациите придобит чрез участието му в операцията на НАТО в Афганистан през 2016/2017 и 2018 година, както и в множеството международни и национални учения, в които националния мобилен модул по КИС е неизменен участник. 

Награждаван е с множество отличия от министъра на отбраната, началника на отбраната, командващия на Съвестното командване на силите.  

 

 


 


 

"Свързочните формирования с достойнство и чест изпълняват поставените задачи по комуникационно-информационното осигуряване на формированията от БА при изпълнение на мисиите на въоръжените сили, дават своя принос при участие в операции и мисии зад граница и към националната сигурност в мирно време в помощ на населението при бедствия. Затова днес, засвидетелствам своето уважение и признание към дейността на офицерите от отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, към всички ... още
В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България. Той беше посрещнат от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на ... още
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 23 август - 1 септември 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Вичо Вичев. На тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в база Бутмир, Сараево, в присъствието на националния командир на българския контингент полковник Красимир Ценов, досегашният помощник-национален командир, той и командир на националния ... още
Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980 - София, военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 52210 - Банкя. Конкурсът за 18 длъжности за войници ще се проведе за времето от 17.10. до 22.10.2022 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и ... още
С посрещане на националното знаме започна тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност пред народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, днес  19 август 2022 година. „Днешният ден е празничен за всички, но e от особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади български граждани, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, ... още
СКС В МЕДИИТЕ