НОВИНИ
Съвместно командване на силите отбеляза своя празник

„Създаването на Съвместното командване на силите безспорно е един от възловите етапи в развитието на Въоръжените сили и в Българската армия.

Днес, ние воините от Съвместното командване на силите сме преки наследници на военнослужещите на Съвместното оперативно командване, структура, която те създадоха, за да отговори на тогавашните реалности по отношение командване, управление и административен контрол на военните формирования, участващи в мисии и операции извън територията на страната.“ Това каза командира на СКС генерал-майор Валери Цолов на тържеството по случай празника и 11-годишнината от създаването на командването.

Генерал-майор Валери Цолов изказа своята искрена благодарност към командирите, заместник-командирите и началниците на отдели отдали сили и енергия и частица от себе си за развитието на Съвместното оперативно командване и Съвместното командване на силите. В обръщението си, генерал-майор Цолов изказа и благодарност за достойната служба, професионализма, чувството за дълг и отговорност, които личния състав на СКС и подчинените военни формирования проявява при  изпълнението на сложните и динамични задачи.

Проведеният стратегически преглед на отбраната и Плана за развитие на Въоръжените сили на Р България до 2026 поставиха нови изисквания в дейността на Съвместното командване на силите. Фокусът на нашата дейност беше насочен основно към развитие на способности за планиране и провеждане на съвместни операции и осъществяване на координация и взаимодействие, както и организиране и ръководство на съвместната подготовка, разузнаването и комуникационно-информационната поддръжка на операциите, допълни генерал-майор Цолов.

 

Той изтъкна, че през настоящата година СКС за пръв път планира и проведе реални действия с формирования от състава на Българската армия под формата на съвместно учение „Морски страж 22“. Основен фокус пред командването са и мисиите в Босна и Херцеговина и Косово, където нашите военнослужещи се представят достойно и професионално изпълняват своите задачи. В контекста на системата за колективна отбрана се задълбочиха връзките на командването със щабове от различните нива в командната структура на НАТО в процеса на планиране на колективните дейностите по гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната ни.

В поздравителния си адрес, президентът на Р България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев изразява своето уважение към ръководството и личния състав на СКС, за посветеността, професионализма и високото чувство на отговорност за усъвършенстване на съвместната подготовка на войските и щабовете, и за изпълване със съдържание на разбирането за съвместни бойни действия и операции.  „Пожелавам на Вас и личния състав на Съвместното командване на силите крепко здраве, благополучие и бодър дух. Нека любовта към Родината Ви мотивира за професионално развитие, нови успехи и издигане авторитета на Съвместното командване на силите“, се казва в адреса на Президента.

От името на министъра на отбраната, заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев връчи награди на военнослужещи от подчинените на СКС формирования и отправи своите благодарности към целия личен състав за усиления труд и професионализъм за утвърждаване на командването в изключително важни области като планирането, координирането и ръководството на съвместни операции по трите мисии на Въоръжените сили. 

Личният състав на Съвместното командване на силите  беше поздравен и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. В своето обръщение той благодари на личния състав за постигнатите през годината резултати, за приноса им към сигурността на страната в национален и съюзен формат и изрази увереност, че всички ще продължат все така със силно чувство за дълг и професионализъм са изпълняват целия спектър от стоящи пред СКС отговорни задачи. По случай празника и за постигнати високи резултати в служебната си дейност, той връчи награди на военнослужещи и цивилни служители от СКС, от името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Празникът на СКС, който се преведе в резиденция „Лозенец“ уважиха много официални гости, сред които съветникът по военна сигурност на президента на Р България генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник -министърът на отбраната Йордан Божилов, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, началникът на Военна академия „Г.С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“, началници и директори на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, командири на бригади и бази от видовете въоръжени сили и командирите на пряко подчинените на командващия на СКС военни формирования, аташета по отбрана, акредитирани в страната, бивши командващи, заместник-командващи, началници на щаба на СКС и офицери, председателите на военно-патриотичните организации.

 

В тържествена обстановка днес, 1 август 2022 година, в Съвместното командване на силите бяха представени новоназначеният  началник на щаба флотилен адмирал Галин Манев и цивилни служители в командването на СКС”. В присъствието на личния състав на СКС и командирите на подчинените военни формирования, командирът на Съвместното командване генерал-майор Цолов приветства флотилен адмирал Галин Манев с назначаването му на длъжността и изрази своята увереност, че имайки предвид високата ... още
Комплексна тренировка на комуникационно-информационна система (КИС) на Българската армия се проведе на 1 и 2 юни 2022 година, като елемент от съвместната подготовка на органите и формированията за комуникационно-информационна поддръжка на оперативно ниво. На тренировката се отработиха задачи по изграждане на част от КИС за поддръжка на системата за командване и управление при провеждане на съвместна операция на територията на страната, като за първи път се тренираха въпроси по изграждане на ... още
За поредна година Националният военен учебен комплекс „Чаралица” участва  със свой щанд в  XVI международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 22” в гр. Пловдив. В периода от 1 до 4 юни посетителите ще имат възможността да се запознаят със полевата тренировъчна система за реални симулации (DITS). Тя е предназначена за обучение и тренировка с реални действия на обучаемите, използвайки способностите за симулация и възможността за цялостен анализ ... още
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на щабa на отбраната на Република Румъния генерал Даниел Петреску посетиха Съвместното командване на силите, днес 10.05.2022 г. Генерал Петреску и адмирал Ефтимов бяха посрещнати от командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов във Военния команден център. По време на срещата бяха обсъдени актуални теми от региона, настоящите и бъдещи предизвикателства пред страните-членки на НАТО,  въпроси, свързани ... още
СКС В МЕДИИТЕ