НОВИНИ
Командирът на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол посети Учебен полигон “Ново село”

В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България.

Той беше посрещнат от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на способности по съвместни действия с участието на български и американски военнослужещи.

Брифинг за мисията, структура и основните задачи на СКС беше изнесен от полковник Христо Христов – заместник началник на щаба на СКС по операциите. Адмирал Мънч се запозна и със текущото състояние и основните предизвикателства пред бойната група, представени от подполковник Велин Кехайов – командир на 42-и механизиран батальон от състава на 2-ра тунджанска механизирана бригада, той и командир на бойната група.

Българската механизирана рота и американски пехотен взвод, с поддръжката на екипаж безпилотни летателни апарати от 61-ва механизирана бригада  демострираха съвместни действия при настъпление в населено място. Демонстрацията на способности завърши със статичен показ на въоръжение и техника, използвани от формированията от бойната група, в който участваха и представители на италианската армия с командир полковник Франческо Алаймо.

Адмирал Мънч заяви, че днешното посещение е прекрасна възможност да види лично и непосредствено чудесните способности, които България е постигнала до момента, чрез сформирането и подготовката на бойната група, с международното участие на италиански и американски военнослужещи.

"България трябва да знае, че всички ние, страните-членки на НАТО сме заедно в това дело, заедно изграждаме колективната отбрана и чрез създаването на бойните групи осигуряваме допълнителни сили за укрепване на възпирането и отбраната на Алианса.  

Всяка страна, която иска да бъде агресор срещу НАТО, ще трябва да вземе под внимание това единство, което имаме тук, високото ниво на умения,  което силите от България, Италия и Съединените американски щати показаха в демонстрацията", подчерта в заключение адмирал Мънч и благодари за българското гостоприемство.

“Ние използваме тази възможност, за да подчертаем още веднъж нашата решимост да работим заедно, съвместно със съюзниците за суверенитета и независимостта, както на нашата държава, така и на страните членки на НАТО”, отбеляза генерал-лейтенант Димитър Илиев.

„Днес ние имаме честта да посрещнем адмирал Стюърт Мънч като новия командир на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол, изпозвахме възможността да споделим идеи за бъдещата ни съвместна  работа, като изразихме нашата убеденост в голямата роля и принос на командваването за гарантиране на сигурността в тази част на региона и очакваме съвместни тренировки и в бъдеще, заяви командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов.

За спомен от срещата и в знак за благодарност за организираната визита адмирал Мънч и генерал-майор Цолов си размениха взаимно плакети, съответно на Съюзното съвместно командване на силите и СКС.

На събитието присъстваха още заместник-командирът на Многонационалната дивизия „Югоизток” в Румъния бригаден генерал Пламен Йорданов, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, заместник-началникът на щаба на Сухопътни войски полковник Васил Енчев.

........................................

Бойната група се сформира на територията на нашата страна съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май 2022 г. за принос в усилването на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните-членки.

Изграждането на боеспособна бойна група на българска територия е  израз на решимостта на страната ни и на съюзниците да споделим отговорността за гарантиране на сигурността на страните-членки, като допринесем за усилване на възпиращия отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО.

 

"Свързочните формирования с достойнство и чест изпълняват поставените задачи по комуникационно-информационното осигуряване на формированията от БА при изпълнение на мисиите на въоръжените сили, дават своя принос при участие в операции и мисии зад граница и към националната сигурност в мирно време в помощ на населението при бедствия. Затова днес, засвидетелствам своето уважение и признание към дейността на офицерите от отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, към всички ... още
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 23 август - 1 септември 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Вичо Вичев. На тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в база Бутмир, Сараево, в присъствието на националния командир на българския контингент полковник Красимир Ценов, досегашният помощник-национален командир, той и командир на националния ... още
Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980 - София, военно формирование 28860 - Горна Малина и военно формирование 52210 - Банкя. Конкурсът за 18 длъжности за войници ще се проведе за времето от 17.10. до 22.10.2022 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и ... още
С посрещане на националното знаме започна тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност пред народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, днес  19 август 2022 година. „Днешният ден е празничен за всички, но e от особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади български граждани, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, ... още
СКС В МЕДИИТЕ