НОВИНИ
Националният военен учебен комплекс

“В днешния празничен ден, в който отбелязваме 40-годишнина от създаването на Националния военен учебен комплекс „Чаралица”,  засвидетелствам моето, и на ръководството на Съвместното командване на силите, уважение и признание за вашата дейност по подготовката на щабовете и формированията от всички нива с използване на системи за моделиране и симулации”, с тези думи започна приветствието си командващият генерал-лейтенант Любчо Тодоров на тържественото честване на празника на 24.08.2021 г.

“Вие – личният състав на комплекса, с вашия опит, експертиза и поверената ви комуникационно-информационните техника и софтуер, създавате способности за обучение и подготовка на формирования за участие в операции извън територията на страната, Силите за отговор на НАТО (NRF), многонационални формирования и бойни групи на Европейския съюз.  Безценно е участието ви в провеждането на компютърно подпомагани командно-щабни учения с военните формирования от видовете въоръжени сили, в проведените тренировки и сборове не само в района на комплекса, но и в пунктовете за постоянна дислокация на формированията. През годините вие сте успешни домакини на най-големите международни командно-щабни компютърно подпомагани учения в страната” отбеляза генерал-лейтенант Тодоров.

 „Националният военен учебен комплекс разполага със системите от целия спектър на симулациите: конструктивна (JCATS), виртуална (CGS и VBS2) и реална (DITS), което позволява обучението и подготовката на военнослужещи, формирования и щабове за изпълнение на всички мисии на Въоръжените сили За последните години са проведени 74 национални и международни компютърно-подпомагани командно щабни учения, съвместни тренировки, семинари и конференции. Осигурено е провеждането на най-голямото за 2019 година международно командно щабно учение „Балкански мостове”, с участието на 9 държави от Балканския полуостров и Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО, Полша“, отбеляза в своето слово началникът на НВУК „Чаралица” полковник Веселин Василев.

Придобиването на способности за развръщане и използване на архитектура от по-високо ниво, чрез използване на симулационната система (JCATS), системата за командване и управление и 3D генериращи системи за индивидуална подготовка, както и разширяването на функционалните възможности на симулационните        системи и съвместното им използване за подготовка на военнослужещи, формирования и щабове, усъвършенстване на способностите и повишаване нивото на оперативна съвместимост и модернизиране на учебно-материалната база са амбициозните задачи пред личния състав на формированието, подчерта полковник Василев.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров награди военнослужещи и цивилни служители и връчи предметни награди от името на министъра на отбраната и началника на отбраната. Церемонията продължи с отдаване на почести и поднасяне на венец пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски и засаждане на дръвче по повод 40-тата годишнина от създаването на НВУК-Чаралица от настоящия и бившите началници на формированието, след което командващият на СКС генерал-лейтенант Тодоров откри реновираната хотелска част на Учебния комплекс. В края на тържествената част, протойерей Серафим Янков отслужи водосвет за здраве и благоденствие.

Сред гостите на тържеството бяха командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов, командирът на Стационарната комуникационно-информационна система полковник Людмил Стоянов, заместник-началникът на Военна академия „Г.С.Раковски“ полковник Димитър Ташков, заместник-началникът на Централното военно окръжие полковник Бисер Богданов, началникът на катедра КИС на Националния военен университет „Васил Левски“ полковник Живко Проданов, кметът на община Горна Малина инженер Ангел Жиланов,заместник-кметът на община Елин Пелин госпожа Райничка Николова, офицери от щаба на Съвместното командване на силите и бивши командири на формированието.

Националният военен учебен комплекс е символ на ролята и значението на командването и управлението на Въоръжените сили. Той е резултат на развитието на този процес, утвърдил се през годините като уникален и единствен  център за тестване и развитие на системите за симулации в Българската армия.

Създаден със заповед на министъра на отбраната през далечната 1981 година, днес, учебния комплекс е военно формирование от състава на Съвместното командване на силите, което участва в подготовката на щабове и формирования от Българската армия на стратегическо, оперативно и тактическо  ниво с използване на системи за моделиране и симулации.

"Свързочните формирования с достойнство и чест изпълняват поставените задачи по комуникационно-информационното осигуряване на формированията от БА при изпълнение на мисиите на въоръжените сили, дават своя принос при участие в операции и мисии зад граница и към националната сигурност в мирно време в помощ на населението при бедствия. Затова днес, засвидетелствам своето уважение и признание към дейността на офицерите от отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, към всички ... още
В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България. Той беше посрещнат от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на ... още
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 23 август - 1 септември 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Вичо Вичев. На тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в база Бутмир, Сараево, в присъствието на националния командир на българския контингент полковник Красимир Ценов, досегашният помощник-национален командир, той и командир на националния ... още
Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980 - София, военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 52210 - Банкя. Конкурсът за 18 длъжности за войници ще се проведе за времето от 17.10. до 22.10.2022 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и ... още
С посрещане на националното знаме започна тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност пред народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, днес  19 август 2022 година. „Днешният ден е празничен за всички, но e от особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади български граждани, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, ... още
СКС В МЕДИИТЕ