НОВИНИ
Националният мобилен модул по комуникационно-информационни системи заминава за участие в мисията на НАТО в Ирак

Тържествена церемония по изпращането на група от националния мобилен  модул по КИС (DCM-F) за участие в небойната мисия на НАТО в Ирак се проведе днес, 7 юли 2021 година, в района на Мобилната КИС.

Заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов бе сред гостите, които присъстваха на церемонията.

На събитието бяха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Калчо Атанасов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, началникът на отдел КИС на Съвместното командване на силите полковник Димитър Хлебаров, командирът на Мобилна КИС полковник Орлин Гърков, началникът на Националния военен учебен комплекс „Чаралица“ полковник Веселин Василев, началникът на военно формирование 52370 – Негушево подполковник Ангел Петров, директорът на Средно училище „Христо Ботев”–Горна Малина господин  Нако Наков и отец Георги.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев прие строя и приветства военнослужещите, като изрази увереността си, че Групата за комуникационно-информационна поддръжка е отлично подготвена и ще се представи достойно в предстоящата небойна мисия в Ирак.  „Сигурен съм, че наред с професионалните си качества, ще демонстрирате характерните за българските войници дисциплина, ред и отговорност. Вие сте израз на усилията на нашата държава да допринася за международния мир и сигурност в региона“, каза той.

Заминаващите военнослужещи бяха приветствани и от заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов. „За тези десет години, когато беше създаден DCM-F, изпълнихме това, което НАТО очакваше от нас – знания и умения и изпълнение на задачите в международна среда. Знам, че подготовката, която сте провели през изминалите няколко месеца е на ниво и съм уверен, че ще се върнете с гордо вдигнати глави и ще изпълните това, което се очаква от вас. Успешен път и успешно изпълнение на задачите“, пожела той на участниците в мисията.

„Професионалният опит, който натрупахте и високите оценки, които получихте за участието ви в многобройните учения през години от създаването на Националния мобилен модул по КИС, както и опита ви от участието в операциите в Турция и Афганистан са заслужено основание за самочувствие и оптимизъм. Вие доказахте високия си професионализъм и това ми дава увереност, че вие ще изпълнявате достойно поставената ви задача. Вие ще бъдете пратеника на Българската армия, и съм убеден, че ще защитите авторитета на Съвместното командване на силите и Мобилна КИС и ще издигнете престижа на Република България“, подчерта в словото си командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Той връчи сертификат за готовност на контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО в Ирак на командира на групата капитан Георги Иванов.

„Преди малко повече от два месеца започна нашата подготовка за участие в мисията на НАТО в Ирак. През това време преминахме дейности по осигуряването на комуникационно-информационната поддръжка с положено голямо усърдие и желание и силно мотивирани. Затова съм уверен, че ще изпълним в пълен обем поставените задачи по време на мисията“, заяви в отговор капитан Иванов.

Отец Георги отслужи молебен за здраве и благополучно протичане на мисията на нашите военнослужещи.

Групата за комуникационно-информационна поддръжка е в състав от единадесет военнослужещи, от които една жена и ще изпълнява задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка в района на мисията за период до 7 месеца.

 

 

 Националният мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) е част от  състава на 2 свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. DCM е структура осъществяваща комуникационно-информационна поддръжка на щабовете на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения.

 Историята на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F)  започва през месец май 2011 г. с решението  на Министерски съвет на Република България за формиране на Национален мобилен модул по КИС на НАТО (DCM).

 През 2014, 2015, и 2016 модулът участва в мисии на НАТО в Република Турция “Active Fence”, а през 2016, 2018 и 2020 година участва в мисиите на НАТО в Ислямска Република Афганистан.

С решение № 325 от 9 април 2021 г. на Министерския съвет на Република България, група от Модула в състав до 15 военнослужещи от състава на DCM-F ще бъдат командировани, за срок до 7 месеца , за участие в мисия на НАТО в Ирак. Същите ще изпълняват задачи по комуникационно-информационна поддръжка в щаба на мисията.

За командир на групата е назначен капитан Георги Иванов Ивановзаместник-командир на Национален мобилен модул по КИС.

Капитан ИВАНОВ е роден на  11 октомври 1990 г. в гр. Ловеч. През 2015г. завършва Националния военен университет „Васил Левски“ с военна специалност „Организация и управление на комуникационните и информационни системи в тактическите подразделения; компютърни системи и технологии“ и гражданска специалност „комуникационна техника и технологии“ с квалификация инженер по комуникации; компютърен инженер.

Капитан ИВАНОВ заема последователно различни длъжности в Мобилната КИС и националния мобилен модул за КИС и през 2020 г. е назначен за Заместник-командир на Националния  мобилен модул по КИС на НАТО (DCM).

Завършил е множество курсове в областта на комуникационно-информационните системи, владее английски език на много добро ниво.

Капитан ИВАНОВ има богат практически опит в сферата комуникациите придобит чрез участието му в операцията на НАТО в Афганистан през 2016/2017 и 2018 година, както и в множеството международни и национални учения, в които националния мобилен модул по КИС е неизменен участник. 

Награждаван е с множество отличия от министъра на отбраната, началника на отбраната, командващия на Съвестното командване на силите.  

 

 


 


 

Тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Мобилна КИС“ се проведе на 7 октомври 2021 година, на строевия плац на формированието в Горна Малина.  В присъствието на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, временно изпълняващият длъжността майор Даниел Димчев сдаде длъжността на полковник Теодор Тодоров. “Назначаването на полковник Тодоров на тази длъжност е израз на висока оценка от досегашната му дейност. ... още
Тренировка на тема “Действие на органите от АИС „Преслав” в осигуряването на Съвместни сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и провеждане на операция по защита на Република България“ се проведе в периода  23 и 24 септември 2021 г, под ръководството на Съвместното командване на силите.  По време на тренировката бяха активирани и трите подсистеми на АИС ... още
На 16 септември 2021 г. в Съвместното командване на силите (СКС) бе дадено началото на учебно-методическият сбор на главния сержант старшина Петър Симеонов с главни сержанти от пряко подчинените на СКС формирования. Сборът беше открит от заместник-командира на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Лазаров, който акцентира върху обучението и подготовката на сержантите и изграждането им като способни лидери. Той подчерта ролята на главните сержанти при подпомогане на ... още
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината от новоназначени войници в Мобилна КИС се проведе на 2 септември 2021 г. Двадесет и осем военнослужещи прекрачиха прага на военното формирование за първи път в края на м. юли тази година, след проведен конкурс. Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на формированието. Клетвата бе ръководена от ВРИД командира на Мобилната КИС майор Даниел Димчев. Началникът на щаба на ... още
Ротация на българския военен контингент в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ в Босна и Херцеговина се извърши в района на база Бутмир, Сараево. Новият национален командир, той и заместник-началник на щаба на операцията полковник Иван Иванов от Дирекция „Логистика“ на Щаба на отбраната прие правомощията от полковник Атанас Бакалов. По време на процеса на ротацията новият контингент се запозна с обстановката и изпълнението на задачите в района на ... още
СКС В МЕДИИТЕ