НОВИНИ
Сдаване и приемане на длъжността "Командващ на Съвместното командване на силите"

Днес, 31 август 2021 г. в Съвместното командване на силите, в присъствието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и комисията по приемане и сдаване, с председател заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, беше подписан акта за сдаване и приемане на длъжността „Командващ на Съвместното командване на силите“ между генерал-лейтенант Любчо Тодоров и генерал-майор Валери Цолов и акта за сдаването и преподчиняването на военни формирования от командващия на Съвместното командване на силите на командира на Командването за логистична поддръжка (КЛП), бригаден генерал Тодор Тодоров.

 След подписването, и утвърждаването на Актовете, в присъствието на министъра на отбраната Георги Панайотов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, беше проведена официална церемония по представянето на новия командир на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов и заместник-командира на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Лазаров.   

За доказан професионализъм, отлично изпълнение на задълженията отговорност, последователност и целенасоченост, решителност и високо чувство на отговорност, съществен принос в издигането на въоръжените сили, Министерството на отбраната и Българската армия пред партньорите ни от НАТО и ЕС, генерал-лейтенант Тодоров беше награден от министъра на отбраната с награден знак „За вярна служба под знамената- I степен“ и с предметна награда “7,62мм карабина обр. 1944 г. “ от началника на отбрана.

„Изказвам моята най-сърдечна благодарност към висшето военно и политическо  ръководство в лицето на адмирал Ефтимов и министъра на отбраната Георги Панайотов за гласуваното доверие и назначаването ми на длъжност „Съветник  на Върховния главнокомандващ по военната сигурност“. Сдавам длъжността с дълбоко чувство на удовлетвореност от постигнатото и от това, че имах възможност да работя през последните шест години с един отлично сглобен,  мобилизиран и високо мотивиран щаб и с командири на пряко подчинени на Съвместното командване на силите. Всички резултати, които постигнахме през годините се дължат на целия личен състав на СКС, за което изказвам моята най-сърдечна благодарност.

Атестат за високите резултати са наградите, с които днес бях удостоен от министъра на отбраната и  началника на отбраната. Моята съвет към генерал-майор Цолов е: пазете високия интелектуален потенциал на Щаба на СКС и на командирите на пряко подчинените военни формирования и ги развивайте. Нашите военнослужещи и цивилни служители са доказали вярност и преданост към Българската армия и Родината.“

В края на обръщението си генерал-лейтенант Тодоров пожела на всички здраве, късмет и благополучие, нови успехи, да бъдат все така всеотдайни и да запазят своя професионализъм.

„За мен е чест да приема длъжността „Командир на Съвместното командване на силите“. Насоките, по които ще се движим са ясно дефинирани в „Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026“. Задачите по планиране и провеждане на съвместни операции по трите мисии на ВС, организиране и ръководство на съвместната подготовка, разузнаване и КИП на операциите, както и администриране и национален контрол на военните контингенти, участващи в мисии и операции извън страната, не са нови за Съвместното командване на силите. Ново е мястото на СКС в организационната структура на Българската армия. В работата си ще разчитаме на координацията и взаимодействието с видовете Въоръжени сили, на традициите и добрите практики създадени в СКС“, заяви генерал-майор Валери Цолов.

В своето приветствие началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов изказа своята благодарност към генерал-лейтенант Любчо Тодоров за работата и положените усилия  за развитието на СКС и подчинените формирования, за ръководството на контингентите ни в мисиите и операциите зад граница и за успешното приключване на мисията в Афганистан.

 „Днешния ден маркира фазата на реализация на „Програмата за развитие на отбранителните способности на  Въоръжените сили на Р България 2032“ и на „Плана за развитие на Въоръжените сили на Р България до 2026“. Благодаря сърдечно на генерал-лейтенант Любчо Тодоров за безупречната и емблематична служба. Той допринесе много както за успехите, така и за авторитета на Българската армия и Въоръжените сили.

 Изпълнението на вашите задачи изисква подход, който излиза извън стереотипите. Времената, в които живеем, са такива, че изискват нестандартни решения. Аз съм сигурен, че вашата подготовка, вашия опит и натрупаната мъдрост ще ви помогнат в предизвикателствата. Във ваше лице и в лицето на командирите в Българската армия аз виждам мъже и жени в униформа и цивилни служители, които поставят на първо място България. Това е единственият път към сигурно бъдеще. Това неразривно е свързано с модернизацията на Българската армия и нейното превъоръжаване“, заяви в обръщението си към новите командири министърът на отбраната Георги Панайотов.    

 На церемонията присъстваха още заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов, командирът на СВ генерал-майор Михаил Попов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров,  командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, новоназначеният заместник-командир на СКС бригаден генерал Васил Лазаров, началника на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев и заместник-началника на щаба на СКС полковник Христо Христов, началници на отдели и сектори в Съвместното командване на силите и командирите на подчинените военни формирования.    

    

"Свързочните формирования с достойнство и чест изпълняват поставените задачи по комуникационно-информационното осигуряване на формированията от БА при изпълнение на мисиите на въоръжените сили, дават своя принос при участие в операции и мисии зад граница и към националната сигурност в мирно време в помощ на населението при бедствия. Затова днес, засвидетелствам своето уважение и признание към дейността на офицерите от отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, към всички ... още
В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България. Той беше посрещнат от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на ... още
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 23 август - 1 септември 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Вичо Вичев. На тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в база Бутмир, Сараево, в присъствието на националния командир на българския контингент полковник Красимир Ценов, досегашният помощник-национален командир, той и командир на националния ... още
Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980 - София, военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 52210 - Банкя. Конкурсът за 18 длъжности за войници ще се проведе за времето от 17.10. до 22.10.2022 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и ... още
С посрещане на националното знаме започна тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност пред народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, днес  19 август 2022 година. „Днешният ден е празничен за всички, но e от особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади български граждани, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, ... още
СКС В МЕДИИТЕ